Rebeller i svart

Drap, dyrehoder, blod og metal. Mayhem, Norges mest ekstreme band, spiller på Inferno-festivalen.

- Skarru ha en øl? Nei vel? Kaffe da?

Klokka er rundt ett på formiddagen, og Bristol Hotell har akkurat fått celebert besøk fra Oslos underverden. Tre svartkledde, langhåra karer, nærmere bestemt Necrobutcher, Maniac og Blasphemer fra metallkvartetten Mayhem. De har tatt turen innom Bibliotekbaren for å skremme noen streitinger, ta en kaffe og prate om den nye skiva si.

- Hvor er Hellhammer?

Alle tre rister på hodet, helt uberørt av at det siste bandmedlemmet mangler.

- Tre av fire på denna tiden av døgnet er egentlig veldig bra. Dere jobber på dagen, vi jobber på natta. Sånn er det bare, forklarer bassist Necrobutcher.

- Bootlegs

For et par uker siden kom den nye skiva til Mayhem «Chimera». Mørk og manisk føyer den seg inn som nummer søtten i rekka av offisielle utgivelser - ei rekke supplert av flere tributeplater og bootlegs enn det finnes D.D.E.-plater og Kurt-plater tilsammen.

- Vi er uten tvil Norges mest bootlega band, sier gitarist og låtskriver Blasphemer stolt.

- Her om dagen kom det en fyr innom meg for å få signert samlinga si på 150 bootlegs med Mayhem, forteller Necrobutcher ivrig.

- Hva med den nye skiva. Fornøyd?

- Hmmm... Vanskelig å sette ord på, har liksom ikke fått fordøyd den skikkelig ennå, mumler Blasphemer.

- Jeg føler at det er en litt schizo-skive, kommer det fra Maniac.

- Den blei som den måtte bli, oppsummerer Necrobutcher med myndig stemme.

- Alle skiver Mayhem noen gang har gitt ut er nødvendige, og dyret lever fortsatt, legger han kjapt til.

Gammelt fjas

Da Mayhem ble startet på 80-tallet, ledet de og Darkthrone an black metal-sjangeren, for en liten trofast skare. Rikskjendiser blei de først da trommeslager Death begikk selvmord i 1991, etterfulgt av at Count Grishnack, bedre kjent som Varg Vikernes, drepte bandkollega Euronymous i 1993. Siden den gang har Mayhem og skandaler gått hånd i hånd, men nå er gutta drittlei av å bli konfrontert med sin dystre fortid.

- Dette er ting som skjedde for elleve år siden, og har ingenting med bandet i dag å gjøre, eller noe av det vi driver med. Vi skulle ønske at folk bare kunne slutte å gnåle om det gamle fjaset, sier Blasphemer.

- Så det var bare uheldige omstendigheter altså?

- Vel, vi er et jo et ekstremt band, og det får noen ganger ekstreme konsekvenser.

- Vidt begrep

Det har skjedd mye med svartmetallen iløpet av de siste åra. Band som The Kovenant og Satyricon, som tidligere var fryktet av det brede publikum, vinner nå Spellemannspriser, blir a-lista på Petre og plukket opp av store plateselskaper. Rock- og metallfusjonen Black Diamond Brigade er gjennomsponsa av snowboardmerket Burton, og tenåringsjenter sprader rundt med naglebelter og tatoveringer signert H&M. Ingen tvil om at metall er på moten.

- Black metal har blitt et veldig vidt begrep etter hvert. Men det meste folk tror er black metal, er som regel ikke black metal, sier Necrobutcher.

- Du kan trekke en parallell mellom black metal og opera. I begge tilfeller ligger inngangsporten til musikken i lytteteknikken. Og det er akkurat dette som utelukker vanlige folk fra å forstå musikken, forklarer Blasphemer.

- Du blir ikke black metaler ved bare å kjøpe deg ett naglebelte, akkurat som du blir ikke rockabilly ved å bare gre en sleik, skyter Maniac inn.

- Så er det krig mellom de forskjellige typene av black metal band i byen?

- Det der er noe media har prøvd å skape. Vi er på talefot med de fleste vi. Mayhem driver med sin egen greie uavhengige av hva andre gjør, legger han diplomatisk til.

- Hva med kirkebranner, satanisme og okkulte ritualer. Er det ingen skandaler å hente?

- Jeg sier som de sier i amerikansk rett. Jeg forbeholder meg retten til å ikke inkriminere meg selv, kommer det kultivert fra Necrobutcher.

Akkurat da passerer tre av jentene fra \'Idolfinalen\' bordet vårt. Necrobutcher snur seg og gjør tegn til å reise seg for å følge etter dem.

- Forresten, spør meg igjen om ti minutter, da har jeg nok et annet svar til deg, avslutter han med et bredt, ondt smil.

Mayhem topper plakaten på Inferno. Festivalen går av stabelen fra 8. til 10. april på Rockefeller i Oslo.

<table border=0 cellpadding=0 cellspacing=0 width=151 hspace=2 align=left><tr><td class=\'BakgrFaktaboks\' bgcolor=\'#CCCCCC\' valign=top rowspan=\'2\' width=\'1\'><img src=\'/gfx2/pixel-trans.gif\' width=\'1\' height=\'1\'></td><td class=\'BakgrFaktaboks\' bgcolor=\'#CCCCCC\' width=2 valign=top><img src=\'/gfx2/pixel-trans.gif\' width=\'2\' height=\'1\'></td><td bgcolor=\'#CCCCCC\' valign=top class=\'BakgrFaktaboks\'><font face=\'Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif\' style=\'font-size:11px\' size=\'-2\'> INFERNOFESTIVALEN </font></td></tr><tr><td valign=top width=\'2\'><img src=\'/gfx2/pixel-trans.gif\' width=\'2\' height=\'1\'></td><td align=left valign=top width=148><font size=\'-2\' face=\'Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif\' style=\'font-size:11px\'> <LI>Arrangeres fra 8. til 10. april på Rockefeller og John Dee i Oslo.<li>En av Europas største og viktigste metalfestivaler.<li>På scenen i får finner du nye talenter som Khold og Disiplin i tillegg til headliner Mayhem.<li>Mer informasjon på <a href=http://www.infernofestival.net>Infernofestival.net</a> </font></td></tr><tr><td colspan=\'3\'> </td></tr></table>
<B>ERFARNE:</B> Vokalist Maniac og hans kolleger er blant de mest erfarne black metal-bandene.