LEDER

Kongen og statsministerens nyttårstaler

Reaksjonene tyder på at kongens advarsel kommer i seineste laget

Dagbladet mener: Solbergs tale er enda et skamløst frieri til KrF.

SAMSTEMT: Både Erna Solbergs og kong Haralds nyttårstaler handlet om å være snillere med hverandre. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
SAMSTEMT: Både Erna Solbergs og kong Haralds nyttårstaler handlet om å være snillere med hverandre. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Statsminister Erna Solbergs nyttårstale var en eneste lang hyllest til familien; til barn, unge. Foreldre og de eldre. Fød flere barn, var Solbergs landsmoderlige oppfordring. Hun tok også for seg barnefattigdom og verdien av små forskjeller. Dette borger for god stemning rundt bordet når forhandlingene med KrF starter i morgen. Kongens nyttårstale dagen før framhevet betydningen av å diskutere seg fram til kompromisser, nærmest som en norsk verdi. Det er visstnok ikke noe i ryktene om at begge talene er skrevet av Statsministerens kontor.

De siste åra har faktisk kongens nyttårstale blitt beskyldt for å være mer politisk enn statsministerens, trolig fordi han har dristet seg til både å snakke positivt om innvandrere og advare mot fremmedfrykt. Det fins knapt et mer betent politisk tema i sosiale medier. Denne gangen tok han et aldri så lite oppgjør med nettopp et hardere debattklima. I den enkle oppfordringen om å være snillere med hverandre, ligger en bekymring for at også Norge er preget av den økte polariseringen vi ser i andre land, ikke minst i USA og rundt om i Europa. Reaksjonene på talen i kommentarfeltene tyder på at kongens advarsel kommer i seineste laget.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer