Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Recap: 11 ganger historien gjentar seg i ukas hevntunge «Game of Thrones»-episode

Endelig har vi kommet til sangen om is og ild.

ENDELIG: Davos og Jon på vei til en etterlengtet scene. Foto: HBO NORDIC
ENDELIG: Davos og Jon på vei til en etterlengtet scene. Foto: HBO NORDIC Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Livet er fullt av små, ironiske hendelser», sa en viss Tyrion Lannister til Jon Snow allerede i andre episode av «Game of Thrones»' aller første sesong. Slik røpet han litt av filosofien bak serien, tror jeg. For er det noe det er mye av her, så er det ironiske skjebner. Gjerne i form av repetisjoner med en tvist, eller hevnaksjoner som er nesten poetiske i sine gjentakende mønstre.

Ukas episode, «The Queen's Justice», er full av slike. Og i denne uvanlig systematiserte recappen, om jeg får si det selv, lister jeg opp elleve ganger historien gjentok seg i denne tredje episoden i sesong sju.

Men først: Hvis du ikke har sett episoden, bør du ikke lese videre. The night is dark and full of spoilers, som vi sier i Westeros.

1: Døm ikke en datter for hennes fars synder

Dette er en serie som liker å gå rett på sak i åpningsscenene. Jon går i land ved Dragonstone, og skal endelig møte tante Daenerys. Men skal jeg være ærlig, så får geeken i meg frysninger bare av møtet mellom Jon og Tyrion. De har ikke truffet hverandre siden de stod ved siden av hverandre oppe på muren i første sesong, og Tyrion nettopp hadde tømt blæra over kanten. «Jeg synes det er leit å se deg dra», sa Jon til ham, og med det bekreftet han et vennskap som ser ut til å ha holdt seg. Men forholdet har endret seg litt siden sist - den gang var Tyrion den kloke voksne som ga råd til en ung jypling. Nå er han åpenbart full av respekt for det Jon har fått til.

På vei opp mot slottet er de såvidt innom ekteskapet mellom Tyrion og Sansa, og han bekrefter at det var et ufullbyrdet proforma-ekteskap. Altså er de trolig ikke lenger å regne som gift, for dem som måtte lure på det. Men Tyrion har stor respekt for Sansa også, åpenbart: «Hun er smartere enn hun viser», sier han. Et råd til Jon om å lytte til søsteren?

I BAKGRUNNEN: Melisandre har gjort sitt for å spleise ilddronningen med iskongen, og setter kursen mot Volantis på den andre siden av havet.
I BAKGRUNNEN: Melisandre har gjort sitt for å spleise ilddronningen med iskongen, og setter kursen mot Volantis på den andre siden av havet. Vis mer

Tyrion har flere råd på lur: «En tommelfingerregel: Det går dårlig med Stark-menn når de reiser sørover», sier han. «Jeg er ingen Stark», sier Jon. Åh, du skulle bare visst hva du er, Jon! Kanskje vet Melisandre det? Hun står sammen med Varys og observerer de nyankomne i skjul. At hun ikke har lyst til å møte dem, er ikke så rart, med tanke på hvordan hun ble jaget fra Winterfell sist. «Jeg har gjort mitt. Jeg har brakt is og ild sammen», sier hun til Varys, og jeg tror det er første gangen tittelen på bokserien til George RR Martin («En sang om is og ild») blir nevnt i serien. Er det altså Jon og Daenerys som er is og ild? Eller er det som mange av oss har tenkt, siden vi regnet oss fram til at L+R=J, at Jon er sangen om is og ild i egen person? Uansett, det er tydelig at Varys er utålmodig etter å få Melisandre til å dra. Kanskje han ser henne som en konkurrerende hoff-edderkopp. Eller er det andre årsaker? Og hva mener hun med at de begge er nødt til «å dø i dette rare landet»?

Jon får ingen varm velkomst av dragedronningen, som vil ha ham til å knele (et krav Tyrion klokelig unnlot å føre opp i invitasjonen han sendte Jon). Jon kan ikke gjøre det, han er nyvalgt konge av nord, og folket hans er svært skeptiske til Daenerys. Begge har grunn til å mistro hverandre: Jons far var med på å starte opprøret som styrtet Targaryen-dynastiet. Mens Daenerys' far (Jons egentlige farfar) brant Jons morfar levende. Jon er tydelig overrasket når hun ber om unnskyldning for akkurat det, og sier - som et ekko av ordene hans på Winterfell for to episoder siden: «Jeg ber deg om ikke å dømme en datter for hennes fars synder».

SKEPTISK: Daenerys vil ikke ha noen egenrådig konge i nord. Foto: HBO NORDIC
SKEPTISK: Daenerys vil ikke ha noen egenrådig konge i nord. Foto: HBO NORDIC Vis mer

Utsagnet er viktig, for det tydeliggjør hva som skiller Daenerys og Jon fra flere mindre populære karakterer i serien. De tror ikke på blodhevn. Daenerys kan være grusom mot dem hun mener fortjener det. Men hun er ikke interessert i å fortsette blodige konflikter i det uendelige, for å opprettholde familiens ære. Cersei derimot, har et annet syn på rettferdighet.

2. Skammens marsj

Jon og Daenerys rekker ikke å bli ferdige med diskusjonen, for sistnevnte får en viktig beskjed. Kan det være den om at Euron har senket skipene hennes, og tatt både Ellaria Sand og Yara Greyjoy til fange?

For de ble i det minste ikke drept i sjøslaget forrige episode. Jeg fikk noen e-poster fra lesere som trodde det, men det groteske likskuet vi så i baugen på et av skipene helt mot slutten viste ikke dem, men to av Ellarias sand-slanger. De ble drept - og utstilt - med sine egne våpen, en pisk og et spyd.

Den tredje jenta til Ellaria ble tatt til fange sammen med henne og Yara, og nå blir de paradert gjennom King's Landing, bak en ridende og triumferende Euron Greyjoy. Seiersmarsjen minner om da høyspurven tvang Cersei til å gå naken fra Baelor's Sept til The Red Keep. Og for fangene til Euron er også dette en skammens marsj. Mens folket jubler for den glisende sjørøveren, kaster de råtten frukt på de andre. Det blir et bilde på hvor kort veien er fra folkefiende til folkehelt (og tilbake igjen?).

VINTEREN ER HER: En ny trailer på hele to minutter avslører en del av handlingen i den kommende sesongen av «Game of Thrones». Video: HBO Vis mer

Euron bør ikke glise for lenge, det forsøker også Jaime å fortelle ham senere, da de står ved siden av Cersei ved jerntronen. «For noen uker siden spyttet de på henne», sier han, med tydelig henvisning til nevnte skam-mars. Euron på sin side er mer interessert i sexråd fra Jaime: Cersei har nettopp lovet Euron at han skal få «det han ønsker seg», altså henne, når krigen er over. Men igjen - jeg er usikker på om han bør juble for tidlig. Hun ville neppe gitt ham det løftet, uten en vanntett plan for å unngå å overholde det.

3. Morderiske mødre

Eurons gave til Cersei var, som ventet, Ellaria og datteren. Ellaria drepte Cerseis datter Myrcella med et giftkyss, og Cersei har pønsket ut den perfekte hevn: Qyburn har funnet giften som drepte Myrcella, og nå får Ellarias datter smake den samme. Men i motsetning til Cercei, blir Ellaria tvunget både til å se datteren dø, og til å se liket råtne etterpå. Både mor og datter er lenket fast til veggen på hver sin side av samme fangehull - med akkurat så stor avstand at de ikke klarer å nå hverandre.

4. Den gale kongen (og dronningen)

Scenen minner om en annen drapsscene fra «Game of Thrones»-universet, som er beskrevet i bøkene. Nemlig den der Jon Snows morfar ble brent levende. Det skjedde like etter at moren hans, Lyanna Stark, forsvant med Rhaegar Targaryen. Lyannas eldste bror Brandon (som Bran er oppkalt etter) samlet en gruppe venner og dro til King's Landing for å stille kronprinsen til ansvar for kidnappingen. Den gale kong Aerys svarte med å fengsle Brandon og vennene, kalle inn fedrene deres, og deretter henrette alle sammen for høyforræderi. Drapet på Brandon og faren Rickard Stark var spesielt grusomt: Rickard ble brent på et bål, mens sønnen ble bundet fast med en såkalt tyroshisk løkke rundt halsen et stykke unna, og like utenfor rekkevidde av sverdet sitt. Han fikk beskjed om at dersom han klarte å få tak i sverdet, skulle faren få leve. Slik brant Rickard i hjel, mens sønnen ble kvalt i forsøket på å redde ham.

Dette er ikke første gang Cersei tar etter den gale kongen. Faktisk har galskapen hennes enkelte fans til å lure på om hun og Jaime egentlig er barna til Aerys. At Tyrion egentlig er en Targaryen, er jo allerede en kjent fanteori - bøkene er fulle av hint om at Aerys hadde et godt øye til mammaen deres, Joanna Lannister. Men ifølge denne teorien er det motsatt - Tyrion, sønnen Tywin Lannister hatet, er ektefødt, mens tvillingsøsknene han var så stolt av, er det ikke. Jeg har mine tvil her, men det hadde vært morsomt. Ikke minst med tanke på neste scene.

5. Nei betyr ja-sex

En forferdelig mellomtittel, beklager. Men en av de mest utskjelte scenene i «Game of Thrones»-historien ble muligens kommentert og kanskje til og med forsvart, ved hjelp av en lignende scene der rollene er byttet om. Den første scenen var den der Jaime og Cersei møtes ved likskuet til Joffrey, og har (tilsynelatende ikke helt samtykkende) sex ved siden av alteret sønnen ligger på. Cersei sier tydelig nei flere ganger, «det er ikke riktig», men Jaime kjører på. Det ble visst samtykkende etter hvert, ifølge serieskaperne, men det er jammen ikke lett å se, og det er fortsatt en av de scenene fra serien som jeg har størst problemer med å svelge.

Ukas scene var uten likskue. Men Cersei kommer trolig rett fra fangehullene, der hun har gitt sandslangen dødskysset. Kanskje har hun nettopp tørket giften av leppene, da hun setter seg på fanget til Jaime og begynner å kysse ham. Han sier nei og forsøker å skyve henne bort, men hun er bestemt, og han gir etter. Like etter ser vi dem ligge tett omslynget i senga - han ble tydeligvis veldig med etter hvert.

Da det banker på døra, vil han at hun skal la være å åpne, men hun er visst ferdig med å skjule forholdet deres. Tross alt - mange tidligere konger og dronninger av Westeros har vært gift med søsknene sine. For Targaryen-familien var det regelen, mer enn unntaket. Og her er det nesten så jeg begynner å tro på teorien fra forrige avsnitt...

6. Tyrion hjelper Jon

Som et ekko av scenen fra muren i første sesong: Her står Tyrion og Jon ved siden av hverandre og skuer utover havgapet. «Du er mye bedre til å se grublende ut enn meg. Du får meg til å føle at jeg mislykkes i å gruble», klager Tyrion, med en herlig henvisning til Kit Haringtons gravalvorlige fjes, som har blitt parodiert i mange sammenhenger de siste åra.

Her får vi også vite at Tyrion tror på Jons advarsler om hvitvandrere og zombier - mannen som gjorde narr av nordboernes tro på monstre forrige gang de møttes. Det er bare så mye lettere å forholde seg til gamle, kjente monstre som Cersei, forklarer han. Utfordringen er å overbevise Daenerys. Men når Tyrion sier at hun bør gi Jon lillefingeren, altså tilgang på drageglasset under borgen, gir hun etter. Slik kommer Tyrion Jon til unnsetning igjen, bare på en litt annen måte enn på Castle Black i første sesong, da han hindret en gjeng andre nattevakt-rekrutter i å gå løs på ham.

STYRER WINTERFELL: Sansa er sjef i nord mens Jon er bortreist, og Lillefinger forsøker å gi råd. Foto: HBO NORDIC
STYRER WINTERFELL: Sansa er sjef i nord mens Jon er bortreist, og Lillefinger forsøker å gi råd. Foto: HBO NORDIC Vis mer

7. Stjålen oneliner

Før vi kommer til neste repetisjon, er vi innom to rørende scener: Først Bran som kommer hjem til Winterfell og blir møtt av en tårevåt Sansa. Bran er merkelig kald, klemmer henne ikke tilbake, og er svært ordknapp. Inntil han begynner å fortelle henne om bryllupet hennes, som for å overbevise henne om at han virkelig kan se alt, både nå og siden. Han trenger å snakke med Jon, sier han. Og vi vet hvorfor. Endelig skal Jon få vite hvem han er!

Den andre scenen er Sam som tar farvel med Jorah i Oldtown. Jorah er kurert for greyscale, og erkemesteren forstår at Sam har kurert ham, selv om han forbød det. Han blir ikke bortvist, men som straff må han kopiere teksten i en haug med gamle, fillete bøker. Skal tro om han kommer over noe viktig i en av dem?

ONELINERKONGEN: Tyrion.
ONELINERKONGEN: Tyrion. Vis mer

Så til Tyrion og onelinerne hans! Det er mange av dem i denne episoden, som også harselerer med hangen hans til å komme med smarte replikker. «Tyrion Lannister, prøver du å framstille dine egne utsagn som gammel visdom?» spør Daenerys etter nok et «En vis mann sa en gang til meg...»-utsagn. «Nei, det ville jeg aldri gjøre... mot deg», svarer han. Det neste vismann-sitatet hans er imidlertid ikke hans, men Bronns. «En god venn av meg sa en gang: Gi meg ti gode menn, så skal jeg bestige kjerringa», sier Tyrion til Daenerys, når han skal fortelle hvordan Greyworm og de usvertede skal ta Casterly Rock. Sitatet er fra da Bronn og Tyrion kom til Falkeredet, huset til Arryn-familien, som ligger på en spiss fjelltopp. Det var uinntakelig, sa Tyrion, men det ville ikke Bronn gå med på. Casterly Rock er også kjent for å være umulig å ta, der det ligger på en klippe. «No one has ever taken the rock», sier Tyrion, og jeg lurer på om det er en aldri så liten homage til Alcatraz-filmen «The Rock» her?

8. Inn via avløpsystemet

Daenerys har vunnet vanskelige kamper før. Da hun tok slavebyen Meereen, var det blant annet ved hjelp av Greyworm og soldatene hans, som snek seg inn i byen via en avløpstunnel. Nå gjentar han bedriften ved Casterly Rock. Tyrion hadde nemlig i sin tid ansvaret for å konstruere borgens avløpssystem. Og han la inn en hemmelig åpning der han kunne frakte prostituerte kvinner inn og ut. Slik kommer de usvertede seg inn i den «uinntakelige borgen», og kampen er over raskt.

9. The Rains of Highgarden

GAMMELT KNEP: Greyworm sniker seg inn gjennom avløpssystemet - for andre gang. Foto: HBO NORDIC
GAMMELT KNEP: Greyworm sniker seg inn gjennom avløpssystemet - for andre gang. Foto: HBO NORDIC Vis mer

Litt for raskt. Caterly Rock er nærmest tom, viser det seg. Jaime har tatt med seg alle soldatene sørover, til Highgarden. Med seg har han blant andre Randyll Tarly og folkene hans. Olenna Tyrell titter ut fra et tårnvindu, som en prinsesse i et Disney-eventyr. Men de har ikke kommet for å redde henne. Highgarden det mest velstående slottet i Westeros akkurat nå, takket være den fruktbare jorda som tilhører dem. Og Cersei trenger penger - tidligere i episoden fikk hun besøk fra jernbanken i Braavos, som ville kreve inn gjelda. Hun lovet ham at han skulle få det innen to uker, og her har vi svaret på hvordan hun skulle få det til (Skjønt, hvordan Jaime kan ri tvers over Westeros til Casterly Rock, hente noen tusen fotsoldater med seg ned til Highgarden, ta borgen og returnere til hovedstaden innen to uker, er et lite mysterium for meg. Vi må vel bare innse at avstander ikke er noe tema her lenger.).

Da Jaime kommer fram til Olenna, siterer hun sangen «The Rains of Castamere» - kanskje den mest kjente sangen i «Game of Thrones»-universet. Det er en ballade om hvordan Tywin Lannister knuste hus Reyne av Castamere for mange år siden, etter at de gjorde opprør mot faren hans. Sangen ble også spilt i «The Red Wedding», like før nedslaktingen av Robb Stark og familien begynte. Olenna vet at opprør mot hus Lannister straffes med døden, og snart har Lannisterne utslettet hele hus Tyrell også.

10. Jaime har lært av Robb

Jaime forteller at Casterly Rock faktisk ikke er verdt stort lenger. Gullgruven under borgen tom, det er derfor jerntronen har måttet låne så mange penger. Og derfor var det ikke noe problem for Lannisterne å gi slipp på barndomshjemmet. Før de dro, tømte de matlagrene, og Euron Greyjoy lå i bakhold og brant skipene til inntrengerne. Nå har ikke Greyworm & co noe annet valg enn å returnere til Dragonstone til fots. Det blir ikke lett for dem.

Jaime sier at han har latt seg inspirere av Robb Starks taktikk i The Whispering Wood, da den purunge kongen av nord tok Jaime til fange. «Man lærer av sine feil», sier han. «Du må være veldig klok nå», svarer Olenna, spiss som alltid. Jeg kommer til å savne henne.

11. Olennas vin

Olenna og Jaime burde vært venner, men hun hater kvinnen han elsker. Hun er den andre personen som kaller Cersei et monster i denne episoden. Men det stopper ham ikke. Riktignok har han valgt den minst smertefulle drapsmetoden han kan komme på: Han heller gift i rødvinsglasset hennes, og lover at den ikke skal føre til noen smerte.

Men det er mulig han angrer på det, da hun forteller ham at det var hun som tok livet av den eldste sønnen hans, Joffrey. Og det på akkurat denne måten - ved å putte gift i vinglasset hans. Bare at giften han fikk i seg ikke så det minste smertefri ut. Olenna ler sist, tross alt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!