Recap: En naken Gerhard Heiberg svever opp fra scenen på et digert kamskjell som selveste Botticellis Venus, og...nei, det der var visst jeg som duppet av

Dagbladets tv-anmelder har sett på OL-åpningsseremonien hele fredagsnatten, sånn at du slipper.

RECAP: Årets show fra Rio de Janeiro har lagt seg på en litt mer nøktern linje enn London i '12 og Beijing i '08, og har derfor, ifølge TV2s kommentatorer, bare 35 000 medvirkende. Jeg vet, det høres grovt underbemannet ut, men jeg synes de klarer å få mye ut av det de har å rutte med.

OL-åpningen 2016

4 1 6
Lørdag 6. august kl 01
Beskrivelse:

Åpningsseremonien for Sommer-OL i Rio de Janeiro

Kanal:

TV2

Se alle anmeldelser

Aluminiumsfolie

Showet starter med en dansetrupp som veiver rundt seg med enorme plansjer av aluminiumsfolie, og danner ulike mønstre som ser fiffige ut fra luften. Tema for seremonien er visstnok miljø og regnskog, så la oss håpe folien de bruker er av det nedbrytbare slaget.

Nøkternheten og miljøfokuset fortsetter idet vi skjønner at hele det enorme scenegulvet er en gigantisk LED-skjerm. Den har sikkert ikke vært billig, men de favelaene kan tross alt vente enda noen år før de får strøm og innlagt vann, og gjenbruksverdien for en sånn skjerm er garantert enorm. Hvor ofte arrangerer man ikke arenashow der det er presserende behov for at gulvet kan gå over i skjermsparermodus og gi oss hypnotiske mønstre av bølger, dråper og sandkorn?

Mekanisk edderkopp

Vi får stirre på skjermsparergulvet en stund, og før vi rekker å tenke "Joda, dette er jo helt fint, men det blir liksom ikke ordentlig åpningsseremoni uten en diger, mekanisk edderkopp," dukker det opp en diger, mekanisk edderkopp. Styrt av Brasils dyktigste team av mekanisk-edderkopp-førere. Bravo.

Den møtes av en diger, mekanisk gresshoppe, og vi får vite at dette skal symbolisere starten på Brasils historie, nemlig da europeerne ankom rundt år 1500. Som kjent skjedde det ingenting av viktighet noe sted i verden før vi europeere dukket opp.

Bakterieflora

Uansett, vi får et artig, lite tablå der portugiserne kommer til Brasil, og skjermspareren under dem glir over til å bli mikroskop-bilder av en bakterieflora som vokser seg stor og frodig, sannsynligvis for å symbolisere alle sykdommene kolonistene tok med seg til den nye verden, og som utraderte urbefolkningen langt mer effektivt enn muskedunderne deres klarte. Skål a, folkens, det er OL!

Brasils historie utfolder seg videre foran øynene våre via dans og skjermsparing. Vi er absurd nok en svipptur innom landets fortid som den største slaveimportøren i den atlantiske slavehandelsæraen, før den spredte applausen fra et forvirret publikum sender oss videre til urbaniseringen av landet. Store boligblokker popper opp på scenen, mens danserne spretter fra tak til tak med noen raffe, parkour-aktige trinn. De er hakket dyktigere enn de SV-studentene jeg så sprette rundt i Frognerparken tidligere i sommer.

Mer aluminiumsfolie

Så er det litt mer aluminiumsfolie, og eksen til Leonardo DiCaprio dukker opp, og en dame lirer av seg noen portugisiske gloser før hun med patos sier "Stop fighting."

Et sterkt, modig og ikke minst kontroversielt budskap, som nok vil få klodens mest krigshissige nasjoner til å gå kraftig i seg sjæl og så støpe om alle våpnene sine til rosa skyer og enjørninger.

Så sier hun "let's dance", og et bakoverlent karneval starter. De svinger seg en stund, noen dansere utkledd som Gullars og Elmo fra Sesame Street løper rundt blant publikum, og lysmannen får endelig brukt de epilepsifremkallende blinkelysene sine. Og akkurat da stemningen er på topp tas det hele ned igjen.

Portugisisk TED-talk

Det er tid for alvor, og vi får en aldri så liten, dønn seriøs portugisisk TED-talk om karbondioksid og global oppvarming. Den viser feelgood-datasimuleringer av Amsterdam, Dubai og andre storbyer som senkes under vann, og hadde kamera klippet til IOCs pampetribune nå hadde vi helt sikkert sett en haug med gamle, hvite menn tørke tårer med dollarsedler og kjenne et nanosekunds stikk av dårlig samvittighet for at de lot privatflyene sine stå på tomgang sånn at jacuzzien og stripperne skulle holde seg varme til nachspielet.

Og endelig er det klart for det vi alle har ventet på, inngangsprosesjonen til deltakerlandene. Det er visstnok 205 land som deltar i år, noe som er litt interessant, siden et overfladisk google-søk forteller meg at det finnes 195 land i verden. Uansett, nytt av året er at hver nasjon har fått velge én heldig utkåret som får lov til å lede an delegasjonen tråkkende på en neonfarget tøysesykkel.

Og så kommer selve kronen på verket: en naken Gerhard Heiberg svever opp fra scenen på et digert kamskjell som selveste Botticellis Venus, og...nei, det der var visst jeg som duppet av. Beklager det. Klokken er tross alt halv fire på natten, og å se disse 11000 deltagerne traske langsomt inn på skjermparerscenen er litt som å telle sauer.

Hvor langt har vi kommet? N? Der er Norge! Og samtlige deltakere greier å ikke tryne eller gjøre noe annet dumt. Norge! Norge! Norge! Typisk oss å være helt rå, ass.

Bonuspoeng til deltakerne fra Benin for å ha kledd seg i kvikklunsj-farger, og til flaggbæreren fra Tonga for å ha smurt seg inn i olje. Noe å ta lærdom av, Ole-Kristian Bryn?

Olympisk fyrstikkeske

Og for de som måtte tro at det skulle være ferdig etter prosesjonen, så kan jeg glede dere med at vi knapt var halvveis. Som perler på en snor fikk vi omfattende taler fra diverse pamper, utdeling av en ny pris som IOC har funnet opp for anledningen, synging av den olympiske hymnen, avlegging av den olympiske ed, litt rytme-moro fra en olympisk fyrstikkeske, og dans fra en olympisk guttunge. Også får vi jaggu meg en liten avslutningsseremoni på åpningsseremonien på toppen av det hele. Er det én ting skaperne av denne seremonien vet, så er det at vi alltid har lyst på litt mer før vi kan gå og legge oss.

700 timer senere avsluttes det hele med at maratonløperen Vanderlei de Lima tenner den olympiske ild, som heises opp i en bøtte, også får vi litt mer miljøvennlig fyrverkeri, fordi hvorfor ikke skyte enda mer penger opp i røyk, nå som vi var så godt i gang?

Jeg erklærer herved denne åpningsseremonien for den mest midt på treet åpningsseremonien ever.

Karakter: 4 av 6 dansende vetter (pluss for TED-talk og sterkt antivoldsbudskap).