Reality i hæla på politiet

Advokat Tor Erling Staff har vært svært kritisk til tv-dokumentaren «Politiet». Politimennene som har hovedrollene i serien, avviser kjendisadvokatens kritikk.

-  Seerne blir presentert et forskjønnet og delvis falskt bilde av politiet, sa Tor Erling Staff til VG i forrige uke.

Den kjente forsvarsadvokaten mener TVNorge, som sender den første av tolv episoder i morgen, ikke burde vist dokumentaren.

Avviser sensur

Av de rundt 100 ansatte ved Asker og Bærum politidistrikt, er det Bård Gunnes (32) og Håvard Eiternes (32) som har fått hovedrollene i serien. Nå slår de tilbake mot kritikken fra Staff.

-  Serien handler ikke om oss, men viser det arbeidet vi faktisk gjør. Og det gjør den på en realistisk måte, sier Gunnes til Dagbladet.

Han avviser samtidig at politiet har plukket vekk scener som kunne være ubehagelige for etaten.

-  Kamerateamet har vært med hele veien, og det var aldri noen problemer, sier Gunnes.

Også produsent Morten Skovdahl avviser Staffs utfall.

-  Nå har jo ikke Staff sett serien engang, det bør han kanskje gjøre før han uttaler seg. Staff har kanskje bedre forutsetninger for å kommentere en advokatserie, sier Skovdahl.

Førpremiere

I går fikk Gunnes og Eiternes se første episode av serien. Det er første gang et dokumentarfilmteam har fått følge politiets arbeid så tett over så lang tid. Serien begynner med nyttårsaften 2003, som fra politiets ståsted ikke er noen festdag. Mens rakettene smeller rundt dem, er polititjenestemennene opptatt med å tørke rein bilen for oppkast etter å ha kjørt hjem ei beruset jente på 17 år.

-  Det var litt uvant i starten, men kjemien stemte bra, og etter hvert fikk vi stor tillit til Morten, og følte oss helt trygge på ham. Man blir godt kjent i løpet av en del slike åttetimersvakter sammen, sier Eiternes.

-  Vi har vært med på alt, og fått full tilgang, forutsatt at vi ikke gikk i veien eller provoserte fram noe selv. Alle som ikke ville bli filmet, respekterte vi selvsagt, og ellers har vi vært grundige i å anonymisere dem som er med, sier produsent Skovdahl.

Ingen actionserie

«Politiet» er en av høstens store satsinger på TVNorge. Serien er laget av produksjonsselskapet Limelight og fullfinansiert av TVNorge.

-  Det er et spennende prosjekt å få muligheten til å være med politiet og speile den virkeligheten som fins rett utenfor stuedøra vår. Jeg regner med at serien vil fungere som et varsku til mange foreldre rundt omkring om at de må følge bedre med på hva ungene deres egentlig driver med, sier informasjonsdirektør Jens-Petter Gjelseth i TVNorge.

Heller ikke han lar seg affisere av Staffs kritikk.

-  Serien viser hvor uforutsigbar politiets hverdag er, og alle utfordringene som politifolk må takle. Det er ingen actionserie à la amerikanske «Cops», her ser vi politimenn som tørker spy på nyttårsaften isteden, sier Gjelseth.

VIrKELIGHETEN: I den norske dokumentarserien «Politiet» følger vi politiet ved Asker og Bærum politikammer.
POLITISERIE: Stasjonssjef ved Asker og Bærum politidistrikt Arne Solberg (t.v.), politimennene Håvard Eiternes og Bård Gunnes, og sjef for operativ avdeling, Per Berntsen, ser første episode av «Politiet».