Realityshow sendte dem på modelltoppen

Kine og Frøydis vant TV3s «Top model». Det sendte dem til topps på den norske modellhimmelen.

(Dagbladet.no): - Er alle jentene her? Hvor er Henriette? Du skal ha denne kjolen. Kine, du skal ha denne hatten og veska som tilbehør.

På det trange bakrommet hersker småkaotiske tilstander. Designer Hild Rief småløper rundt og retter på plaggene som jentene straks skal vise frem på catwalken.

Det er designer Riefs første visning på Oslo Fashion Week, og alt må sitte som det skal før modellene skal til pers. Blant de rundt 10 jentene som i dag skal vise klærne hennes- er flere av dem tidligere deltakere i TV3s realityshow «Top model».

Ettertraktet

I likhet med mange andre norske designere, velger Hild å bruke profilerte modeller som Kine Bakke(22) og Henriette Floridon Stenbeck (20). Kine vant forrige rundes, mens Henriette fikk andre plass det samme året.

Designer Rief legger ikke skjul på at det er et pluss at Kine og Henriette har vært på TV.

- Jeg har merket at disse jentene er fryktelig ettertraktet. De er både dyrere og langt oftere opptatt enn de andre modellene. Som designer er det klart at kjendisfaktoren på de som bærer kolleksjonen din har noe si. Jentene tiltrekker seg oppmerksomhet, og dermed kommer også designerens klær i fokus. I tillegg synes jeg de er både profesjonelle og flotte modeller, mener Rief.

Profilerte

ETTERTRAKTET:Frøydis Elvenes ble sist sesongs «Top model». Under moteuka i Oslo er hun et av de største trekkplastrene. Foto: Eirik Urke
ETTERTRAKTET:Frøydis Elvenes ble sist sesongs «Top model». Under moteuka i Oslo er hun et av de største trekkplastrene. Foto: Eirik Urke Vis mer

Jonas Mangerud er daglig leder for Pholk modellbyrå og har flere av de tidligere TV-modellene i staben. Han merker godt at moteuka betyr gode tider for jentene som har deltatt i TV3-serien.

- Oslo Fashion Week er i utgangspunktet et dugnadprosjekt for å fremme norsk design. Vi stiller mange gratis modeller til designerenes rådighet, men så finnes det et fåtall i toppsjiktet som designerene må betale for. Jentene fra TV-programmet utgjør en stor del av denne toppen og de er etterspurte, bekrefter Mangerud.

Han vedgår at TV-jentene også lønnsmessig, går foran mange som har drevet med å bygge seg opp en modellkarriere siden 14-15 års alderen.

- Til tross for at de utgangspunktet var uerfarne, har flere av TV-deltakerene raskt fått bygget opp kontakter og ferdigheter gjennom TV-programmet. Det gjør at disse raskere befinner seg på den spede toppen over norske modeller som tjener gode penger.

Han vil ikke ut med et eksakt inntjeningsbeløp. Det vil være umulig ettersom denne er svært varierende for modeller, ifølge ham.

- I Norge finnes et veldig lite antall modeller som tjener virkelig fett. Blant de som tjener noe i det hele tatt, ligger årslønna på alt fra 200 000 og oppover.

Urettferdig?

2004-vinneren Kine skjønner godt dersom noen skulle mene at oppmerksomheten TV-modellene får er urettferdig.

- Selv hadde jeg ingen erfaring fra modellyrket da jeg ble med i «Top model Norge» for to år siden. Jeg ville aldri ha fått reist eller jobbet med så mange interessante mennesker om det ikke hadde vært for TV-programmet, og forstår godt at de som har jobbet med dette i flere år kanskje synes det urettferdig. De som har jobbet lenge bør også få lønn for strevet sitt, mener hun.

- Tjener du selv noe da?

- Ja- endelig har jeg begynt å tjene penger på modelloppdragene. Det er ikke en selvfølge i denne bransjen, sier Kine.

Til Paris

Sist sesongs vinner, Frøydis Elvenes, hadde heller ingen erfaring fra modellbransjen før hun ble med i TV3 programmet i fjor. Etter at hun tidligere i vinter vant tittelen «Top model 2005», har Frøydis hatt flere oppdrag for ulike magasiner og på catwalken.

I mars flytter hun til Paris for å jobbe med modellbyrået som hun vant kontrakt med på TV.

Frøydis har en litt annen tilnærming til hva TV3-konkurransen betyr for norske jenters modell-sjanser.

- Modellyrket har tidligere forutsatt at man blir oppdaget i veldig ung alder- rundt 14-15 års alderen. «Top model» har en aldersgrense på 18 år, og dermed har også eldre jenter fått muligheten til å skape seg et navn blant norske modeller, mener Frøydis.

Selv stortrives hun i bransjen, sier hun samtidig som hun hastig forklarer at hun nå må løpe.

Fjorårets Top model-vinner skal nemlig atter en gang på catwalken hos Norsk Moteforum- i det årets moteuke er i ferd med å rundes av.

ETTERTRAKTET:Frøydis Elvenes ble siste sesongs Top Model. Under moteuka i Oslo er hun et av de største trekkplastrene.
TJENER PENGER: 2004-toppmodell- vinner, Kine Bakke, har endelig begynt å tjene.
PROFILERT: Også Henriette F. Stenbeck har vært med i TV3-programmet. Her viser hun klær for Hild Rief.