Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Recap, Game of Thrones, sesong åtte, episode to

Recap: Disse ti fikk større sjanse for å dø denne uka

Game of Thrones har aldri vært en serie for romantikerne.

NB! SPOILERE: Tronetid-panelet har delte meninger om det som kanskje var den største overraskelsen i episode to av finalesesongen av «Game of Thrones». Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ble du varm om hjertet av ukas «Game of Thrones»-episode? Da kan du få desto mer vondt i hjertet av den neste.

  • NB: Dette er en recap, den er lang og full av spoilers, så hvis du ennå ikke har sett episode nummer to i den aller siste sesongen av «Game of Thrones», vet du hva du har å gjøre. Iallfall hva du ikke må gjøre, det vil si lese videre. Men kom tilbake når du har sett episoden, så kan vi nerde litt sammen!
HVEM TAR HAN FØRST? Nattkongen er på vei til Winterfell, og det ser dårlig ut for flere av seriens hovedpersoner. Alle foto: HBO NORDIC
HVEM TAR HAN FØRST? Nattkongen er på vei til Winterfell, og det ser dårlig ut for flere av seriens hovedpersoner. Alle foto: HBO NORDIC Vis mer

Er det noe vi har blitt vant til når det gjelder «Game of Thrones», så er det at romantisk kjærlighet har dårlige kår. Varys sa det rett ut i forrige episode, mens han stod og så på Jon og Daenerys: «Ingenting varer». Så når opptil flere av scenene slutter så vakkert og rørende som her, da bør varsellampene begynne å blinke.

Nå vet vi allerede at neste ukes episode blir den allerede mye omtalte «Battle of Winterfell»-episoden, etter sigende det aller største og lengste fiktive slaget som noen gang er filmet. Det store slaget mellom levende og døde.

I så måte var vel denne ukas kapittel tidenes stille før stormen-episode.

Hvem som forblir levende, og hvem som går over til de døde neste uke, gjenstår å se. Men vi har fått ganske mange hint om hvem som kan komme til å skifte side. Her er de:

Theon Greyjoy

image: Recap: Disse ti fikk større sjanse for å dø denne uka

Det er vel knapt nok noen som har fått gjennomgå så mye som Theon i denne serien: Fra oppveksten som gissel og outsider hos Stark-familien, til skepsisen han ble møtt med da han kom tilbake til sin egen familie. Forsøket på å bli respektert, som endte med fangenskap og tortur hos Ramsay Bolton. For ikke å snakke om den sadistiske onkelen han er belemret med. Men han har en del på samvittigheten selv også, og har åpenbart bare så vidt begynt å gjøre opp for seg. Han startet med å befri Yara i forrige episode, og i denne tilbyr han Sansa sine tjenester (Rekk opp hånda den som ikke gråt da hun kastet seg om halsen på ham!), før han melder seg frivillig til å være livvakt for Bran. Like etter at Bran har fortalt at han står øverst på The Night Kings drapsliste. Det høres ut som et selvmordsoppdrag, og er det nok også.

Enda så fascinerende det har vært å følge Theon fra arrogant og selvopptatt guttunge, via kuet slave, til gryende helt som er i ferd med å få tilbake selvfølelsen, så må vi vel vedgå at rollefiguren hans følger et spor vi kan kjenne igjen hos flere andre i serien. George RR Martin er glad i gjentakende mønstre, og denne reisen fra skurk til helt finner vi ikke minst hos Jaime Lannister, Jorah Mormont og Sandor Clegane. Samt hos utallige andre figurer fra andre filmer, tv-serier og bøker. Felles for mange av dem er måten det ender på: De dør mens de ofrer seg for den gode sak. Svært ofte for helten de svek til å begynne med. Nå er Theon i ferd med å gjøre nettopp det for Bran og Sansa, og der slutter reisen hans. Tror jeg.

Jaime Lannister

image: Recap: Disse ti fikk større sjanse for å dø denne uka

Sandor Clegane er nok ikke ferdig helt ennå. Til det er rollen hans altfor tett knyttet til broren Gregor, «The Mountain», og det lenge varslede oppgjøret dem imellom, kjent som «cleganebowl» blant fansen. Men de to andre skurkeheltene ligger tynt an, hvis vi skal fortsette å skjele til tradisjonelle fortellermønstre (ikke at George RR Martin er kjent for å være hundre prosent tro mot slikt, men likevel...).

Jaime kom ridende inn på Winterfell i forrige episode, og ble møtt av gutten han kastet ut av vinduet i aller første sesong. Når han så tilbyr seg å kjempe for Stark-familien, eller «for de levende», er det slående likt Theons handlingstråd. Men det er også flere ting som peker mot en avslutning for Jaime.

 
Tronetid - Dagbladets «Game of Thrones»-program
Offentlig gruppe · 295 medlemmer
Bli medlem av gruppen
Endelig kommer avslutningen på en av tidenes største tv-suksesser. Følg avslutningen av «Game of Thrones» med oss i Dagbladet. Vi lover analyser, for...
 

Det aller største hintet får vi av Bran, i løpet av den lille forsoningssamtalen deres. Jaime spør Bran hvorfor han ikke har fortalt de andre at det var Jaimes skyld at han ble lam (og nesten drept). Hvis Sansa visste det, spørs det om hun hadde latt ham få sverdet sitt tilbake. Hun og Daenerys virket nærmest enige om å ta livet av ham da Brienne brøt inn og reddet ham. Det er tydelig at Bran har en plan for Jaime i krigen mot de døde. Men han ser ikke ut til å ha særlig stor tro på at Jaime vil overleve. Som han sier: «Hva får deg til å tro at det blir noe etterpå?»

Også er det et siste hint, som vi blir minnet på mens han snakker med Tyrion om det forestående slaget. Tyrion gjentar sitt tidligere, ikke helt ridderlige utsagn om hvordan han håper å dø. Jaime gjentar ikke sitt, men som kollega Inger Merete Hobbelstad påpeker i denne ukas episode av talkshowet vårt «Tronetid», har han sagt at han vil dø i armene på kvinnen han elsker. Mye tyder på at det ikke lenger er Cersei. Derimot forteller han at han har kommet til Winterfell i håp om å kjempe side om side med en annen kvinne. En som nok heller ikke kommer til å leve så mye lenger i denne serien.

Brienne of Tarth

image: Recap: Disse ti fikk større sjanse for å dø denne uka

Dette var Briennes episode! Fra første scene, der hun redder livet til Jaime, og til en av de siste, der han gir henne det hun alltid har ønsket seg, innerst inne. Handlingstråden hennes kunne ikke blitt nøstet opp på en mer tilfredsstillende måte.

Brienne er «A Knight of the Seven Kingdoms», som episodetittelen viser til. Selv om hun ikke fikk tittelen før nå, er det vel ingen som passer den bedre. Hun er den mest ridderlige figuren vi har møtt i serien, evig lojal, gjennomført pålitelig, og alltid klar til å ofre seg for det hun tror på.

Hun hevder at hun aldri har ønsket å bli ridder, men det er nok bare noe hun har fortalt seg selv, i visshet om at hun har feil kjønn. Briennes store mål har vært å bli respektert for den hun er og vil være. Og da Jaime slår henne til ridder og den odde forsamlingen som ser på begynner å klappe, får hun det ultimate beviset på at hun er godtatt. Scenen er akkurat så alvorstung og høytidelig som den må være.

Som skuespiller Gwendoline Christie selv har sagt i et intervju med Dagbladet, er ikke Brienne «noe tradisjonelt kjærlighetsobjekt. Hun gjør noe annet». Derfor har det aldri virket naturlig at hennes reise skulle slutte med at hun får drømmeprinsen sin, enten han heter Jaime eller Tormund. Det var ridder hun skulle bli. Jeg tror hun kommer til å gjøre noe skikkelig ridderlig i neste episode, og det er det.

Tormund Giantsbane

image: Recap: Disse ti fikk større sjanse for å dø denne uka

Tormunds store mål er å vinne krigen mot de døde. Og etter hvert å få Brienne. Det siste virker rimelig usannsynlig etter ukas episode (sjekk hvordan hun reagerer på historien om hvordan han fikk navnet sitt!), men det første er det heller ikke sikkert at han vil få oppleve. Denne uka ble han til de grader klassens klovn, i en sirkel av gravalvorlige ansikter. Og enda så gøy det har vært å følge ham til nå, spørs det om han har noen plass i alle de enda mer alvorlige samtalene som kommer til å komme. Han stiller seg nok heller i første rekke når Nattkongen kommer, og slik ender det for ham.

Jorah Mormont

image: Recap: Disse ti fikk større sjanse for å dø denne uka

Jorahs rollefigur følger samme mønster som Theon og Jaime. Han har begått mange feil, fra han solgte krypskyttere til slavehandlere og måtte rømme fra Westeros for å unnslippe dødsstraff, til han forrådte Daenerys og solgte opplysninger om henne til Robert Baratheon. Siden har han gjort mye for å gjøre opp for seg, og denne uka går han til og med god for Tyrion, mannen som stjal plassen hans som Daenerys' nærmeste rådgiver. Han og Daenerys har litt av en forsoningssamtale på Winterfell, og kanskje er det tid for det endelige offeret fra Jorah, når Nattkongen kommer etter dronningen hans. Han har ikke egentlig noen plass hos henne lenger, og heller ikke noe annet sted i Westeros. Også den lille samtalen hans med niesen Lyanna Mormont i borggården har et forsonende drag over seg, når hun ønsker ham lykke til. Men den minner oss også om hvem som er sjefen på Bjørnøya nå. Det er ikke bruk for ham der heller.

Grey Worm

image: Recap: Disse ti fikk større sjanse for å dø denne uka

Er det i det hele tatt noen som tror at Grey Worm kommer til å overleve denne krigen? Én ting er den uforskammet lykkelige kjærligheten mellom ham og Missandei, og kysset de delte i traileren (som viste seg å være fra ukas episode), som føltes som et overtydelig varsel om at en av dem kommer til å dø. Men avtalen de gjorde i denne episoden gjorde i alle fall meg enda sikrere på at dette ikke går veien. Han lovte å følge henne hjem til øya Naath, der hun vokste opp inntil hun ble røvet av slavehandlere. «Folket på Naath er fredelige, de kan ikke forsvare seg», sier hun. «Da skal vi forsvare dem», svarer han.

Men hvis serieskaperne er noe som helst tro mot universet George RR Martin har skapt, så kan de virkelig ikke la dem leve lykkelige alle sine dager på «sommerfugløya», som Naath kalles. I historieboka «The World of Ice and Fire» står det nemlig om en fryktelig pest som rammer alle utenfra som forsøker å oppholde seg på Naath stort mer enn én natt. Pesten spres trolig via alle sommerfuglene som øya er så kjent for, og den er grunnen til at folket på Naath, som virker å være immune, har kunnet leve i fred der så lenge (hvis vi ser bort ifra noen raske raid fra slavehandlere). Grey Worm kommer opprinnelig fra Sommerøyene. Ferdig snakka.

Varys, Gilly og baby Sam

image: Recap: Disse ti fikk større sjanse for å dø denne uka

Nå er vi over i litt mer usikkert farvann. Dette handler ikke så mye om rollefigurene som hvor de befinner seg. I et klipp fra traileren ser vi både Varys og Gilly sitte vettskremte sammen med andre ikke-krigere i et rom som ser ut til å være i krypten i Winterfell. Og i ukas episode forteller Sam at Gilly og babyen er plassert der. I samme episode blir krypten gjentatte ganger referert til som det tryggeste stedet på Winterfell. Men er det nå egentlig slik, eller er alle disse replikkene om de har det «trygt i krypten» egentlig hint om det motsatte?

I samme trailer ser vi Arya løpe for livet i noen mørke ganger som ser mistenkelig ut som om de hører til den samme krypten. Og selv om krypten er gigantisk, er det illevarslende nok.

På fanforum og Reddit-tråder verserer massevis av teorier om hva det er i krypten som er så skummelt. Noen tror at de døde Stark-forfedrene, Ned Stark inkludert, vil våkne til live som zombier når Nattkongen kommer. Andre har blåst liv i en gammel teori om at det finnes en drage i krypten. Denne teorien har mange bein å stå på, men bygger blant annet på at Winterfell er bygget over varme kilder. De eneste andre områdene i Westeros og Essos der vi har hørt om varme kilder, er tidligere tilholdssteder for drager: Dragonstone og gamle Valyria. Dessuten skal en av Targaryen-familiens drager ha lagt igjen egg på Winterfell da dronning Alysanne og kong Jahaerys besøkte nord for over hundre år siden. Og noen fans lurer på om Lyanna kan ha fått et drageegg av Rhaegar for å gi til Jon, og som Ned siden tok med seg til Winterfell, siden det å gi drageegg til nyfødte babyer er en eldgammel Targaryen-skikk.

Hvis egget har klekket og det finnes en dragehule under Winterfell, er det imidlertid høyst usikkert om den som bor der vet hvem herren dens er. Jeg ville definitivt løpt for livet hvis jeg støtte på den.

Bran Stark

image: Recap: Disse ti fikk større sjanse for å dø denne uka

Bran slapp den kanskje største nyheten i ukas episode: Han vet hvem Nattkongen er ute etter, og det er ham selv! Ham, som alle andre treøyde ravner før ham.

Det i seg selv gir ham langt dårligere odds enn han hadde forrige uke, men det er mer. Nattkongen har merket ham, det visste vi fra før, så han vet hvor han er til enhver tid. Bran akter selv å fungere som lokkedue, sittende i gudeskogen, med bare en håndfull krigere fra Jernøyene til å passe på seg. Dragene skal også være i nærheten, men om drageild kan stoppe Nattkongen, er det ingen som vet, og dessuten har Nattkongen en drage sjøl (altså, hvis jeg hadde vært med på det strategimøtet, ville jeg spurt om det ikke hadde vært bedre å samle alle de valyriske sverdene vi vet om og bærerne av dem, og la dem vokte Bran istedet. Men hva vet vel en stakkars recapper om westerosisk krigføring.).

Bran protesterer ikke. Det er nesten så en skulle tro han vet at han ikke slipper unna.

Men hva skjer hvis han dør? Som Nattkongens fremste fiende er han på sett og vis selve symbolet menneskeheten. Og vi får aldri vite hva han sitter på av kunnskap, både om fortida og kanskje fremtida også.

Derfor var det først da Tyrion satte seg ned med ham etter strategimøtet, for å få vite «alt om reisen din», at jeg ble ordentlig redd for hva som kan skje med stakkars Bran i neste episode. Det må være en grunn til at Tyrion får all denne informasjonen, like før slaget som trolig kommer til å ta livet av halve rollegalleriet.

Daenerys

image: Recap: Disse ti fikk større sjanse for å dø denne uka

Som sagt, vi er i usikkert farvann nå. Daenerys er en såpass viktig rollefigur at om hun skal dø, kan det hende det ikke skjer før helt til slutt. Men også her fikk vi noen hint denne uka. For det første i måten hun oppfører seg på overfor alliansepartnerne. Som noen har påpekt i Facebookforumet til «Tronetid», har hun begynt å ligne faretruende mye på Cersei. Måten hun forsøker å bruke «oss jenter imellom»-tonen for å bli venner med Sansa (riktignok oppmuntret av Jorah) er helt etter Cerseis manipuleringshåndbok. Sansa har opplevd det før, så det er ikke rart at hun gjennomskuer det. Og da Jon avslører hvem foreldrene hans egentlig er, er det Jerntronen hun tenker på, og det at han plutselig er en mulig konkurrent, ikke hva det kan ha å si for forholdet deres. Hun framstår ikke så lite maktsyk, akkurat som broren og faren har vært før henne. Og nå har farens «kongemorder» ankommet Winterfell. Blir han dronningmorder også, dersom han tror at Daenerys er i ferd med å bli «den gale dronningen»?

Et litt mer subtilt hint fikk vi i form av en sang ved peisen, der en rekke av våre helter varmer seg mens de venter på de døde. For å få tida til å gå, synger Podrick en trist sang om en kvinne, Jenny, som danser med gjenferdene til sine kjære og ikke vil forlate dem. Teksten virker passende for situasjonen, men det er ikke en hvilken som helst sang, og ikke en hvilken som helst kvinne den handler om. Jenny er mest sannsynlig «Jenny of Oldstones», «Game of Thrones»' egen Wallis Simpson. Hun var en mystisk kvinne som tronarvingen Duncan Targaryen ble så forelsket i at han sa fra seg tronen for å få gifte seg med henne (han var egentlig lovet bort til en Baratheon-jente, pluss at en tronarving ikke kunne gifte seg med en ikke-adelig kvinne, naturligvis). Duncans bror Jahaerys ble konge i stedet for ham, og da han døde få år senere, overtok hans sønn Aerys - den gale kongen.

Hadde det ikke vært for Jenny, ville det neppe blitt noen gal konge, og faktisk ville det neppe vært noen Daenerys eller Jon heller. For det var Jennys venninne, en kvinne hun tok med seg til hoffet og som var kjent som «skogsheksa», som kom med profetien om at «den lovede prinsen» skulle være en direkte etterkommer av søsknene Aerys og Rhaella. Faren Jahaerys ble så overbevist at han tvang de to til å gifte seg. I bøkene dukker for øvrig skogsheksa opp igjen i «nåtida». Hun er da en eldgammel kvinne som blir kalt «spøkelset fra High Heart», og som elsker å høre folk synge «Jennys sang».

Hva har så dette å gjøre med Daenerys utsikter i krigen mot de døde? Jo, kjærlighetshistorien til Duncan og Jenny hinter, som så mange andre kjærlighetshistorier i dette universet, om hvordan det går med dem som lar hjertet styre. Eller som lytter blindt til profetier. Duncan og antakelig også Jenny var blant de mange Targaryen-folkene som døde i brannen på Summerhall: En mye omtalt tragedie som noen av dem sannsynligvis forårsaket da de forsøkte å klekke drageegg.

Arya

image: Recap: Disse ti fikk større sjanse for å dø denne uka

Hun får komme til slutt, for hun har kanskje de beste utsiktene her, med splitter nytt drageglass-våpen og greier. Men hun har også en litt skrekkfilmaktig historielinje (igjen: traileren!), og denne uka gjør hun noe som absolutt ikke er lov å gjøre i skrekkfilmer, hvis du vil komme levende fra det.

Hvor dustete det enn er, så er det en gammel sjangerkonvensjon: Du har ikke sex for første gang, samme natt som en gjeng med overnaturlige drapsmaskiner banker på døra. Og når noen sier «jeg vil ikke dø som jomfru», så er det sjelden de får være ikke-jomfru særlig lenge før de bukker under.

Men så skal det sies at det er nok av kjønnskonvensjoner som brytes i «Game of Thrones» generelt, og i denne episoden spesielt. At Arya - en kvinne i et middelaldersamfunn - tar så til de grader styringa over sin egen debut, er én ting, men det var kanskje ikke så overraskende. Briennes ønske om å bli ridder er allerede nevnt, og hennes del av episoden er en liten middelalderballade i miniatyr, bare med omvendte kjønnsroller: Den kvinnelige helten redder livet til den mannlige prinsen (vi kan vel kalle ham det?), og blir slått til ridder som takk. Også er det Sansa og Daenerys, som begge så gjerne vil være ledere, i motsetning til kongsemnet Jon. Og lille Lyanna Mormont, som, i likhet med den vesle jenta med arr på kinnet, mye heller vil sloss enn å gjemme seg i krypten.

Hva kvinner vil ha

På sett og vis var dette en episode som handlet om hva kvinner vil ha, i motsetning til hva vi - eller middelaldermannen - kanskje tror de vil ha. Og det er ganske slående at denne middelalderhistorien, som har fått så mye kritikk for objektivisering av kvinner og voldsromantikk, går inn i sin siste fase med kvinner i ledelsen overalt: Daenerys er dronning over halvparten av Westeros, mens Cersei styrer den andre. Yara er på vei for å ta tilbake Jernøyene, mens Sansa har kontrollen i nord - for selv om Jon er aldri så mye lord, er det bare å innse at det er hun som er den tydeligste lederen. Og Brienne den fremste hærføreren.

Snart får vi se hvem som står igjen til slutt.

Her er alle recappene fra forrige sesong, hvis du vil lese mer (liste med lenke til alle nederst i denne artikkelen):

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!