Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Kongen og statsministerens nyttårstaler

Reaksjonene tyder på at kongens advarsel kommer i seineste laget

Dagbladet mener: Solbergs tale er enda et skamløst frieri til KrF.

SAMSTEMT: Både Erna Solbergs og kong Haralds nyttårstaler handlet om å være snillere med hverandre. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
SAMSTEMT: Både Erna Solbergs og kong Haralds nyttårstaler handlet om å være snillere med hverandre. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Erna Solbergs nyttårstale var en eneste lang hyllest til familien; til barn, unge. Foreldre og de eldre. Fød flere barn, var Solbergs landsmoderlige oppfordring. Hun tok også for seg barnefattigdom og verdien av små forskjeller. Dette borger for god stemning rundt bordet når forhandlingene med KrF starter i morgen. Kongens nyttårstale dagen før framhevet betydningen av å diskutere seg fram til kompromisser, nærmest som en norsk verdi. Det er visstnok ikke noe i ryktene om at begge talene er skrevet av Statsministerens kontor.

NYTTÅRSTALE: Statsminister Erna Solberg holdt sin sjette nyttårstale 1. nyttårsdag fra statsministerboligen. Der snakket hun varmt om familien, og hvor viktig det er at det fødes flere barn i Norge. Video med tillatelse fra NRK Vis mer

De siste åra har faktisk kongens nyttårstale blitt beskyldt for å være mer politisk enn statsministerens, trolig fordi han har dristet seg til både å snakke positivt om innvandrere og advare mot fremmedfrykt. Det fins knapt et mer betent politisk tema i sosiale medier. Denne gangen tok han et aldri så lite oppgjør med nettopp et hardere debattklima. I den enkle oppfordringen om å være snillere med hverandre, ligger en bekymring for at også Norge er preget av den økte polariseringen vi ser i andre land, ikke minst i USA og rundt om i Europa. Reaksjonene på talen i kommentarfeltene tyder på at kongens advarsel kommer i seineste laget.

Erna Solbergs røde tråd var et bærekraftig samfunn i vid forstand, både når det gjelder psykisk helse, reproduksjon og klima. Solberg har i hele sin regjeringstid vist en ekstra omsorg for folk som har overvunnet hindringer i livet, gjerne med egen dysleksi som eksempel. Det er positivt at hun lover å følge det opp med bevilgninger til psykologer, skolehelsetjenesten og barnevern. Det er likevel pussig å trekke fram viktigheten av små forskjeller når Statistisk sentralbyrå like før jul dokumenterte at ulikhetene i Norge har økt markant under hennes regjering, uten at hun så det som et problem.

Klima og miljø kan bli en av de største utfordringene for en eventuell ny flertallsregjering. Solberg lovet i talen at hun vil skjerpe klimapolitikken og slår fast at 1,5 grader nå er målet, ikke 2. Det liker nok både Venstre og KrF å høre, selv om det bare skulle mangle i forhold til ambisjonene regjeringen støttet opp om under høstens klimamøte i Polen. Ambisjonene må også inn i budsjetter som skal utformes i samarbeid med Solbergs viktigste partner. Fraværet av hilsener til Frp var påfallende, men kanskje trenger ikke partiet festtaler så lenge det får styre politikken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!