Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Recap, Game of Thrones episode fem, sesong sju

Recap: Sam forsto ikke Gillys kjempeavsløring i «Game of Thrones». Gjorde du?

Og hvilken rolle spiller egentlig alle spådommene i serien?

IS OG ILD: Jon og Daenerys i ukas Game of Thrones-episode. Foto: HBO NORDIC
IS OG ILD: Jon og Daenerys i ukas Game of Thrones-episode. Foto: HBO NORDIC Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Så var det bekreftet! Den største avsløringen kom i forrige sesong, men i ukas episode av «Game of Thrones» fikk vi endelig svar på siste del av den. Fikk du det med deg? Det kom i en bisetning i en samtale mellom Gilly og Sam i Oldtown, og han forstod definitivt ikke rekkevidden av det Gilly fortalte. Men det fikk iallfall meg til å hoppe i stolen.

  • NB: Hvis du ikke har sett denne samtalen ennå, eller resten av ukas episode, så bør du stoppe å lese nå, før jeg ødelegger mer av spenningen for deg!
OPPDAGELSEN I OLDTOWN: Gilly leser høyt for Sam. Foto: HBO NORDIC
OPPDAGELSEN I OLDTOWN: Gilly leser høyt for Sam. Foto: HBO NORDIC Vis mer

Mer om Sam og Gilly lenger ned i teksten. For de var jo ikke de eneste som stod for avsløringer i denne episoden! «Eastwatch» er et lite kinderegg av et «Game of Thrones»-kapittel: Her er det noe for enhver smak, enten du er romantiker, maktteoretiker, spenningssøker eller en skikkelig fanteori-geek.

Galskap, lederskap og toing av hender

Det første først: Bronn trekker Jaime opp av vannet og redder livet hans for andre gang på få minutter. Ikke får han noen takk, men det slottet han driver og maser om er visst såpass viktig for ham at han kommer til å holde Jaime i live til han får det. Eller til Daenerys angriper King's Landing med dragene sine. Da har han tenkt å stikke, sier han.

Og jeg som var blitt så sikker på at Jaime kom til å bli fange hos Daenerys denne episoden. Den gang ei. Hun har imidlertid fått en haug med andre fanger, og stiller dem opp foran seg, mens Tyrion spaserer gjennom et askelandskap av ødeleggelse. Han har vunnet sitt første store slag for Daenerys, men det virker som et gigantisk antiklimaks. Bedre blir det ikke da sjefen hans holder en liten tale for fangene sine, der hun lover dem en bedre verden hvis de bare kneler for henne - men legger til at alternativet er døden. Ikke mye til valg, er det vel? Gjennom halve sesongen har Daenerys' støttespillere gjentatt at hun er noe nytt og bedre. I forrige episode definerte Missandei forskjellen slik, overfor Jon og Daenerys: Vi følger henne fordi vi ønsker det selv, fordi vi har valgt henne, og fordi vi tror på henne.

SEIER MED BISMAK? Tyrion vandrer gjennom dødsmarken. Foto: HBO NORDIC
SEIER MED BISMAK? Tyrion vandrer gjennom dødsmarken. Foto: HBO NORDIC Vis mer

Men de nye soldatene får ikke noe valg, ikke egentlig. Randyll og Dickon Tarly er de eneste som trosser henne, og hun svarer ved å be Drogon brenne dem levende. Til tross for Tyrions gjentatte forsøk på å overtale henne til å la være.

Det er vanskelig å ikke tenke på faren hennes, den gale kong Aerys, og hvordan han også likte å brenne motstanderne sine levende.

Tyrion og Varys ser også likheten mellom far og datter, og diskuterer den på trappa i tronsalen på Dragonstone senere. Tyrion toer sine hender ved å påpeke at han bare kan gi råd, ikke bestemme hva hun skal gjøre. Men da forteller Varys at det var akkurat slik han selv forsvarte handlingene sine da han jobbet for den gale kongen. «Daenerys er ikke faren sin», sier Tyrion, hvorpå Varys svarer: «Og hun blir det aldri heller, med den rette rådgiveren.»

For fans som er mest opptatt av å diskutere hvorvidt hun har arvet farens galskap (omkring halvparten av alle Targaryen-barn skal ha blitt gale på et tidspunkt, muligens som følge av all innavlen i familien), er dette en litt annen måte å tenke på: Kan galskapen unngås, bare rådgiveren er god nok? Det er i alle fall tydelig at Varys klandrer seg selv for mye av det som skjedde under Aerys. Kanskje er det dette som har vært drivkraften hans hele veien?

Daenerys fortsetter imidlertid å argumentere for røft lederskap, da hun og Drogon kommer hjem til Dragonstone og møter Jon utenfor slottet.

«Vi vil begge hjelpe folk. Vi kan bare hjelpe dem hvis vi er sterke. Noen ganger er styrke forferdelig», sier hun, etter å ha spurt Jon hvor mange motstandere han selv drepte i slaget mot Ramsay Bolton. Hadde hun visst om det, kunne hun også ha nevnt måten han henrettet Olly, Ser Alliser Thorne, og de andre som var med på å snikmyrde ham ved Castle Black (hun hinter jo til akkurat den episoden, da hun spør ham om det er sant at han tok en kniv i hjertet for folket sitt). Selv om drageild er langt mer dramatisk å se på enn en galge, ligner de to scenene på hverandre. Både Jon og Daenerys henrettet menn som hadde forsøkt å drepe dem, og som trodde at de gjorde det for å beskytte folket sitt (Jon hadde sluppet «wildlings» innenfor muren, Daenerys hadde tatt med seg drager og ville dothrakier til Westeros). Og både Jon og Daenerys utførte henrettelsen selv (i alle fall hvis vi regner Drogon som Daenerys' forlengede arm. Og det synes jeg vi kan), slik Jon lærte av Ned allerede i første episode. De gjorde ikke noe forsøk på å toe sine hender og la andre ta seg av drittjobben.

Men det er klart, i denne episoden minner Daenerys faretruende mye om Cersei også. Særlig da hun spør Jon om ikke dragene er vakre? «Nydelige monstre», nikker han, og hun svarer: «De er ikke monstre for meg, de er barna mine». Var det ikke omtrent slik Cersei omtalte Joffrey?

RÅDGIVERE IMELLOM: Tyrion og Varys tar et glass sammen. Foto: HBO NORDIC
RÅDGIVERE IMELLOM: Tyrion og Varys tar et glass sammen. Foto: HBO NORDIC Vis mer

Dessuten viser episoden oss en annen form for lederskap, gjennom Sansa på Winterfell. Da Arya spør hvorfor hun ikke halshogger lordene som snakker nedsettende om Jon, argumenterer hun stikk motsatt av Daenerys: Det er ikke slikt som får folk til å samarbeide. Hun trenger deres lojalitet, derfor må hun lytte til dem og høre på argumentene hennes. Arya mener Sansa liker å høre dem snakke ned Jon, fordi hun drømmer om å styre Winterfell på egenhånd. Men Sansa har uansett et poeng, har hun ikke?

Apropos Cersei - det er liten tvil om hva hun ville gjort, dersom hun var Randyll Tarly. «Vi kjemper og dør eller vi overgir oss og dør. Jeg vet hva jeg velger, og en soldat burde vite det også», sier hun til broren sin, da han kommer hjem og forteller at han har mistet all tro på at de kan vinne denne krigen. Han vil finne en måte å avslutte den på, men hun mener de ikke har noe annet valg enn å fortsette. Etter å ha sett hva Daenerys gjør med sine motstandere, er jeg nesten tilbøyelig til å gi henne rett.

Bisetninger i Oldtown

Men en annen krig er på vei, og den rykker stadig nærmere! Bran «warger» inn i en ravn og følger flokken av fugler nordøstover, til Eastwatch ved sjøen, den østligste vaktposten på muren. Jon har allerede sendt Tormund og folket hans dit fordi han tror zombiehæren vil angripe der først, og han har rett: Nattkongen er på vei med en diger hær av udøde.

Bran sender ravnepost i øst og vest for å varsle så mange han kan, men til hvilken nytte? Akkurat på dette punktet framstår hvitvandrerne i «Game of Thrones» som en nær perfekt allegori for klimatrusselen, og søringene i Westeros er en gjeng med snøftende klimaskeptikere. De kjenner ennå ikke trusselen på kroppen, så hvorfor tro på den? Til og med mestrene i Citadellet, de smarteste folka i landet, ler av den. Dommedagsprofetier har de hørt nok av opp gjennom åra. Det hjelper ikke at Sam bekrefter Brans historie, de trenger langt mer informasjon for å tro på den.

I Westeros er det imidlertid smart å lytte til profetier, det vet alle som har fulgt denne serien gjennom sju sesonger. Så når mestrene avfeier brevet til Bran ved å le av andre artige påstander de har hørt opp gjennom åra, gjør vi lurt i å spisse ørene. Den første de nevner, er spesielt interessant: «Husker dere Jenny av Oldstones, som hevdet å være sendt av The Children of the Forest?»

Jenny av Oldstones er en mystisk skikkelse i bøkene til George RR Martin. Vi har fått vite lite om henne, men det som står, er nokså viktig: Hun var bokseriens svar på Wallis Simpson, ettersom Duncan Targaryen sa fra seg tronen for å få lov til å gifte seg med henne (Oldstones var en ruin, og Jenny var trolig for lavt på strå til å bli regnet som passende dronningemne). Duncan var eldste sønn av Aegon V Targaryen, en populær Targaryen-konge, og for øvrig hovedperson i spin off-boka «Ridderen av de syv riker». Jenny hadde en nær venninne som hun tok med seg til hoffet. Denne venninnen ble omtalt som «the wood witch», påstod at hun stammet fra «the Children of the Forest», og var den første som kom med den Messias-lignende profetien om den lovede prinsen. Hun mente at prinsen som skulle redde menneskeheten skulle være en direkte etterkommer etter Aegon Vs barnebarn Aerys og Rhaella. Faren deres, Jahaerys (Duncans lillebror), festet så mye lit til spådommen at han tvang Aerys og Rhaella til å gifte seg. Og etter at både Duncan og Aegon V døde i den store Summerhall-brannen, ble først Jahaerys og deretter Aerys konge. Den gale kongen, for å være presis.

Summerhall-brannen er også mystisk - den gjengse oppfatningen er at den startet da en av de avdøde forsøkte å klekke et gammelt, forsteinet drageegg. Både Aegon og de to søsknene hans fikk hvert sitt drageegg da de ble født. Hva som skjedde med drageeggene er nokså uklart (havnet de hos Daenerys? Eller finnes det flere egg, som bare venter på å bli klekket?), og det samme gjelder Duncans kone Jenny. Kanskje hun hadde noe med brannen å gjøre? Og hvem var heksa egentlig? Det hele kompliseres av at Aerys fikk sin første sønn, Rhaegar Targaryen, samme dag som brannen startet, noe som fikk mange til å tro at han var den lovede prinsen, som skulle bli født i «salt og røyk».

Men Rhaegar var ikke den siste legitime etterkommeren etter Aerys og Rhaella. Det er heller ikke Daenerys. Senere i ukas episode sitter Sam og Gilly bøyd over to av de gamle bøkene han fikk i oppdrag å kopiere i forrige uke. Hun er fascinert av detaljrikdommen i notatene til den gamle stormesteren som har skrevet boka hennes, og leser høyt for en nokså uinteressert Sam: Vil han vite hvor mange trappetrinn det er i Citadellet, eller hvor mange vinduer Baelor's Sept hadde? Men så kommer hun til en virkelig godbit: «Her står det at han fikk annullert ekteskapet til en prins Ragger, og at han giftet seg på nytt i en hemmelig seremoni i Dorne.»

Hvem andre kan hun snakke om enn prins Rhaegar? Som må ha fått ekteskapet med prinsesse Elia annullert, og giftet seg på nytt med Lyanna Stark? Det betyr at Jon Snow, Sams beste venn, ikke er noen «Snow» likevel. Han er ektefødt sønn av Rhaegar Targaryen og direkte arving til Jerntronen! Og direkte etterkommer etter Aerys og Rhaella, kan vi føye til.

Fans av «Game of Thrones» har lenge lurt på om Rhaegar og Lyanna rakk å gifte seg før Jon ble født, ettersom ekteskap det er så viktig for barnas arverett i denne verdenen. Og nå fikk vi svar.

Dessverre forstår ikke Sam hva boka er verdt, og det ser ikke ut til at han tar den med seg i bagasjen når han stikker fra Oldtown med familien like etterpå. Men kanskje Gilly gjør det?

Spådommer i «Game of Thrones»

Rhaegar Targaryen skal ha vært svært opptatt av profetien om den lovede prinsen. Han trodde lenge at det var ham selv som skulle redde menneskeheten, men siden ble han overbevist om at det var sønnen Aegon, som han fikk med sin første kone. Kan det ha skjedd noe som fikk ham til å endre mening og dermed se seg om etter en ny kone, som han kunne få en ny sønn og «lovet prins» med (ifølge bøkene var Elias helse så dårlig at hun trolig ikke kunne få flere barn)? Og at det var derfor han stakk av med Lyanna, ble far til Jon Snow, og startet en krig?

Uansett hvor «sanne »de skulle vise seg å være, har de fleste av «Game of Thrones»' profetier og spådommer én viktig funksjon: De får ting til å skje, ved at menneskene som hører dem innretter seg etter dem.

Ofte ender det i tragedie, som i Cerseis tilfelle: Da hun var liten, ble hun fortalt at hun skulle gifte seg med en konge, få tre barn, for så å miste dem alle. Den forferdelige spådommen gjorde henne paranoid og fikk henne til å ta en rekke dårlige valg, som i sin tur har vært med på å få den til å gå i oppfyllelse.

For romantikeren

Nå har jo ikke hele spådommen til Cersei gått i oppfyllelse ennå. Hun fikk også vite at det skulle komme en yngre og vakrere dronning som skulle ta fra henne alt hun hadde kjært, før «lillebroren» skulle legge hendene rundt halsen hennes og klemme livet ut av henne (den siste delen er riktignok bare nevnt i bøkene, ikke i tv-serien). Dronningen er vel Daenerys, og Cersei er overbevist om at Tyrion er lillebroren. Men mange fans tror det er Jaime som kommer til å drepe henne til slutt. Han drepte tross at Aerys da han begynte å bli altfor gal, og Cersei begynner å ligne på ham. Men spådommen, hvis den er sann, kan også vise til andre. Den bruker et høyvalyrisk ord for lillebror, og høyvalyrisk skiller ikke mellom kjønnene på samme måten som vi gjør. Altså kan det kanskje også bety lillesøster. Og hva om det ikke er Cerseis egen lillebror eller lillesøster det refereres til?

I denne episoden avslørte Cersei også at hun er gravid igjen! Med Jaime! Tror vi på henne? Det var noe i blikket hennes da de omfavnet hverandre som gjorde meg litt skeptisk. Men si at det stemmer - da stemmer ikke lenger profetien. I alle fall ikke hvis babyen blir født levende. Da vil Cersei ha fått fire barn. Kan det hende at babyen er en gutt, en lillebror, og at Cersei vil dø i barsel? Eller, som sagt, kanskje hun bare lyver.

GRAVID? Er alle gode ting fire for Cersei? Foto: HBO NORDIC
GRAVID? Er alle gode ting fire for Cersei? Foto: HBO NORDIC Vis mer

«Game of Thrones» har alltid hatt en svak eim av såpe over seg, det må vi vel kunne innrømme. Hemmelige ekteskap og plutselige graviditeter er én ting, en annen er skjebnebestemt kjærlighet. For nå er det ikke lenger noen tvil om at det er søt musikk mellom is og ild. Daenerys har i alle fall falt for Jon. Se bare på øynene hennes når han KLAPPER dragen hennes (hvordan kan noen ikke se at han er en Targaryen?). Eller når han melder seg frivillig for å dra nordover og hente en zombie (!), og hun er tydelig motvillig til å gi slipp på ham. Eller når han drar, og hun står og stirrer etter ham.

Joda, så er hun tanta hans. Men med tanke på Targaryen-klanens hang til slektsnære ekteskap, er det slett ikke sikkert at noen av dem vil rynke på nesa når de får vite det.

Et nytt, sært brorskap

Men plutselig har Daenerys begynt å lytte til Jon! Hun vil riktignok ikke bli med ham til Eastwatch for å kjempe mot zombier. Men hun lar ham dra nordover med Davos og Jorah for å forsøke å fange en av dem, i et forsøk på å overbevise Cersei (og seg selv?) om faren som truer dem. Ja, for Jorah har også ankommet, og blitt varmt mottatt av Daenerys. Var det bittelitt sjalusi å skimte i blikket til Jon der?

Før de drar nordover, tar Tyrion og Davos en liten snartur til King's Landing via en smuglerrute, for å fortelle Jaime om planen og plukke opp Gendry (!), som har jobbet som våpensmed i hovedstaden siden vi så ham sist, i sesong tre. Gendry, uekte sønn av Robert Baratheon er nå det siste gjenlevende medlemmet av Baratheon-familien. Som vi kjenner til, iallfall.

Dermed drar Jon, Davos, Jorah og Gendry nordover til Eastwatch, der de møter Tormund, og får vite at de ikke er de eneste zombiejegerne i fortet. I et iskaldt fangehull sitter Sandor Clegane og hans nye venner, Thoros av Myr og Beric Dondarrion! Det blir litt klein stemning der et øyeblikk, når de alle gjenkjenner hverandre, og vi blir minnet på hvor lenge denne serien har pågått og hvor mange veier som har krysset hverandre i løpet av tida. Aller kleinest blir det da Thoros gjenkjenner Jorah. De har ikke møtt hverandre i løpet av tv-serien. Men seere med elefanthukommelse husker kanskje at det har blitt nevnt et par ganger at begge kjempet på Robert Baratheons side i krigen mot Balon Greyjoy. De var begge med på å beleire Pyke, og Thoros var den første som brøt gjennom sperringene, med Jorah like etter.

Thoros røper etternavnet til Jorah, og det er Tormund lite glad for å høre. Han har tross alt kjempet i årevis mot faren hans, Jeor Mormont, den gamle lederen for Nattevakten. Men Jon erklærer at siden de alle er levende, må de være på samme side denne gangen. Han slipper fangene fri, og den nye, spesielle konstellasjonen (Jon, Jorah, Gendry, Tormund, Thoros, Beric og Sandor) tråkker ut i ødemarka for å jakte zombier. Davos blir igjen ved Eastwatch.

Kanskje får vi nå endelig vite årsaken til at Thoros har klart å gjenopplive Beric så mange ganger. Thoros tror det er fordi han har en spesiell rolle å spille i kampen som kommer. Jeg lurer også på hvilken rolle det er meningen at Gendry skal spille. Han har neppe gjort comeback i serien bare for å dø en rask og uvesentlig død.

Lillefingers plan

Til sist: Etter å ha spionert på Lillefinger, tror Arya at hun har oppdaget et brev fra arkivet som han forsøker å gjemme unna. Lillefinger har åpenbart plantet brevet for at hun skal finne det. Ifølge serieskaper D.B.Weiss selv, som omtaler scenen i ukas «Inside the Episode», vil han for enhver pris unngå at Sansa og Arya får et tettere forhold, ettersom det vil true hans egen posisjon. Lillefinger tror, ifølge Weiss, at hvis Arya begynner å opptre agressivt overfor Sansa, vil Sansa vende seg til ham for støtte. Forholdet mellom søstrene er ikke særlig tett i utgangspunktet. Det var anstrengt da de var yngre, og i forrige episode så vi at Sansa ble sjokkert både av å høre om Aryas drapsliste, og av å se henne trene med Brienne i borggården. Arya, på sin side, mistenker Sansa for å ha sin egen agenda.

Så hvilket brev er det Lillefinger har foret Arya med? Det er trolig brevet Cersei tvang Sansa å skrive til Robb i første episode, like etter at faren deres var fengslet for høyforræderi. Lillefinger så henne skrive det. I brevet kaller Sansa faren sin en forræder og ber broren om å komme til King's Landing og sverge troskap til Kong Joffrey. Robb forstod raskt at ordene var Cerseis, men det er ikke sikkert at Arya vil være like forståelsesfull.

Les også:

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!