OPPRØRERE: Duoen Karpe Diem nyter stor popularitet landet rundt. De kan være skarpe i kantene i sin utnyttelse av sangtekstens potensial, slik de er det i den nominerte "Det er lett å være rebell i kjellerleiligheten din". Foto: NTB Scanpix
OPPRØRERE: Duoen Karpe Diem nyter stor popularitet landet rundt. De kan være skarpe i kantene i sin utnyttelse av sangtekstens potensial, slik de er det i den nominerte "Det er lett å være rebell i kjellerleiligheten din". Foto: NTB ScanpixVis mer

Rebeller på Oslo Vest og en ensom cowgirl i Bergen

Wandrups utvalgte: Nå er alle kandidater presentert. Stem på din favoritt.

Bjørnsonfestivalen og Dagbladet oppfordrer leserne til å stemme på en av de 30 låtene som er nominert til Norges beste sangtekst etter krigen. Fristen for å avgi stemme er 13. august.
Bjørnsonfestivalen og Dagbladet oppfordrer leserne til å stemme på en av de 30 låtene som er nominert til Norges beste sangtekst etter krigen. Fristen for å avgi stemme er 13. august. Vis mer

SANGTEKST: Dagbladet samarbeider med Bjørnson-festivalen om å kåre Norges beste sangtekst. En jury bestående av sanger Frida Ånnevik, professor Gisle Selnes og kulturredaktør Sigrid Hvidsten har valgt ut 30 låter leserne oppfordres til å stemme på ved å gå inn på db.no/sangtekst.

Denne spalten har i sommer minnet om låtene. Spaltene ligger på dagbladet.no. Vi er framme ved de siste to nominerte. Karpe Diems omstridte «Lett å være rebell i kjellerleiligheten din» har politisk brodd mot rasisme og fremskrittspartiretorikk. En sprelsk og sint låt, med brodd mot skumle holdninger på Oslo vestkant. Vittig og treffende.

Sist ut er Vilde Tuv fra Bergen med «Ensom cowgirl», en oppbruddslåt, om et par som ikke lenger har noe å gi hverandre, i hvert fall ikke ifølge hun som fører ordet: «for livet mitt er magisk/og du er helt normal/jeg er en ensom cowgirl/og du er en sjakal.» Tittelen minner meg om Tom Robbins fine roman «Even Cowgirls Get the Blues» (1976), eller Neil Youngs «Cowgirl in the Sand» (1969).

Vilde Tuv er siste kvinne ut med låta "Ensom Cowgirl".
Vilde Tuv er siste kvinne ut med låta "Ensom Cowgirl". Vis mer

Alle låter er nå presentert. Nå er det opp til deg. Fristen for å stemme er 13. august, og resultatet offentliggjøres på Bjørnsonfestivalen 8. september. Som det heter: Godt valg!

  • Bjørnsonfestivalen og Dagbladet kårer den beste norske sangteksten etter 1945. Juryen har nominert 30 låter, som nå skal til folkeavstemning.
  • Du kan stemme ved å klikke deg inn på db.no/sangtekst
  • Vinneren av konkurransen kunngjøres på Bjørnsonfestivalen i Molde, fredag 8. september.