Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Real bokhøst

Hele landets bokhandlerne jubler over rekordsalg i november. Et par lørdager steg salget på romaner med nesten 50 prosent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Bokhandlerne har fått ny gnist, det er helt tydelig. Nå er bokavtalen i boks, rammevilkårene er lagt og bokhandlerne kan konkurrere på alvor. Det trekker folk inn i butikkene og øker salget, sier Randi Øgrey, direktør i Den norske Bokhandlerforening.

Hun forteller at tall for de siste ukene viser en stor økning i salget av skjønnlitteratur og barnebøker i bokhandel. Libris-kjeden har hatt en omsetningsøkning på 26 prosent den siste uka og ARK-kjeden rapporterer også om svært bra salg så langt.

-  Er det bokavtalen, - eller kanskje det er spesielt mange gode bøker i høst ?

-  Det er begge deler. Like konkurransevilkår er viktig for å skape entusiasme i bokhandelen. Men det er også en veldig god bokhøst.

-  Det er store hauger med Unni Lindell og Jo Nesbø i alle bokhandler, er det bestselgere som står for økningen ?

-  Nei, det er bredden norske bokhandlere lever av. Når folk kommer inn i butikkene blir de interessert i skjønnlitteratur de ikke har hørt om, i fagbøker, biografier og smalere utgivelser. Det stemmer ikke at alle kjøper de samme bestselgerne. Jeg vil gjerne sitere Randi Martinsen som jobber i Berge Libris i Kristiansand, hun sier at selger vi 200 bøker på en dag er det 180 forskjellige titler, sier Øgrey. Hun forteller videre at det ser lyst ut framover, bokhandlere sørger for å fylle opp hyllene sine. Etter at den nye avtalen trådte innkraft har bokhandlernes innkjøp av skjønnlitteratur økt med 40 prosent i forhold til i fjor.

Anne Oterholm, leder i Den norske Forfatterforening sier til Dagbladet at det er veldig hyggelig at det selges mange bøker, men at forfatterne fortsatt er bekymret for bredden og er utålmodige etter få evaluert det nye systemet for bokomsetning.

-  Vi er spente på å se fordelingen av titler i disse store volumene. For oss er bredde-salget viktig og det ser vi først når tallene analyseres og avtalen evalueres, sier Oterholm.

ØKT SALG: -  Endelig får bokhandlerne anledning til å konkurrere på like vilkår og fokusere på salg og service, sier direktør Randi Øgrey i Den norske Bokhandlerforening. Hun avviser bestemt at det bare er bestselgere som står for det økte salget. Foto: Lars Eivind Bones
ØKT SALG: - Endelig får bokhandlerne anledning til å konkurrere på like vilkår og fokusere på salg og service, sier direktør Randi Øgrey i Den norske Bokhandlerforening. Hun avviser bestemt at det bare er bestselgere som står for det økte salget. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Direktør Kristen Einarsson i De norske boklubbene sier at han vil vente til året er over med å kommentere salget, men at han generelt har gitt uttrykk for bekymring over totalsalget av samtidslitteratur.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!