PÅ KRIGSSTIEN: Tormund Giantsbane (Kristofer Hivju) er klar til kamp mot Ramsay Bolton.
PÅ KRIGSSTIEN: Tormund Giantsbane (Kristofer Hivju) er klar til kamp mot Ramsay Bolton.Vis mer

Recap: Ukas «Game of Thrones»-episode er en maktdemonstrasjon

SPOILER! Hører du hele internett klappe i hendene?

Har du ennå ikke sett ukas episode? Les forrige ukes recap her.

En må jo synes litt synd på serieskapere som skal forsøke seg på fantasy etter dette. Eller slagscener, for den saks skyld. Episode ni i sjette sesong av «Game of Thrones» var en enorm maktdemonstrasjon, hva svære, statisttunge, dollardryppende tv-bilder angår.

I «The battle of the Bastards» får vi ikke bare én, men to imponerende krigsscener, skapt med to helt forskjellige filmsett.

NB: Nå må du slutte å lese, dersom du ennå ikke har sett ukas «Game of Thrones»-episode. Spoilers fra bøkene til George RR Martin kan også forekomme.

Den viktigste episoden

«Game of Thrones»-fansen har blitt vant til å vente seg store ting av episode ni - den nest siste i hver sesong. «The Red Wedding», «Blackwater»-slaget, prinsesse Shireens bålbrenning, halshoggingen av Ned Stark - alt har skjedd i den niende episoden.

Forventnigene til ukas kapittel i fantasysagaen har derfor vært skyhøye, ikke minst på grunn av den lovende episodetittelen. For min del ble forventningene innfridd, og vel så det.

DAENERYS OG DROGON: Friends in high places.
DAENERYS OG DROGON: Friends in high places. Vis mer

Vi starter i Meereen, der Daenerys er tilbake, og det i samme øyeblikk som byen blir angrepet av de forsmådde slaveherrene fra Astapor og Yunkai. Tyrion minner om en 16-åring som ikke har rukket å rydde opp etter hjemme alene-festen før mamma kommer hjem. Han prøver å forklare at selv om det ser ille ut, så har de klart seg ganske bra uten henne, altså. «Handelen er i gang igjen, og folket støtter deg!» En brennende kanonkule smeller i veggen bak dem. «Vel ikke alle, men...»

Daenerys erklærer iskaldt at hun akter å «korsfeste slaveeierne, sette fyr på flåtene deres, drepe alle soldatene deres og brenne byene til grunnen.» Vel har hun rett til å være litt sinna, men det høres ikke helt bra ut for dem som kjenner til bittelitt av familiehistorien hennes. Faren hennes, Aerys Targaryen, var også en populær konge til å begynne med, men ble hakkende sprø og paranoid til slutt. Tyrion drister seg til å fortelle om pappa Aerys' drastiske forsvarsplan om å brenne ned hele King's Landing, som var grunnen til at Tyrions bror Jaime gjorde ende på ham. «Dette er annerledes», sier hun. «Ikke helt», sier han.

Bibelsk

Dermed møter de slaveherrene til forhandlinger istedet. Det blir en artig oppvisning i hersketeknikker og «mansplaining» fra slaveherrene, som, når Daenerys krever at de skal overgi seg, svarer «Jeg forstår at det er vanskelig for deg å tilpasse deg den nye virkeligheten». Men Daenerys trenger bare å kalle på dragen sin, så er virkeligheten en helt annen.

Det er ikke lenger noen tvil om at hun har full kustus på Drogon. De to søsknene hans bryter seg også ut av krypten og slutter seg til dem. De setter fyr på et par skip, samtidig som Daario Naharis kommer ridende i bresjen for dothraki-hæren. Han hogger hodet av en maskekledd kjiping, som en slags homage til de brutale drapene brødrene Clegane utførte hver for seg i forrige episode.

Hvorfor slaveherrene syntes det var en god idé å ta med seg slavekrigere for å slåss mot «slavenes mor», er litt uklart, i alle fall stikker krigerne av straks Grey Worm ber dem om det. Herrene deres får beskjed om at én av dem må bøte med livet som straff, og to av dem peker straks ut den tredje. Grey Worm svarer med å halshogge de to og la den tredje leve (mye halshogging her for tida!): «Dra hjem og fortell folket ditt hva som skjedde her.» Det er noe bibelsk over hele den scenen: Lignelsen om hvordan du ikke skal behandle en dragedronning.

Dronningallianse

Dette er et deilig overdådig og strålende koreografert kapittel av fantasysagaen. Når dragene flyr over himmelen, ser vi dem fra alle vinkler, det er så nydelig og spektakulært. Armadaen av skip, det skyhøye tallet statister, og alle disse spesialeffektene, det må ha kostet flesk. Likevel er det bare for oppvarming å regne, med tanke på den enda større slagscenen som fyller siste halvdel av episoden. Vi kommer dit snart. Men først skal vi til Theon og Yara og et møte jeg har gledet meg til i en uke!

FLØRT: Daenerys og Yara (Theon ser på).
FLØRT: Daenerys og Yara (Theon ser på). Vis mer

Sjørøversøsknene er framme i Meereen! Det gikk jammen fort. Hun som vil bli dronning av Jernøyene ber om bistand fra hun som vil bli dronning av Westeros, og tilbyr henne akkurat så mange skip hun trenger til å seile over havet med hele hæren sin.

Daenerys tror riktignok at det er Theon som vil gjøre krav på Jernøyene. Han ser noe ukomfortabel ut når han forklarer at han bare hjelper søstra si. «Har Jernøyene blitt ledet av en dronning før?» spør Daenerys. «Ikke mer enn Westeros har det», sier Yara. Daenerys smiler. Er det flørting på gang?

Daenerys får vite at de har rømt fra den fæle onkelen sin, som også er på vei for å tilby henne en enda større flåte. Men han vil tilby henne mer enn det. «Hans forslag kommer med et frieri, og du får ikke det ene uten det andre», forklarer Yara. «Og ditt tilbud kommer uten slike forslag?» spør Daenerys. «Jeg foreslår ingenting, men jeg er åpen for det meste», svarer hun, og Daenerys smiler igjen. Definitivt flørting.

Når Yara ber henne om å «hjelpe oss å drepe en onkel eller to som ikke synes kvinner passer til å regjere», er avtalen så godt som i boks. Yara må bare love å få folkene sine til å slutte med all herjingen og alle voldtektene langs vestkysten av Westeros. Det er et løfte som åpenbart sitter langt inne for henne («det er jo livsstilen vår!»), men til slutt tar de hverandre i hånda. En veldig kul allianse, må jeg innrømme, selv om jeg sliter litt med å tro på at et dronningemne fra Jernøyene ville reist på lykke og fromme helt til Meereen for å skaffe seg en alliert. Det fartes raskere og raskere over veldig store avstander i denne tv-serien. Se på dette kartet, så forstår du hva jeg mener.

Grusomme frampek

Men så! Til «The Battle of the Bastards»! Det var vel ingen som var i tvil om at episodetittelen viste til Jon Snow og Ramsay Bolton (tidl. Snow)? De møtes til forhandlinger på en åpen slette, og Jon foreslår at han og Ramsay skal avgjøre det hele på gamlemåten, mann mot mann. Sansas sideblikk avslører at dette ikke er noe de har avtalt på forhånd, mens Ramsay bare ler. Som om han vil ta sjansen på det, når han kan møte Jon med en mye større hær. «Vil mennene slåss for deg når de hører at du ikke ville slåss for dem?» spør Jon glatt, og et øyeblikk ser Ramsay usikker ut. Men han har et ess i ermet. Rickon. Han kaster det avkappede hodet til Shaggydog, Rickons ulv, mot søsknene, men istedet for å bryte sammen av engstelse for lillebroren, avbryter Sansa ham. «Du skal dø i morgen, Lord Bolton. Sov godt.» Så snur hun seg og rir. Akkurat her er det ingen tvil om hvem som ser tøffest ut av henne og Jon.

Tilbake i leiren legger Jon planer sammen med rådgiverne Davos og Tormund, og sistnevnte avslører at han kan niks og nada om strategi. Davos understreker at siden Ramsays hær er mye større, er det viktig at de får ham til å angripe dem først. De må for all del ikke risikere å bli angrepet fra flere kanter på én gang. Dette er frampek nummer én. Deretter spør Tormund om han virkelig trodde Ramsay ville gå med på å slåss mann mot mann. «Nei, men jeg ville gjøre ham sint. Jeg ville at han skulle komme mot oss med alt han har». Frampek nummer to.

Rådgiverne sier godnatt, og Jon og Sansa er alene. Hun er sinna. Hvorfor har han aldri spurt henne til råds? Hun kjenner jo fyren, for f...! Til Jons forsvar har han bodd veldig lenge i kollektiv med bare machomenn, og hatt veldig lite damekontakt. Men han var også kjæreste med ei tøff jente fra nord en stund, så han burde vite litt bedre.

Sansa er redd han kommer til å tabbe seg ut. «Du tror han vil gå i fella, men det er han som legger feller. Han er mye flinkere til det enn deg, han har gjort det hele livet.» «Ok, så fortell meg hvordan vi får Rickon tilbake», sier Jon trassig. Og det er her det blir viktig: «Vi får ham aldri tilbake», sier Sansa. «Han er Neds ektefødte sønn, så han er en mye større trussel enn en bastard og en kvinne. Han kommer ikke til å leve lenge.» Hun har allerede avskrevet lillebroren, og hun vil at Jon skal gjøre det samme. Hun vet at de ikke har en sjanse ellers. Men Jon vil ikke gi seg.

Da han lover å beskytte henne mot Ramsay for all framtid, som den machomannen han er, svarer hun: «Ingen kan beskytte meg. Ingen kan beskytte noen.» Det er det siste, grusomme frampeket.

Love hurts

Kjærlighet er farlig i «Game of Thrones»-universet. Gang på gang har det fått folk til å gjøre skjebnesvangre feil. Og grusomme handlinger. «Hva gjør vi ikke for kjærlighet?» sa Jaime Lannister for andre gang i forrige episode. Ramsay spiller på kjærligheten mellom Stark-søsknene, når han sleper Rickon Stark ut på slagmarken og ber ham løpe mot broren sin, samtidig som han henter fram buen og pilkoggeret. Når Jon ser det, glemmer han hele gårsdagens krigsråd, og i alle fall alt Sansa sa til ham. Han galopperer alt han kan mot lillebroren, bare for å se ham stupe død i bakken, med en pil gjennom brystet, rett foran seg. «Nei!» roper Tormund, da han ser Jon se mot Ramsay, men Jon galopperer videre forover, og Tormund kan ikke annet enn å følge etter med hæren sin. Så mye for å vente på angrepet, altså.

FARVEL, RICKON: Over og ut for den yngste av Stark-søsknene.
FARVEL, RICKON: Over og ut for den yngste av Stark-søsknene. Vis mer

Kaos bryter løs. Hester, sverd og menn støter sammen på alle kanter, og haugen av døde hester og menneskelik vokser seg høy som en mur på den ene siden av slaget. Davos holder igjen bueskytterne sine av frykt for å treffe sine egne, men Ramsay bryr seg ikke om slikt. Han ber mennene sine fyre løs mot mengden, og i motsetning til Jon og Davos, blir han sittende og betrakte grusomhetene på trygg avstand. Etter hvert samler han mennene sine til en vegg av skjold, som presser mot Stark-hæren på alle kanter, utenom muren av lik. Lange spyd stikker fram mellom skjoldene, og Jon er fanget i sin egen felle: Lurt til å bli sint og gå på med alt han hadde, slik at den mye større Bolton-hæren kunne angripe fra flere sider. Jon ligger selv fastklemt under en hest, og ser alt bare glimtvis. Det gjør vi også en stund, før vi bytter perspektiv og ser slagmarken ovenfra. En maurtue av blod og gørr, søle og innvoller, frykt og desperasjon. Det er så godt koreografert, så godt filmet, at du nesten glemmer hvor fælt det er.

En del av deg

I det alt håp ser ut til å være ute for Jon og gjengen, og vi tror han skal dø for andre gang, kommer redningen. Lillefinger har svart på Sansas brev, og kommer dem til unnsetning med en diger hær fra Falkeredet. Blikkene hun veksler med Ramsay da han forstår at han ikke har vunnet likevel, er rett og slett nydelige. Dette er Sansas seier over machomennene, en maktdemonstrasjon fra jenta som har utviklet seg mer enn noen annen karakter i «Game of Thrones»-universet. (Om vi vil like den hun ender opp som til slutt, er en annen sak.)

Ramsay gjemmer seg bak murene til Winterfell, og tror han er trygg der. «De har ikke nok folk til en beleiring» Men han glemmer at Jon har en kjempe på laget. På en-to-tre er porten slått inn, og minutter senere er alle tennene til Ramsay det også. Men Jon dreper ham ikke. Han møter blikket til Sansa og stopper opp, og jeg frykter en reprise av kampen mellom Oberyn Martell og Gregor Clegane, der Martell tok seieren på forskudd. Men Jon vil bare overlate til Sansa å fullføre jobben. Såpass fortjener hun.

Hun får ham bundet til en stol inne i hundegården. «Hundene mine skader meg aldri! De er lojale beist», sier han. Og tar feil, selvsagt. Dett var dett for «Game of Thrones»' sadistiske superskurk! Jeg synes jeg hører hele internett klappe i hendene.

Men vent - før han blir spist, rekker han å si noe som bør få det til å koke på «Game of Thrones»-diskusjonsforumene: «Vår tid er snart over. Det er greit. Du kan ikke drepe meg. Jeg er en del av deg nå.»

Hva mener han? At hun har blitt som ham, derav drapsmetoden? Eller er Sansa gravid?

Det er allerede en ganske populær teori blant fansen, den blir nok ikke mindre populær nå.

HEVN: Jon går løs på Ramsay i borggården på Winterfell, mens Sansa ser på.
HEVN: Jon går løs på Ramsay i borggården på Winterfell, mens Sansa ser på. Vis mer

«Ordene dine vil forsvinne. Folket ditt vil forsvinne. navnet ditt skal forsvinne. Alle minner om deg vil forsvinne», svarer hun.

Men hun sa ikke «Genene dine vil forsvinne». Hadde hun bare sagt det.

Et annet spørsmål er hvem som skal bli den nye sjefen på Winterfell: Bastarden eller ladyen? Sansas oppførsel de to siste episodene, og ikke minst det at hun holdt avtalen med Lillefinger hemmelig for Jon, kan tyde på at hun har en plan her.

Kort oppsummert:

Tristeste dødsfall: Lille Rickon Stark!

Minst triste dødsfall: Ramsay Bolton.

Tøffeste dame: Sansa Stark (og det i konkurranse med både Yara og Daenerys.)

Tidligere «Game of Thrones»-recaps denne sesongen:

• Episode én: The Red Woman (anmeldelse, ikke recap)

• Episode to: Home

• Episode tre: Oathbreaker

• Episode fire: Book of the Stranger

• Episode fem: The door

• Episode seks: Blood of my blood

• Episode sju: «The Broken man»

• Episode åtte: «No One»