PÅ NYE VEIER:  Trygve Rønningen forlot TV3 da seerne sa sitt om programmene. Nå er han på jobbsøk.  
Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
PÅ NYE VEIER: Trygve Rønningen forlot TV3 da seerne sa sitt om programmene. Nå er han på jobbsøk. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.Vis mer

- Reality-tv har ikke blitt for vulgært

Avgått programdirektør i TV3 Trygve Rønningen mener ikke at tv-selskapene tøyer realitygrensene.

• Les også: Slik jakter TV3 deltakere til skandalereality på fylla

(Dagbladet): - Det handler om å stå i mot lenge nok. Kanalen er inne i et hamskifte, og prøver å lære opp seerne til å se på kanalen på en annen måte. Å etablere en ny TV3-profil tar tid, sier Trygve Rønningen.

Etter en elendig høst for kanalen, kom likevel nyheten om at programdirektør Rønningen forlater skuta, overraskende tidligere denne måneden.

- Min filosofi er at enten er jeg helt inne eller så er jeg helt ute. Det er mange måter å ta ansvar på - min var å gå. Beslutningen om å si opp bygget seg opp over tid, men det er klart noen må ta ansvar når tallenes tale er så klar. Jeg sa opp fordi jeg ikke er fornøyd med hva vi har prestert den siste tiden.

Ikke dårligere kvalitet Da seerflukten fra kanalen var et faktum, toppet katastrofehøsten seg da en av deltakerne Robinsonekspedisjon viste seg å være pedofilidømt. En annen viste seg å være voldsdømt.
Samtidig har skandalerealityen Paradise Hotel gjennom flere sesonger tøyd grensene.

Men Rønningen er uenig i at castingen av deltakere og reality-tv generelt er blitt drøyere.

- Jeg synes ikke reality-programmene har blitt for vulgere. Blir de det, sier tv-seerne i fra. I sin sjanger er reality-tv gode program. De fleste er godt lagd, og spiller på en klassisk vellykket reality-oppskrift. Men kanalene har alltid et redaktøransvar, sier Trygve Rønningen og fortsetter:

- Slik jeg har lært produksjonsselskapene å kjenne, er castingprosessene et fagfelt som blir tatt ordentlig på alvor. Det er svært dyktige folk som caster og et apparat rundt som prøver å fange opp deltakere som kan være uheldige for programmene. Den største trusselen er at det skjer fort og at man ikke klarer å fange opp ting i castingen som ikke er bra.

Han etterlyser muligheten for at produksjonselskapene kan få ut vandelsattester. Han tror flere av de største skandalene kunne vært unngått da.

- I Sverige og Danmark får man ut sin egen vandelsattest, det gjør man ikke i Norge. Dette er et bransjeproblem som må gjøres noe med. Reality-tv er en risikosport. Kombinasjonen av å ønske seg en karakterer som står litt ut, samtidig som man skal være på riktig side etisk er en utfordring for alle kanalene.

Tror TV3 vil snu Selv om han valgte å gå ser han ikke på katastrofehøsten som et personlig nederlag.

- Nei, det gjør jeg ikke - og jeg har fortsatt stor tro på at TV3 vil lykkes med sin langsiktige strategi.

- Hvordan er den?

- Kanalen skal bli en bredere underholdningskanal, og da må en tåle at det smeller. Både TV 2 og TVNorge har bevist at langsiktig tenking og stayerevne betaler seg på sikt. Høsten 2011 er blitt bekreftelsen på at arbeidet betaler seg for TVNorge, sier han og fortsetter:

- Vi valgte feil programmer, rett og slett.

Snart ny jobb - Hvordan er temperaturen i bransjen om dagen?

- Den er knalltøff! Kampen om seerne har aldri vært mer utfordrende. Tv-seerne har vunnet for lenge siden. Det er et så stort tilbud av tv-kanaler og programmer at hvis du ikke leverer, taper du.

Dagbladet møter den avgåtte programdirektøren midt i det som er en svært uvanlig situasjon for medie-personligheten. Han er uten jobb. Siden han var 21 år og jobbet i Rampelysavdelingen i VG har Trygve Rønningen gått fra den ene utfordrende mediejobben til den andre. Etter at han sa opp jobben for drøye tre uker siden har jobbtilbudene har haglet inn.

- Nå nyter jeg friheten og følelsen det er å være mellom to jobber. 

Han vil ikke røpe noen konkrete planer ennå, men vedgår at tilbudene spenner fra kjent territorium og mediarelaterte jobber til helt andre bransjer.

- Det er deilig å få muligheten til å tenke nytt. Jeg har ikke signet noen kontrakt ennå, men det er ikke så lenge til jeg har ny jobb, sier han og ler.

- Ungene kan ta det med ro - det blir pakker under treet i år også.