SESONGFINALE: Hvordan i all verden skal vi klare oss i tre måneder uten «Skam»? Foto: NRK
SESONGFINALE: Hvordan i all verden skal vi klare oss i tre måneder uten «Skam»? Foto: NRK Vis mer

Recap: - Skal dere vitne mot William?

«Skam» danser seg inn i sommersolnedgangen. Advarsel: Kan inneholde spor av spoilere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det var den beste av alle tider, det var den verste.

Det var en tid for skråsikkerhet, det var en tid for usikkerhet. For uendelige valgmuligheter, og for umulige valg. Det var kjærlighetens gullalder, og de knuste hjerters høytid. Det var hormonenes vår, og voksesmertenes vinter. En tid for rulling, og en tid for cava-flasker i bakhodet. Det var en sommer uten ende, det var begynnelsen på slutten.

Kort sagt — det var sesongfinale av «Skam», og det var siste episode på tre måneder.

Lørdag 11:23
Nylig gjenfusjonerte Noorhelm ligger i sengen og puser med hverandre. De eskimonusser, han er storeskje til hennes lilleskje, og i det låste utsnittet i gudeperspektiv danner hodene og armene deres et hjerte. Blir det søtere nå må jeg på apoteket og skaffe mer insulin.

De åpner seg for hverandre. Noora forteller om kjæresten da hun var 13, og hvordan det bidro til spiseforstyrrelsen hennes. William sier han er lei seg for det Niko gjorde. Noora nærmest trivialiserer det i et forsøk på å trøste ham, og sier at han jo kommer til å bli dømt. Hun er glad for at vi har et rettssystem som fungerer her i landet. La oss håpe hun har rett.

Da det kommer frem at William ikke har vært hjemme siden han kom tilbake fra London tror Noora det er han som har tatt losji i kjellerboden deres. Men neida, han har bodd hos Gutte-Chris. Mysteriet om den Mystiske Kjellerbod-beboer lever videre!

SØNDAG 16:52
Noora har overtalt William til å dra tilbake til leiligheten, selv om det kan bety å måtte konfrontere Niko. Men det er ingen hjemme. William vil dra igjen, men Noora, som har fått sansen for å ta tyrer ved ved hornene i det siste, sier at han må ta tilbake kontrollen på leiligheten. "Du kan ikke stikke av fra broren din hele livet. Du må face han, se han i øynene, og si at han er en jævla taper." Men William foreslår heller å flytte.

"Så løsningen på det her er å kjøpe en ny leilighet?"

"Ja," svarer William nonchalant. Velkommen til Frogner.

I impulsiv forelskelse spør han om hun vil flytte sammen med ham. "Kan ikke du for en gangs skyld bare gi faen i rett og galt, og bare gjøre det du har lyst til?"

"Okei," sier Noora. Ny råkline-session. Ah, hormoner. Femti spenn på at den duoen her ikke kommer til å holde til bryllupsnatten, blunkefjes.

Men øyeblikket blir brutt av at William oppdager et brev fra politiet. Han er innkalt til avhør på fredag, for Yakuza-slåssingen. Tilfeldigvis samme dag som vi får de siste scenene for sesongen! Skulle nesten tro noen hadde planlagt dette.

MANDAG 11:25
Femkløveret diskuterer i skolegården. Alle bortsett fra Noora er innkalt til avhør. Politiet har selv anmeldt flaskeknusingen. "De har kommet over filmen gjennom internettet," sier Vilde, på en måte som bare Vilde kan.

"Skal dere vitne mot William?" spør Noora. Med ett var ideen om et velfungerende rettssystem blitt et tveegget sverd. Ah, moralske hengemyrer.

De blir enige om å si minst mulig. "Uansett kan ikke de dømme han ut fra den filmen," sier Jente-Chris halvhjertet. "Det er jo...dårlig kvalitet. Og ufokus." Øi, Chris Elden, spar litt av kruttet til rettssaken også, a.

TIRSDAG 16:15
Noora dumper en klump skittentøy på gulvet, legger an sin beste skuffet-mamma-stemme, og kaller lillegutt Eskild inn på soveromsteppet. Hun kjenner igjen sengetøyet hans fra kjelleren, og lurer på hvem han har boende der nede. "Er det han Tito, eller Nito?" Typisk mødre å ikke huske navnet på ungenes venner.

Eskild fraskriver seg alt ansvar og prøver å legge skylden over på søster Linn. <3Familien Kollektivsen<3.

Noora sier noen skitne ord, og Eskild klarer å pense tema over på sexlivet hennes. Han begynner å sitere gamle pornofilmer, og moren min har begynt å lese disse recap'ene, så la oss bytte tema.

TORSDAG 20:15
Noorhelm henger på rommet, og Skam klarer nok en gang å lage ømme, små øyeblikk ut av de snåleste ingredienser. Forrige uke var det tårefremkallende undertekst i en samtale om potetomelett, denne gangen får vi emosjonell nærhet i noe så hverdagslig og spesifikt som at William småromsterer i hyllen hennes. Han tar lokket av en gull-ananas, fisker undrende ut en halvspist pose saltsild, og titter lengtende bort på henne med valpeblikk. Det er en bitteliten detalj, helt uviktig i det store bildet, men samtidig er det noe så gjenkjennelig over det, og det forteller så mye om både William og hvor relasjonen deres er nå. Å få karakterene og universet sitt til å puste og leve på denne måten er lettere sagt enn gjort. Julie Andem — norske serieskaperes svar på MacGyver.

Noora prøver å få William til å snakke med Yakuza-gutta og be dem ikke angi ham. Men William risikerer heller seks måneder i fengsel enn å svelge testosteron-stoltheten sin. Glem det. Ferdig.

FREDAG 18:44
Men Noora tar saken i egne hender, og sender melding til Yakuza og ber dem ikke si noe. Hun sitter i parken utenfor Grønland Politikammer. William kommer ut. "Åssen gikk det?" spør Noora.

"Fint," svarer Norges mest stoiske pannelugg. Et på ingen måte utilstrekkelig svar etter å ha sittet fire timer i avhør.

Han forteller henne at han tilsto alt. Inspirert av hennes ord om troen på et rettferdig rettssystem. Noora kan ikke fatte det. Dette er gøy. Mens prinsippfaste Nooras moral har fått nye, elastiske egenskaper, har Mr. Selvtekt bestemt seg for å vise at han er bedre enn sine mørkeste tilbøyeligheter. Du milde Morissette, hvilken herlig ironi.

Hun angster, men Williams ro smitter over på henne, og hun ser opp på zen-mesteren med mer forelskelse i blikket enn noensinne.

"Hva vil du gjøre nå, mens du ennå er fri?" Fisker du etter noe, Noora?

"Jeg vil ha en jævlig stor fest, og bare drikke oss så jævlig kannakas, og bare krabbe rundt." Vil vi ikke alle, William? Vil vi ikke alle.
 
Black Eyed Peas får æren av å tonesette vårens siste musikkmontasje*. Vi er innom alle de skjellsettende stedene fra sesongen. Benken fra Noorhelms første date. Stranden der slagene falt. Den forlatte skolegården. Finnes det egentlig noe mer stemningsfullt enn et sommertomt klasserom?

(*Lurer du på hvordan serien slipper unna med å bruke så mange kjente sanger? NRK har en særavtale med musikkselskapene som gir dem tilgang på et enormt bibliotek av låter. Bare noen sekunder av BEP, Radiohead eller Adele hadde sannsynligvis kostet et helt sesongbudsjett om Skam hadde gått på en kommersiell kanal, hvis de i det hele tatt hadde fått klarert rettighetene.)

Og så er det fest på takterrassen til William. Alle er der. Selv Linn er på dancefloor. Og en jente som har kledd seg ut som Astrid Smeplass. Det er nesten som slutten på Titanic der Rose dør og alle samles i ballsalen igjen og klapper.

Isak og Eskild later som de ikke har møtt hverandre før. Eva later som hun ikke er keen på Jonas. Vilde får bare lov til å knise. (Ønske for neste sesong: Vilde får en romanse med en som heter Morten, sånn at vi får superparet Vildemort. Tusen takk for meg.)

Noora og William ser på hverandre på tvers av folkemengden. De begynner å sende meldinger. Han sier de godt kan dra, han vet hun hater fester. "Dra hjem til deg og chille?"

Det er sånn det starter, vøtt. Man drar for å chille. Og før du vet ordet av det er Netflix på, og så...

Men Noora har et annet forslag. Og så...vel, la oss bare si at noen skylder meg en femtilapp.

De fester seg inn i natten til Alphavilles Forever Young, som glir sømløst over i Jay Zs versjon, Young Forever. Den er som «Skam» selv, en tidløs historie om universell lengsel, som snakker på tvers av generasjoner. En gammel sang i ny innpakning, som sender oss inn i sommersolnedgangen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer