Reaksjonær bokpolitikk

I bokbransjen er konkurranse forbudt og eierne mottar himmelske privilegier.

FRAMTIDA: Amazon-sjef Jeff Bezos viser fram lesebrettet Kindle. Det er nettbokhandlene og ebokhandlene som har det store mangfoldet og utvalget, som selger bredden og den smale litteraturen, skriver forlegger Ivar Tronsmo. Foto: Scanpix
FRAMTIDA: Amazon-sjef Jeff Bezos viser fram lesebrettet Kindle. Det er nettbokhandlene og ebokhandlene som har det store mangfoldet og utvalget, som selger bredden og den smale litteraturen, skriver forlegger Ivar Tronsmo. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Les også Arve Juritzens kronikk: Bokmafiaen sprekker

• Les også Anne Oterholms debattinnlegg: Ja til boklovNÅ NÅR BOKAVTALEN endelig ser ut til å falle fordi aktørene har vært for grådige og tøyd alle grenser til bristepunktet, og det endelige nådestøtet vil bli satt av ebøkene, så foreslår Arbeiderpartiet en fastprislov.

Nå blir kortene blir delt ut på nytt. Vi så det da nettbokhandelen kom og vi vil i enda større grad oppleve det nå når ebøkene kommer. Det vil komme nye aktører og nye kanaler som tar store deler av bokmarkedet.

Amazon startet i en bakgård og ble i løpet av få år verdens største bokhandel. AdLibris gjorde det samme i Sverige og ble Nordens største bokhandel. Ikke rart at eierne i den tradisjonelle bokbransjen skjelver.

STORE ORD blir brukt i debatten om Bokavtalen og faste priser. Det er rett og slett det norske språket og den norske kulturen kampen dreier seg om. Jeg har ikke tall på hvor mange ganger små endringer av Bokavtalen har medført postulater om bokhandelen og litteraturens snarlige undergang. Eier debattantene ikke skam? Antall boktitler og antall bokhandlere har tvert om hatt en voldsom økning. Sverige, Danmark, Finland, Island og de fleste andre land har fripris. Skal vi tro på dem som svartmaler virkeligheten i disse landene? (Tilhengerne av fastprislov kaller fastprisland som Tyskland og Frankrike for kulturnasjoner — tydeligvis i kontrast til de barbariske friprislandene.)

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer