Realitysjekk

ER «IDOL» EN

talentkonkurranse, eller er det bare en musikalsk «Big Brother»-variant hvor TV2 herser med naive tenåringer for å stjele seerandeler fra NRKs gullrekke? Et brennaktuelt spørsmål, skal vi dømme etter den feberhete temperaturen rundt «Idol»-deltakerne.

ALLES FAVORITT

Anh Vu (17) røyk altså ut av konkurransen sist fredag, til de samme alles store sjokk og fortvilelse. Dette resulterte i ulykksalige omstendigheter, hvor «Idol»-deltakerne som fortsatt henger med i konkurransen, og i særlig grad den sympatiske, men uheldige Sandra Lyng Haugen (16), blir sjikanert på det groveste via verdens største bygdesladdersystem - Internett. Av Anh-fans som åpenbart lå på sofaen og sov da stemmene skulle sendes inn.

Spol så tilbake: Var det ikke ekstremt kontroversielt at juryen i Kurt-og-David-runden av «Idol» satt og slang spissformulerte meldinger og knuste selvbildet til deltakerne i fjor? Visste ikke samtlige påmeldte deltakere til årets «Idol»-sirkus at det selvsagt er en viss sjanse for å få mer eller mindre velbegrunnet kritikk fra jury og presse?

DET ER SELVSAGT

svært beklagelig hvis stakkars Sandra blir grovt hetset på Internett av sinte tv-seere. Det eneste gale hun har gjort, var å velge seg feil sang og synge den dårlig i «Idol»-sendingen på fredag. Ut ifra et talentkonkurranse-perspektiv burde det være helt legitimt å si ifra om dette, noe både «Idol»-juryen og Dagbladets anmeldere gjorde. Ut ifra oppmerksomheten rundt deltakerkritikken i fjor burde enhver finalist (og foreldrene deres) i årets «Idol»-runde være forberedt på å få streng feedback, siden kriteriene som vurderes hele veien er sangferdigheter og stjernepotensial.

MEN «IDOL» ER VEL

ikke noen vanlig talentkonkurranse likevel, da. Om noen synger fint eller dårlig er mindre viktig i SMS-demokratiet. Og i realityspiralen vil Sandra trolig ta en grusom hevn allerede kommende fredag, når Anh er glemt, og bølger av Sandra-sympati skyller gjennom mobilnettet etter gårsdagens VG-oppslag. På bekostning av Kjartan eller Susanne eller Maren eller Trung eller Maria eller, gud forby, Margaret. Og så er vi i gang igjen.

Se også side 48 og 49.