Rebeccas revansj

- Om jeg har ekstremt høy selvtillit? Nei, jeg tror ikke det. Men jeg føler meg smart nok til å gjøre noe bra, sier Rebecca Mahboubi (33).

Psykiater Jarl Jørstad har skrevet om og jobbet mye med ledere.

- Gründere har ofte mye selvtillit og høye tanker om seg selv, men noen ganger kan dette være et ubevisst forsvar mot en følelse av mindreverdighet - og et opprør mot å bli styrt av andre, sier Jørstad.

- At en gründer dobbelt så ofte er mann som kvinne, kan ha sammenheng med dette og at det er forskjeller mellom kjønnene, sier Jørstad. Andre trekk Jørstad har lagt merke til er initiativ, tro på det de setter igang og uvanlig god evne til å motivere andre.

- Dessuten er det sjelden penger som driver dem. Veien mot målet er viktigere for en gründer, sier Jørstad.

Rebecca har brukt to og et halvt år på prosessen som har gjort bagels (kalorifattige rundstykker med hull i midten) til en daglig fristelse for nordmenn.

HISTORIEN OM HVORDAN Rebecca ble norsk bagelsdronning starter egentlig for drøye 20 år siden da familien Mahboubi kom til USA fra Iran. Da Rebecca var godt i gang med legestudier, bestemte hun seg for å besøke ei venninne i Norge. Ferien endte med at den amerikanske ambassaden nektet 21 åringen å reise hjem. Rebecca var ufrivillig innvandrer i Norge, med amerikanske eksamener som var null verdt. Etter tre år som taxisjåfør i Oslo, fikk hun lov å besøke foreldre og søsken i USA. Rebecca benyttet sjansen til å ta flysertifikat. Fordi familien hadde blitt amerikanske statsborgere, fikk hun jobbe som flyinstruktør i USA. I flere år pendlet hun mellom jobben som taxisjåfør i Oslo og flyinstruktøroppdrag i USA. Det var slitsomt i lengden. Dessuten hadde Rebecca bestemt seg for å bo i Norge. Det var her mulighetene lå.

- Norge var et land med enormt mange muligheter. Én av dem sto veldig tydelig for meg. Akkurat som amerikanerene hadde vært, var dere hekta på junkfoodbølgen. Kebab og hamburgere var kjempebutikk. Jeg fikk for meg at det bare var et tidsspørsmål før dere også ville ha et sunt alternativ, sier Rebecca. Det hadde hun rett i.

GRUNNLEGGELSEN av bakeribedriften American Bagels for to og et halvt år siden, startet med avslag på søknad om etablererstøtte. Det nektet Rebecca å godta. Hennes evne til overtalelse førte til et bidrag på 200000 norske kroner. Siden har produksjonen økt med flere hundre prosent. I tillegg til å levere rykende ferske bagels til bakerier og Seven Eleven-butikker i hele Norge, eier Rebecca to Bagel & Juice barer i Oslo. Flere er på planleggingsstadiet. Omsetningen i spisestedene er mer enn doblet siden åpningen for halvannet år siden. Rebecca er gjeldfri, har 20 ansatte og stående tilbud om å starte sunnhetsbarer med fargerike vegger og kalorifattig føde i flere norske byer, Paris og i Danmark.

- Jeg får se hva jeg gjør. Målet var å innføre noe nytt - starte en trend. Ikke å masseprodusere bagels, sier Rebecca.

Etter snart tre år med sjudagers uke og minimalt med søvn, er hun ikke sikker på om innsatsen er verdt gevinsten.

- Jeg hadde i hvert fall ikke gjort det en gang til. I snart tre år har bagels gått foran venner, forhold og fritid. Kjæresten min har kjøpt kinobilletter tre ganger de siste ukene. Jeg har avlyst hver gang på grunn av jobben. Noen ganger drømmer jeg om å være en vanlig ansatt, helt uten ansvar. På den annen side hadde jeg aldri orket å selge firmaet. Det ville være som å selge et barn på to og et halvt år. Hvilken mor ville gjøre det? spør Rebecca. - Om jeg noengang har vært fristet til å gi opp? Nei, foruten at jeg var redd for å miste ansikt, var jeg rett og slett desperat etter å gjennomføre det jeg hadde satt meg i hodet, sier hun, og innrømmer at hun slett ikke har vært en type som alle til enhver tid har trodd på.

- Foreldrene mine opplever fortsatt løftede øyebryn og spørsmål som «var ikke hun flyger, og nå er hun plutselig baker?»

Rebecca smiler.

- Det verste er at jeg skjønner dem. Jeg hadde aldri bakt i hele mitt liv, men siden dere var et brødspisende folk fant jeg ut at bagels var tingen. Derfor kjøpte jeg en bagelsmaskin og satte i gang. Det ble mye prøving og feiling i begynnelsen. Den ene dagen kom de ut perfekte, den neste steinharde. Først etter nesten et halvt år skjønte jeg hva som måtte til for å lykkes hver gang. Det viste seg at norsk mel var annerledes enn det amerikanske.

Når det gjelder å lykkes som gründer, mener Rebecca at det er ett fett hvilket kjønn man har, selv om undersøkelser viser at det bare er halvparten så mange kvinner som menn blant norske etablerere.

- Det er ingenting som gjør det vanskeligere å være jente enn gutt når du starter business. Det er en helvetes jobb uansett, sier Rebecca.

Rebecca Mahboubi (33) startet bakeribedriften American Bagels og to Bagel & Juice-barer i Oslo.