Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Recap: Fem moralske dilemmaer i ukas «Heimebane»-episode

Og en interessant vri på metoo-problematikken.

FOTBALLDRAMA: «Heimebane» handler om et lag og en kvinnelig trener som forsøker å bevise at de hører hjemme i Eliteserien. Video: NRK Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kan Helena få det til å snu, midtveis i en tv-seriesesong full av motbør, og midtveis i hatoppgjøret mot «Jævla Ålesund», som heller ikke går veien?

Selvsagt kan hun det, fotballen er rund og så videre, og mye kan skje på 45 minutter. Slik enhver dramaturgisk korrekt tv-serie må trekke helten ned i søla til å begynne med, for at hun skal kunne stige opp igjen. «Heimebane» har vært ganske forutsigbar slik sett, i sine første fire episoder. Men i femte episode er det tid for å begynne oppstigningen. Og da er det visst også tid for å bryte litt med tradisjonene, for det skjer ikke på helt heltmodig vis.

  • Dette er en recap, altså en gjennomgang av episoden som ble sendt på NRK1 søndag 25. mars. Hvis du ikke har sett den ennå, så anbefaler vi at du klikker deg ut nå. Men kom for all del tilbake senere!

Ukas «Heimebane»-episode var på mange måter en oppvisning i moralske dilemmaer, der fotball og fotballresultater ble satt opp mot ting som enkelte vil hevde er viktigere i livet. Ankomsten til din førstefødte, for eksempel. Eller noe så enkelt og vanskelig som fair play.

Her er vår aller første «Heimebane»-recap, strukturert etter seks vanskelige valg som våre helter ble stilt overfor. Så kan vi debattere om de valgte rett, når det kom til stykket.

Etikk eller seier?

Forrige episode sluttet med en rørende, men vaklende våpenhvile mellom supporterklubben og Helena, etter at førstnevnte tagget ned bilen hennes og sistnevnte trampet inn på klubbhuset og skjelte dem ut. Endelig viste hun dem noe annet enn det steinansiktet de var vant til å se henne med på kamp. Hun lovte å vise litt mer følelser, og de lovte å bli litt mer supportere.

Og der er vi altså, i garderoben i pausa i kampen mot de forhatte oransjekledde. Varg ligger under med ett mål, og Helena er forbanna.

- Du skal ha gult kort innen kampen er ferdig, skriker hun til Eivind, etter å ha skjelt ham ut fordi han ikke sørget for å ramle foran mål da han hadde muligheten, slik at de kunne fått straffe.

- Jeg pisser faen ikke på idealer jeg har vokst opp med, skriker han tilbake, men protesten når ikke fram, og innen pausa er over, har hun fått viljen sin.

Gutta blir sendt ut på banen igjen med følgende bevingede ord:

- Spark dem ned, riv dem i trøya, bit dem i øret! Den kampen her blir vunnet av de som slipper unna med mest drit. I dag skal det være oss, fair play-prisen får vi vinne et annet år. Kom igjen!

Du skal ha gult kort før kampen er over! Foto: NRK
Du skal ha gult kort før kampen er over! Foto: NRK Vis mer

Som fotballmamma tenker jeg at det er godt «Heimebane» har 12-årsgrense. Men kanskje må man være villig til å skrote noen idealer for å karre seg til topps i norsk fotball? Eller har Helena mistet retningssansen fullstendig? Kjør debatt.

Barn eller fotball?

Spillerne har ikke engang kommet seg ut på banen, før Helena får enda et dilemma i fanget. Venninna til kona til Eivind kommer løpende for å fortelle at vannet har gått og hun er på sykehuset! Tre uker før termin! Alle som har litt erfaring med fødsler, og det har jo Helena, vet at slikt kan ta timesvis, til og med dagesvis, særlig første gangen, og hun forsøker seg på et optimistisk «Men har jordmor sagt at fødselen er i gang?», hvorpå venninna stirrer dumt på henne.

- Jada, jeg skal si fra, sier Helena, men Eivind er allerede på banen, sint og frustrert og klar for å hente inn det gule kortet, og da hun prøver å rope etter ham, tror han at hun bare skal mase enda mer, så han vifter henne bort.

Hun er i villrede, ser det ut til: Hun har forsøkt å gi beskjed, men han ville ikke høre, og samtidig har hun ham akkurat der hun ville, og hvem vet egentlig hvor lang tid den fødselen kommer til å ta? Eivind går rett inn i en hard takling, Varg kjører på med aggressivt spill, og så er fødselen glemt for en stund.

Kjæresten eller fotballen?

Camilla har besøk av Steffen, og de småkrangler ved pølseboden, der hun bestiller lokalspesialiteten svinemår i pølsebrød, og vegetarianer-kjæresten mener hun har blitt «hjernevaska av bygdedyret». Så foreslår han å droppe resten av kampen og helle dra hjem til Helena, der de vil ha huset for seg selv en god stund... Hun biter ikke på. De kan jo ikke la Nils sitte igjen alene på tribunen! Han ser misfornøyd ut.

Bedre blir det ikke da de er tilbake på tribunen og Camilla vinker til Adrian, som sitter på innbytterbenken like nedenfor. Steffen kjenner igjen eks-proffen de så den første dagen, og lurer på om hun har blitt venner med ham. Nei, hevder hun, men like etter overrasker hun både Steffen og Nils ved å røpe at Adrian har fortalt henne om tøyse-tryllekunstnernavnet han ga seg selv som liten.

Nils forteller at de hadde en trylleklubb sammen da de var små, men da Adrian flyttet til Oslo for å satse på fotballen, mistet de kontakten. - Det er vanskelig med avstander, sier han, og tydeligere hint om hvordan det kommer til å gå med forholdet til Steffen og Camilla, er vel vanskelig å få.

Stemningen blir ikke bedre da Varg scorer og hele tribunen reiser seg og jubler - bortsett fra Steffen. Camilla er sur fordi han «må jo vise hvor kul du er som hater fotball».

Camilla går på do for å furte, Steffen kommer etter, og det kommer fram at grunnen til at han ikke vil juble, er at han er sur på Helena. Han forstår ikke hvorfor Camilla måtte ofre hele livet sitt i Trondheim for å støtte mora i Ulsteinvik.

- Det er på grunn av hu at vi to ikke...

Har Camilla valgt mora og fotballen foran Steffen? Tja, det er vel heller sånn at hun er i ferd med å velge Adrian framfor Steffen. Det er også Steffen i ferd med å skjønne, da han spør om det er noe mellom dem, og hun lar det gå akkurat litt for lang tid før hun svarer nei.

Etikk eller seier: Skittent spill på sidelinja

Det var Eivind som stod for scoringen, han har storspilt etter at Helena egget ham opp i pausa. Men han vet ikke at hun også spilte sitt eget, småskitne spill på sidelinja, for å gi Varg muligheten til å score.

Helena gjør sitt på sidelinja, for at Varg skal få muligheten til å score. Foto: NRK
Helena gjør sitt på sidelinja, for at Varg skal få muligheten til å score. Foto: NRK Vis mer

Ålesund spiller defensivt i starten av andre omgang, for å holde på 0-1-ledelsen sin. Men Varg er gode på kontringer, og Helena vet at de trenger et angrep fra Ålesund for å snu spillet. Hun ber Michael være forberedt på at det vil komme, før hun setter inn støtet overfor Ålesund-treneren. I pausa hadde han, nokså arrogant, spurt om hun ville bli med og ta en drink etter kampen, så han kunne mansplaine litt om hva de gjorde feil. Hun avfeide ham. Men nå later hun som om hun har ombestemt seg. Det er en særdeles klein dialog, men Ålesund-treneren skal åpenbart være en klein fyr med stort ego, og han går fem på.

- Det er en ære å få spille mot deg. (...) Jeg skulle likt å se deg i garderoben. (...) Ingen tvil om hvem som er sjefen der, tenker jeg, begynner hun, og han rødmer nesten.

- Ta den kampen her, det tok fem minutter, så hadde du meg på knærne. Jeg tror aldri jeg har følt meg så dominert.

Han ser svett ut, prøver å foreslå at de fortsetter samtalen etter kampen, men hun kjører på:

- Har du blitt ydmyket noen gang? Da husker du hvordan det føles. Det er ikke så ofte jeg blir det, men de gangene det skjer, de glemmer jeg aldri, sier hun.

Så enkelt var det, der har hun ham. Ikke tale om at denne machomannen skal fortsette å spille defensivt, nå skal hun få se på ydmykelse. «Framover, gutta!» roper han. Ålesund går i angrep, Varg kontrer - og scorer.

Fair play? Vel, han begynte. Og han tar igjen også, mer om det etterpå.

Kona eller 17-årig groupie?

Michael har også slitt litt med moralen i det siste. Etter å ha ofret seg for laget - i denne sammenhengen betyr det at han taklet toppspilleren til Ålesund så hardt at sistnevnte måtte byttes ut - og presset det vonde kneet litt for mye, halter han i garderoben. Der blir han oppsøkt av Sissel Renate, 17-åringen han hoppet til køys med i et svakt øyeblikk i forrige episode (egoet trengte oppreisning etter at han overhørte at kona og venninna lo av ham).

Michael (38) og Sissel Renate (17). Foto: NRK
Michael (38) og Sissel Renate (17). Foto: NRK Vis mer

Han ber henne dra, og forsøker å avvise henne, gang på gang. «Det er ikke noe oss, det er viktig at du forstår det». Men hun tar ikke et nei, vil så gjerne hjelpe ham, synes ikke han skal være alene, nå som han kanskje har blitt så skadet at kneet aldri blir bra igjen, gammel som han er. Hun spiller på alt han frykter, og til slutt får hun legge armen rundt ham, etter å ha insistert på at hun «driter i om du kan spille fotball og score mål. Jeg er ikke forelska i en fotballspiller, jeg er forelska i deg!».

Hvis hun var så opptatt av Michaels ve og vel, ville hun kanskje ikke sittet på tribunen og skrytt av at de hadde ligget sammen.

Det får han ikke vite, men han vet han er avslørt likevel, for Eivind kommer løpende inn i garderoben for å låne bilnøklene hans, og ser dem sammen. Eivind har endelig fått vite om fødselen som er i gang, etter at konas venninne leverte beskjeden over høyttaleranlegget (er det virkelig så enkelt å kapre den mikrofonen?). Helena prøver å overtale ham til å bli, siden det bare er et kvarter igjen, og han skal til å ta frispark. Samtidig klarer hun å røpe at hun visste at fødselen var i gang, men lot være å si fra. «Du er faen meg heilt sprø!» roper Eivind, før han løper av banen.

Laget eller selvbildet?

Med både Eivind og Michael ute, må Helena sette på Adrian. Hun har vært i tvil om han er klar rent psykisk, og en såpass aggressiv kamp er kanskje ikke den beste å starte med. Før hun setter ham innpå, gjentar hun det hun sa tidligere i kampen: «Dette er ikke din kamp» Han rister på hodet, før hun forklarer: «Dette er ikke din kamp, det er vår kamp. Vi skal redde poenget sammen, ikke vis deg fram. Og hvis vi ikke får det til, hvis vi taper og driter oss ut, så er det vårt ansvar, ikke ditt!»

En angrepskunstner som Adrian kunne nok hatt god lyst til å vise seg fram i sin første eliteseriekamp siden han det mislykkede proff-forsøket i Ajax. Men han hører på henne, sentrer og løper og løper og sentrer. Helt til han blir felt, innenfor straffemerket, og får gult kort for filming. Helena er rasende, kjefter på dommer og linjedommer, mens Ålesund-treneren klager på skittent spill fra Varg-gutta. Hun hyler at han skal holde kjeft, han går tett opptil henne, hvorpå hun dytter ham hardt så han faller bakover. Det er over grensa, dommeren peker henne opp på tribunen.

Ble hun så sint for en tapt straffe? Eller lå det noe mer bak? Vi ser scenen på nytt, fra en annen vinkel: Ålesund-treneren tar en Trump - han grabber henne i skrittet! For å provosere, sikkert, og det funker. Alle andre ser bare reaksjonen hennes - at hun gikk til angrep på motstanderlagets trener.

Metoo-tematikk

Der fikk «Heimebane» sin første ordentlige metoo-episode. Og en ganske interessant en også. For slo han ikke bare tilbake med samme mynt? Vippet henne av pinnen, etter at hun gjorde det samme ved hjelp av flørting og seksuelle hentydninger? Hun ba nesten om det, gjorde hun ikke?

Nei, selvsagt gjorde hun ikke det. Det ene er flørting, det andre er trakassering. Det ene er sleip ordbruk, det andre seksuelt overgrep. Og det er ingen som ber om det. Ikke nesten, ikke i det hele tatt.

Forskjellen er stor og tydelig, og trolig blir den enda mer tematisert i neste episode av «Heimebane».

I denne omgangen slipper vi tematikken ganske raskt, for da Helena går opp på tribunen, blir hun vinket bort til de nå svært så vennligsinnede supporterne. De har sett engasjementet hennes, og hvor hardt laget har jobbet, og nå mobiliserer den tolvte mann. Vargs supportersang ljomer over stadion, mens vi ser bilder av byen, verftet, kirken med Varg-flagg vaiende utenfor. Endelig har gutta hele byen i ryggen, og det er visst alt som skal til for at de klarer å sette inn enda et mål, like før dommeren blåser.

Nils og Sissel Renate feirer seieren. Foto: NRK
Nils og Sissel Renate feirer seieren. Foto: NRK Vis mer

I garderoben feirer laget seieren ved å skryte av hverandre, alle tidligere uenigheter til side. Budskapet er åpenbart, dette var en lagseier, ikke en kamp for egoene.

Rettelse: Flere lesere har påpekt, med rette, at Michael tar imot mer ros enn han strengt tatt fortjener. To av spillerne roser ham for de smarte trekkene han gjorde mot slutten, som førte til den siste scoringen. Han takker, men unnlater å nevne at det var Helena som ba ham styre laget på akkurat den måten, før hun gikk opp på tribunen. Mens spillerne klapper ham på skuldra, står hun i døråpningen med mørkt blikk.

Men da en gråtende Camilla dukker opp i gangen etter å ha slått opp med Steffen, snur Helena ryggen til laget og trøster datteren, for det er tross alt hun som er aller viktigst.

«HEIMEBANE»: I et klipp fra NRK-serien «Heimebane», snek et lite filmtriks seg inn i en av scenene. Klarer du å se det? Video: Med tillatelse fra NRK Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!