The Handmaid's Tale, sesong 2, episode 1

Recap: «The Handmaid's Tale» ber oss være obs på de små tingene

Fra bagateller til skrekksamfunn.

NY SESONG: «The Handmaid's Tale» bygger på Margarets Atwoods dystopi fra 1985. Video: Hulu Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Hva er frihet? Det ser ut til å være blant de sentrale spørsmålene når «The Handmaid's Tale» nå endelig er tilbake på skjermen. Et sånt spørsmål kan fort bli høytflyvende, men her blir det konkretisert ned på detaljnivå. Og det er de tilsynelatende små bagatellene som kan vise seg å bli sesongens sterkeste kort, selv om vi til tider bader i brutalitet og sjokkscener.

Serien var en av fjorårets mest populære og omtalte, ikke minst på grunn av sin forbløffende aktualitet: En historie om en framtidig kristenkonservativ amerikansk stat som kontrollerer kvinners reproduktivitet på grotesk vis, lansert like etter at amerikanernes virkelige nyvalgte president innskrenket kvinners rettigheter på samme område.

Det var et markedsføringsmessig lykketreff for serien, men dessverre har den ikke blitt mindre aktuell siden. Metoo-kampanjen har avslørt former for kvinneundertrykking som har vært tilslørt, bagatellisert eller dysset ned, men som nå endelig blir tatt på alvor.

Og litt på samme måten fungerer vekslingen mellom fortids- og nåtidsplan i «The Handmaid's Tale». De jevnlige tilbakeblikkene til tida rett før revolusjonen, til et for seerne gjenkjennelig USA, viser alle de små tingene som burde fått varsellampene til å blinke signalrødt, men som altfor mange avfeide som bagateller og tåpeligheter. Noe de ikke orket eller ikke tok sjansen på å kjempe imot. Tryggere å bite tenna sammen og håpe at det ville gå over. Men nåtidsplanet i serien viser at de burde ha kjempet, med alle krefter de hadde, før det ble for seint.

Har du en aID-konto? Logg inn her
Du kan nå betale med

Pluss gir deg tilgang til daglige premiumartikler, eAvisa, Magasinet og mye mer.

Introduksjonstilbud til deg som er ny abonnent: Få tilgang til Dagbladet Pluss for kun 1 krone for første måned. Deretter får du hele 30% rabatt ved hver fornyelse - så lenge du vil.

55,-

1 uke

(Fornyes automatisk til 55,-/uke)
Introduksjonstilbud

1,-

1 måned

(Fornyes automatisk til 69,-/måned)

249,-

3 måneder

(Fornyes automatisk til 249,-/kvartal)

795,-

1 år

(Fornyes automatisk til 795,-/år)

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:
ArtboardCreated with Sketch.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer