FYLLEANGST: Noora har verdens verste fylleangst i siste episode av NRK-serien «Skam». Foto: NRK
FYLLEANGST: Noora har verdens verste fylleangst i siste episode av NRK-serien «Skam». Foto: NRK Vis mer

Recap: «Skam» vet virkelig å stramme skrustikken rundt våre hjerter

«Skam» episode 9. Verdens verste fylleangst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

ADVARSEL: SPOILER

I forrige episode: Noora angret på at hun slo opp med William, men traff på storebroren hans og ramlet ned i et sort hull.

I denne episoden: Fylleangsten fra helvete, og Sana glemmer å følge sine egne råd.

LØRDAG 9:04
Nora våkner naken i fremmed seng. Gårsdagen fortoner seg som et sort hull, som ligger og lurer i bakhodet hennes i form av en uskarp, men tilsynelatende gjenkjennelig pannelugg. Hun snur seg og oppdager at det ikke er William, men storebroren, Nikolai, hun ligger i senga med, i tillegg til Mari, den blonde jenta hun kjente igjen på festen.

Jeg tror jeg aldri har sett et mer fortapt fjes enn det Noora har akkurat nå. Hun hiver på seg klærne, og ute på gata oppdager hun at hun har fått en melding fra William. Han er på russetreff, så at hun hadde ringt, og savner henne. Og han sier han elsker henne. Noora responderer, som seg hør og bør, med å spy.

SØNDAG 15:36
Halvannet døgn seinere, og den totale fylleangsten vedvarer. Nå sitter hun i senga og googler. Tegn på alkoholforgiftning. På at man har blitt dopet ned. Fysiske tegn på at man har hatt sex. På at man har blitt voldtatt. Hun screener Williams anrop og sender i stedet en melding til Nikolai. «Hva skjedde på fredag? Jeg blækka ut». For første gang får jeg lyst til å rope til Noora gjennom skjermen. Ikke server Niko den gavepakken der! Nå vet han at han har ryggen fri, at samme hva han gjorde mot henne den natta, så kan han skylde på fylla.

Eskild banker på og lurer på hvorfor hun har låst døra. William har ringt på og vil inn. Noora finner på tynne løgner for ikke å se ham, og Eskild må sende ham hjem igjen. Pokker heller, kan ikke folk bare lære seg å snakke sammen?

MANDAG 08:29
Som en skygge i sort sniker Noora seg langs skoleveggen, så usynlig hun kan. Men i trappeoppgangen treffer hun på sin hippe og ungdommelige, mannlige lærer, med hipt skjegg og ungdommelig lue på snei. Han foreslår at hun bearbeider stilen hun leverte forleden om til en aviskronikk til 17. mai. Hun prøver å sno seg unna, men ender med å love at hun skal tenke på det. (Episoden kommer aldri tilbake til dette, så det er vel rimelig å anta at dette først og fremst er et lite såkorn som plantes til seinere bruk.)  I mellomtida har William dukket opp bak henne. Noora klarer fortsatt ikke snakke med ham, og i mangel av bedre argumenterer later hun som hun fortsatt er sinna på ham. «Jeg ba om space». Å, Noora, hvorfor gjør du dette mot deg selv?

Noora kommer opp til garderobeskapene, hvor resten av jentene står. Noen har tagget «sharmuta» på Sanas skap, arabisk for «hore». Sana konkluderer med at det er hijab-politiet som står bak, ledet an av kjæresten til søsteren.

«Hun vil ha krig. Hun skal få krig». Hvor ble det av pasifisten og diplomaten fra forrige episode?

TIRSDAG 16:35
Noora er hjemme på kjøkkenet. Niko har fortsatt ikke svart på meldingen hennes, og usikkerheten, den dårlige samvittigheten og angsten for hva som faktisk skjedde i forkant av at hun våknet naken i senga til kjærestens storebror, og ikke minst frykten for i hvilken grad hun frivillig var delaktig i det som eventuelt skjedde (begge alternativer er vel like uutholdelige for henne) topper seg mens hun romsterer i kjøleskapet. Eskild foreslår at de skal gjøre det eneste naturlige for tenåringer som bor sammen i et univers der man ikke har Skam å se fram til hver uke, nemlig se på Paradise Hotel, men blir heller møtt av en Noora som går rett i halspulsåra hans.

«Er det du som har tatt fiskekakene mine?»

«Var det dine fiskekaker?»

«For faen da, Eskild. Jeg skulle spise to fiskekaker klokka fem. Og nå har jeg ikke noe å spise, jeg, da!» Jeg drister meg til å påstå at dette egentlig handler om noe annet enn fiskekaker.

«Du kan ikke annet enn å snylte på folk!» roper hun og går. Eskild setter opp sitt flotteste sjokka-oh no you didn't-fjes.

«Litt sant, da», mumler Linn, Nooras narkoleptiske roomie nummer to, som umerkelig har sneket seg inn i scenen.

Eskild ser på henne. «What the fuck, Linn. Er du serr? Oh my god.»

Det er et matematisk faktum at alle scener blir ca. 150 % bedre med Eskild i dem.

TORSDAG 12:05
Sana og Noora sitter i skolegården. Sana vil vite hvordan praten med William gikk. Noora forteller at hun droppa det. «Vi passa ikke så bra sammen, uansett.» Sana rekker knapt slå om til skepsis-blikket sitt før de andre jentene dukker opp. De forteller om hevnen de har tatt mot hijab-politiet. De facerapet broren til Sana og offentliggjorde alle de kinky meldingene mellom ham og kjæresten. Men så skjønner de at de har driti seg ut: det er ikke hijabpolitiet som har instakontoen som har hata på Sana, men noen av gutta på Riot-bussen. (Tilståelse: Jeg har aldri følt meg mer ungdommelig enn da jeg skrev den setningen der.)

Og ut av skolen kommer svigerinnen til Sana med entouraget sitt.

«Hva gjør vi?» spør Chris.
«Helt ærlig? Løp.»

FREDAG 14:37
Det nærmer seg sju hele dager med helvete for Noora. Men mens hun nok en gang prøver å vaske innbilt skyld- og skamfølelse av fjeset på skoletoalettet, får hun omsider et svar fra Niko. Han er jovial, beroliger henne og sier at ingenting skjedde. En flodbølge av lettelse skyller over Noora, og fører henne rett i armene på William. Mens gutte-Chris står igjen i gangen og sutrer over at de må være på bussen om en halvtime, forsvinner Noorhelm inn i klasserommet for litt sweet makeup-klinings.

William, som fortsatt tror den siste ukas isfront har handlet om da han brukte lillehjernen til en annen russ som cava-flaskeåpner, starter en ny forsvarstale, som framstår hakket mer oppriktig enn den forrige. Endelig, dessverre ei uke for seint, skal Noora få anledning til å gjøre som Sana foreslo: å prøve å forstå hvorfor William gjør som han gjør.

«Jeg vet jeg ikke skulle knust den flaska. Men han fyren har terrorisert halve Oslo, og banket opp jævlig mange uskyldige mennesker, inkludert mine venner. Jeg er bare jævlig sint og frustrert, for det var meg Yakuza egentlig var ute etter.» Aha. Flere enn Noora som har slitt med skyldfølelse i det siste, altså.

«Chris og gutta er de eneste som har vært der for meg, for jeg har egentlig ikke noe familie engang. Pappa er arbeidsnarkoman, mamma går rundt i en tåke av valium og hvitvin, og broren min er bare totalt psykopat.» En vakker dag kommer Trang Fødsel til å skrive en sang om Williams familiebakgrunn.

Noora lurer på hva han mener med psykopat. «Han er jævlig manipulerende. Det var derfor jeg var drittsekk den morgenen. Hadde han funnet ut at jeg hadde følelser for deg, så hadde han prøvd å fucke det opp. Han tåler ikke at andre har noe han ikke har.» Jeg er ikke en sånn fyr som sier «hva var det jeg sa?», men når det er sagt: hva var det jeg sa?

Ordene til William stikker som kniver i Noora.

«Han er den eneste familien jeg har, men hvis han hadde prøvd å fucke det opp mellom oss to ... Jeg hadde drept ham. Jeg hadde drept ham.»

Han ser lidende på henne, og med needy stemme legger han i overkant mye ansvar for sin egen lykke over på Nooras spede skuldrer: «Jeg må være sammen med deg. Si at vi skal være sammen.»

Hun får ikke fram et ord. Klarer bare nikke. SNAKK MED HVERANDRE, DA!!

Sutre-Chris kommer inn og bryter øyeblikket: «Faen, William. Vi må dra nå!»

Noora står igjen alene. Som på bestilling dukker det opp en ny melding fra Niko. «Fant nettopp dette bildet på mobilen nå, og da husket jeg ALT. Du var jo skikkelig kåt og drøy. Haha! Oppførte deg som en liten hore.»

Vedlagt ligger et uskarpt bilde av Noora, naken og døddrukken i Nikos seng. Hælvete.

Jeg caller bullshit på Nikos siste melding. Ikke at han ikke er langt over streken for hva som bør anmeldes allerede, men dette lukter mer av mindgames enn av voldtekt. Håper jeg. Svaret ligger nok uansett hos det tredje vitnet: Mari, som også lå som slakt i Nikos seng.

Det har vært ekstremt smertefullt å se den en gang så stødige Noora så lost som hun har vært i de to siste episodene, og hvor hjerterått verden behandler henne nå som hun endelig har senket guarden sin og våget å slippe noen innpå seg. La oss håpe hun ikke setter den opp igjen på permanent basis når alt dette er over.

Denne serien vet virkelig å stramme skrustikken rundt våre hjerter

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer