- Reagerte både på konkrete opplysninger og måten boka var skrevet på

Derfor ville Wenche Behring Breivik stanse boka Marit Christensen skrev om henne.

SAMARBEIDET SKAR SEG: Wenche Behring Breivik og Marit Christensen (bildet) var i utgangspunktet enige i at Christensen skulle skrive Breiviks historie. Etter å ha lest et utkast skar samarbeidet seg. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
SAMARBEIDET SKAR SEG: Wenche Behring Breivik og Marit Christensen (bildet) var i utgangspunktet enige i at Christensen skulle skrive Breiviks historie. Etter å ha lest et utkast skar samarbeidet seg. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet.no): Journalist Marit Christensen og forlaget Aschehoug står på sitt og vil i høst utgi hennes bok om Wenche Behring Breivik. Det til tross for at Breivik, før hun døde i mars i år, ønsket at boka skulle stoppes.

Ifølge VG inngikk Christensen og Breivik en avtale om å samarbeide om at hennes livshistorie, som moren til norgeshistoriens verste massemorder, skulle bli nedtegnet. De møttes flere ganger til samtaler, og Christensen fikk tilgang til dagbøker.

- Ikke hennes historie Breivik skal imidlertid ikke ha likt det første utkastet til boka, og ønsket derfor at prosjektet skulle stanses.

- Hun reagerte på at det sto helt konkrete opplysninger i bokutkastet, som hun ikke ønsket skulle komme ut. Breivik reagerte også på selve måten boka var skrevet på. Hun følte at det ikke lenger var hennes stemme eller hennes historie som ble fortalt. Hun mente ordene hennes var blåst opp til noe hun ikke mente, sier advokat Hans Marius Graasvold til Dagbladet.

Sammen med advokat Ragnhild Torgersen representerer han den avdøde kvinnen.

Sterkt vern Marit Christensen selv ønsker ikke å kommentere saken overfor Dagbladet. Hun viser til tidligere uttalelser til VG, der hun snakker om sitt samfunnsoppdrag som journalist.

Generelt har en skribent i Norge et sterkt vern i ytringsfriheten mot journalistiske objekter som ønsker å trekke uttalelser eller opplysninger som er kommet skribenten i hende ved journalistiske arbeidsmetoder.

- Jeg er selvfølgelig innforstått med at journalister har en frihet til bruke stoff de har tilegnet seg, sier advokat Graasvold.

- Problemet er at Marit Christensen seilte under falskt flagg: Det var meningen at de to skulle samarbeide om ei bok som fortalte Wenche Behring Breiviks historie, ikke at Christensen skulle opptre som journalist. Dette var selve årsaken til at Wenche Behring Breivik, som ellers avviste utallige forespørsler fra folk som ville intervjue henne, sa ja til Christensen, sier han.

Christensens advokat Jon Wessel-Aas viser til at Wenche Behring Breivik i januar i år underskrev en erklæring der det heter at hun er aksepterer at Christensen kan bruke opplysningene fra samtaler og dagbøker som «grunnlag for publisering av sitt journalistiske og litterære arbeid med tematikken».

VURDERER RETTSLIGE SKRITT: - Det natrulige er om vi nå får se hva som står i boka, mener advokat Hans Marius Graasvold, som representerer den avdøde Wenche Behring Breivik. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
VURDERER RETTSLIGE SKRITT: - Det natrulige er om vi nå får se hva som står i boka, mener advokat Hans Marius Graasvold, som representerer den avdøde Wenche Behring Breivik. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Erklæringen gir uttrykk for de premissene Marit Christensen har jobbet ut fra, sier Wessel-Aas.

Vil ikke sitte stille Mens Christensen mener det er umulig å gå i debatt om ei bok som fortsatt ikke er kommet ut, mener Graasvold at han snarest mulig bør få innsyn i manuset.

- Christensen bør ta rev i seilene og enten legge ned bokprosjektet eller forsikre oss om at det ikke står noe der som Breivik ikke ville skulle komme ut, sier Graasvold, som ellers vil vurdere rettslige skritt - på opphavsrettslig eller annen juridisk grunn - for å få stanset boka.

- Det er naturlig at Christensen nå er åpne med oss om hva man tenker å skrive, så får man ha en dialog med utgangspunkt i dette. Vi kommer ikke til å sitte stille og vente på at boka kommer ut, sier han.