Reality-tv fra helvete

Christopher Nielsen, samt en fargelegger og ni dialektkonsulenter har skapt en uimotståelig tegneseriebok.

MESTERVERK: Det mener vår anmelder om Christopher Nielsens siste tegneseriealbum.
MESTERVERK: Det mener vår anmelder om Christopher Nielsens siste tegneseriealbum. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TEGNESERIE: Av og til er det ingenting annet som funker. Jeg kan selvfølgelig grave fram igjen gamle favoritter som «Downs Duck» og «Amputerte Klassikere», eller henfalle til et helt annet medium.

Men hvis tålmodigheten virkelig slår seg vrang, er det bare Christopher Nielsen som klarer å gjenreise troen min på tegneseriene.

Erketrønder
Etter bunnsolide sidesprang til film og teater, en andreplass i Dagbladets stripekonkurranse og den gedigne samleboka «Mens vi venter på dommedag» (med gamle undergrunnsserier), er Norges seriemester i høst tilbake i det formatet han mestrer aller best, og det med sin lengste historie noensinne.

«Bygdegutar» byr på 190 fargestinne sider med det brautende følelsesmennesket Hold Brillan i hovedrollen. Erketrønderen med det labile lynnet er en mangeårig gjennomgangsfigur i Nielsen-universet, sist observert på storviltjakt i «Slipp Jimmy Fri». Nå får han for første gang boltre seg i eget album i en fordomsladd og forsonende historie som lodder hittil ukjente dybder av hans enkle trøndersjel.

Reality TV
Denne gangen har Hold Brillan blitt med i et nytt reality tv-konsept, der ni håndplukkede menn fra Utkant-Norges primærnæringsliv plasseres på en eksotisk sydhavsøy for å konkurrere om en kvinnelig konseptkunstners gunst. Øytilværelsen begynner forsiktig som en oppvisning i inntåka bygdementalitet.

Men alt endrer seg da bygdegutta får konkurranse av tre utspjåka urbane kunstnertyper. Historien eskalerer i halsløs lek med romantiske klisjeer, rikelig ispedd oppfriskende innslag av eksplisitt vold, brutal erotikk og rammende satire.

Christopher Nielsen

«Bygdegutar: Hold Brillan Tegneseriealbum #1»

No Comprendo Press

Fordommer
Helheten sveises sammen av en forrykende fortellerglede som sender tankene tilbake til de obligatoriske Nielsen-klassikerne «Jazzbasillen» og «En fettsugers bekjennelser». Nielsens uimotståelige oppskrift er en blanding av den humoristiske europeisk albumtradisjonen og uhøytidelig amerikansk undergrunnsånd i ei gryte av dyptpløyende norske fordommer. Han klarer dette uten å fire på kravene fra hans eget manifest for serietegnere, der første bud er at seriene skal inneholde like deler sex, vold og rus.

Dette er ikke den skittenrealistiske eller filosofiske Nielsen, men en rendyrket satiriker og humorist som fortsatt står bautastøtt i den uforsonlige tradisjonen etter forbilder som Robert Crumb og Peter Bagge, uten å likne det minste på andre enn seg selv.

Replikker
Jeg har aldri sett mer frastøtende sex, blodigere kulturkrasj eller grundigere innavl utpenslet i ruter. Og midt oppi det hele klarer han attpåtil å bevare en gripende menneskelighet hos karakterene.

Nielsen har alltid vært replikkenes konge, og denne gangen har ni oversettere sørget for å ikle dem autentiske dialekter fra hele landet, mens Mikael Holmberg har tilført serien ytterligere appell med forbilledlig fargelegging.

Sluttresultatet er et situasjonskomisk mesterverk og en uimotståelig håndsrekning til uinnvidde. Burde være like selvskreven som barnåldryss under grantrærne som snart dras inn i de tusen hjem.

Reality-tv fra helvete

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer