TØFFE TAK:Sansa er på rundtur for å sanke støttespillere til kampen mot Ramsay Bolton, da hun møter det som må være den kuleste ti år gamle jenta på tv-skjermen for tida. Foto: HBO NORDIC
TØFFE TAK:Sansa er på rundtur for å sanke støttespillere til kampen mot Ramsay Bolton, da hun møter det som må være den kuleste ti år gamle jenta på tv-skjermen for tida. Foto: HBO NORDICVis mer

Recap: Ukas «Game of Thrones»-episode ga et etterlengtet svar på enda en viktig fanteori

Og Dagbladets recapper har fått en ny, kul heltinne.

• Ikke sett ukas episode ennå? Les forrige ukes recap her.

(Dagbladet): Fy flate, så gøy det har vært å være «Game of Thrones»-nerd denne våren! Den sjette sesongen av tv-serien går løs på den ene digre fanteorien etter den andre. Noen besvares, andre får luft under vingene.

Forrige uke bød på et etterlengtet gjensyn med en figur vi ikke har sett siden aller første sesong, og bekreftet fansens teori om hva som har skjedd med ham. Denne uka skjedde det samme med en enda mer sentral person i serien. Er det ikke deilig å få rett?

Her må du stoppe å lese, dersom du ikke har sett siste episode!

«The broken man»
For en gangs skyld får vi en prolog før introen til serien ruller over skjermen: En gjeng lurvete mennesker i alle aldre og kjønn er i gang med å reise et byggverk. Det er åpenbart hardt arbeid, men ansiktene er smilende lykkelige, og hele scenen har klare bibelske konnotasjoner. En gruppe menn går forbi, bærende på en tung tømmerstokk.

Etter dem kommer én svær mann, som bærer en tilsvarende stokk alene. Kan det være... er det ikke... jo, det er Sandor «Hunden» Clegane, i egen gjenoppstandne person!

Som mange vil huske, tapte han sverdkampen mot Brienne i fjerde sesong. Sistnevnte forsøkte å «redde» Arya Stark, som fartet rundt med Clegane, på jakt etter overlevende familiemedlemmer. Hun ville riktignok ikke bli reddet, Brienne dro videre, og Clegane ble etterlatt for å dø.

Teori fra bøkene
Men blant dem som har lest bøkene til George RR Martin, har det lenge versert en teori om at han kommer til å gjøre comeback i serien. I bøkene er det ikke Brienne som hogger ham ned, men to av mennene til broren hans, Gregor Clegane. Brienne begynner å jakte på ham etter at hun hører rykter om at han leder en gruppe lovløse menn som terroriserer og massakerer sivilbefolkningen i innlandsområdene i Westeros.

Til slutt kommer hun til klosteret på «Den stille øya», der munken «The elder brother» forteller henne at «Hunden» er død - han fant selv liket og gravla ham. Mannen som leder drapsraidene har stjålet Cleganes hjelm fra graven hans, og utgir seg for å være ham. Imidlertid er det noen nyanser i munkens uttalelser som tyder på at Sandor kanskje ikke er fullt så død som han påstår - kanskje er det bare «hunden» i ham, altså den brutale krigeren, som er borte.

Teksten forteller dessuten om en mistenkelig diger, hettekledd munk som Brienne og følget hennes passerer, idet han er i ferd med å grave en grav.

Massakre
Etter ukas episode kan vi slå fast at de såkalte «gravedigger theories» stemmer! Sandor Clegane er i live, og han har sett lyset. Dessverre får han ikke bli der lenge. Den fromme gruppen får besøk av tre tvilsomme ryttere. Gruppens lederskikkelse, broder Ray, inviterer dem på middag, men de drar igjen. Sandor oppfordrer broder Ray til å være på vakt, men han mener de har lite å frykte, så lite de har som kan være av interesse for noen.

Broder Ray må vel være den mest sympatiske åndelige lederen vi har møtt i serien. Det blir ytterligere understreket av et neppe tilfeldig sceneskifte til Høyspurven i King's Landing, som vi får komme tilbake til etterpå. Men de gode får sjelden leve lenge i «Game of Thrones», og denne fyren får eksepsjonelt kort tid iblant oss.

Når Sandor kommer ned fra skogen etter å ha hogget ved om kvelden, finner han broder Ray hengt, og de andre ligger døde rundt ham i gresset. Sandor plukker opp øksa og går, med en farlig besluttsomhet i blikket.

PS: Ian McShane, som spiller broder Ray, er blant annet kjent fra tv-serien «Deadwood», og har tidligere sagt at han ikke helt forstår alt oppstyret rundt «Game of Thrones».

Lady Stoneheart
Bekreftelsen på én teori skaper gjerne grobunn for andre. Kanskje får vi nå endelig den duellen mellom brødrene Sandor og Gregor Clegane, som Sandor har drømt om så lenge? Blant fansen er det mange som tror at Sandor etter hvert vil bli utpekt som Høyspurvens egen ridder, i den forestående kampen om Cerseis ære. Hun har mer enn antydet at hun kommer til å be om en «trial by combat», for å fri seg fra alle anklagene kirken har reist mot henne. I så vil den digre, mystiske livvakten hennes - den magisk gjenoppstandne Gregor «Fjellet» Clegane slåss for henne, mens kirken må finne en egen representant.

Hvem det er som har slaktet ned det fromme følget til Sandor, er også uklart. I boka var det noen av Gregor Cleganes menn som drev med slike drapsraid. Men mennene i ukas episode viste tegn til å være følgere av R'hllor, guden til blant andre Lady Melisandre, og den ene av dem hadde en karakteristisk gul kappe. I bøkene er det én mann som bærer en slik kappe: Lem Lemoncloak, et medlem av «The Brotherhood Without Banners».

De ble først ledet av Robin Hood-skikkelsen Beric Dondarrion, som ganske riktig har en rød prest i følget sitt, men Lem begynner etter hvert å følge en viss «Lady Stoneheart», som ikke har dukket opp i tv-serien ennå:

HAN ER TILBAKE! Sandor «Hunden» Clegane er en av de mest fascinerende skikkelsene i serien, synes denne skribenten. Foto: HBO NORDIC
HAN ER TILBAKE! Sandor «Hunden» Clegane er en av de mest fascinerende skikkelsene i serien, synes denne skribenten. Foto: HBO NORDIC Vis mer

Dette er selveste Catelyn Stark, bragt tilbake til live på samme måten som Jon Snow ble vekket av Lady Melisandre. Aner vi enda et nytt comeback her?

Dronning i fangenskap
Nok teorier og tilbake til ukas episode, der vi også fikk vite mer om planene til dronning Margaery. Vi møter henne bøyd over de religiøse skriftene, da Høyspurven kommer inn i rommet bak henne. Hun hører ham og smiler. Er hun glad for å se ham, eller glad for at han ser henne slik? De utveksler religiøse læresetninger om kvinnens plass i samfunnet (hennes kjærlighet roer en manns råskap, visstnok), og han ber om å få snakke om noe personlig. Det viser seg at kongen er frustrert fordi det ikke har blitt noe på ham i det siste. Margaery har ikke lyst lenger, forteller hun, hvorpå den åndelige veilederen hennes svarer som følger: «Samleie drives ikke av kvinnens lyst, bare av tålmodighet. Kongen må ha en arving, hvis vårt gode samarbeid skal fortsette.»

Med andre ord, du har å legge deg ned og spre beina, ellers blir det bråk.

Hun ber om tilgivelse og lover bot og bedring, og han kommer med enda et krav: Hun må få den slitsomme bestemora si til å roe seg også. «Ellers frykter jeg for sikkerheten hennes, for både kropp og sjel.» Han gidder ikke bruke så mye tid på å pakke inn truslene, denne presten. Margaery besøker Lady Olenna Tyrell, med septa Unella på slep, og ber henne reise hjem til Highgarden. Olenna nekter, men Margaery bøyer seg fram og trygler, mens hun presser en papirlapp i hånda hennes. En tegning av en rose - Tyrell-familiens våpenskjold. Dronningen er ikke hjernevasket, men hun vet at hun er fange, og nå vet den kuleste bestemora i Westeros det også.

Den kuleste tiåringen på tv!
Gamle Olenna hadde nok likt unge Lyanna Mormont, forresten. Den ti år gamle ladyen styrer på Bear Island, dit Jon og Sansa kommer for å be om hjelp til å ta tilbake Winterfell. Lyanna er den yngste dattera til avdøde Maege Mormont, som var søster av forhenværende leder av Nattevakten, Jeor Mormont. Lyanna er dermed kusina til Jorah Mormont, Daenerys trofaste beundrer.

- Du er oppkalt etter tanten min, Lyanna Stark, begynner Sansa. - Hun var svært vakker, og det ser du også ut til å...
- Det tviler jeg på. Mamma var ikke vakker, men hun var en stor kriger. Hun døde i kamp for broren din, svarer jenta surt.
Jon overtar, og skal til å si noe fint om onkelen hennes, da hun avbryter: - Nok tørrprat, hvorfor er dere her?
Jon viser til det ganske bråkjekke brevet hun sendte til Stannis Baratheon i forrige sesong, da hun informerte ham om at «Hus Mormont kjenner bare én konge i nord, og hans navn er Stark.» Men nå er hus Stark dødt, mener hun: - Ditt navn er Snow, og Lady Sansa er en Bolton. Eller er det Lannister? Beskjedene jeg får er litt motstridende, sier hun hånlig.

Samtalen ser ut til å gå helt i stå, inntil Ser Davos tar et steg fram. Han er visst den eneste som forstår at hun må tiltales som en borgherre, og ikke som ei lita jente. Enden på visa er at de får 62 soldater. «Hver og en av dem slåss med styrken til ti menn fra fastlandet», påstår Lady Mormont.

Og jeg har fått en ny, ung «Game of Thrones»-heltinne.

Dametreff i vente
Apropos tøffe damer: Yara og Theon er på rømmen fra onkel Euron, og har slått leir i et vertshus (eller bordell?) i den eldgamle byen Volantis (for øvrig også stedet der Tyrion ble kidnappet av Jorah Mormont i forrige sesong, opplyser en leser meg om). De farter fort over store avstander i denne tv-serien...

Yara koser seg med øl og en toppløs dame, slik den gamle Theon trolig også ville gjort, men nå ser han bare ulykkelig ut. Her må det peptalk til! Istedet for å gi oss sesongens første tradisjonelle «sexposition»-scene, altså en pratescene med sex, sender Yara dama bort med et smask på puppen.

Hun kommanderer Theon til å drikke, og til å ta et valg: «Hvis du er så ødelagt at du ikke kan komme tilbake, så tar du en kniv og gjør ende på det hele. Men jeg trenger deg! Vi skal seile til Meereen og inngå en pakt med dragedroningen, og vi skal ta tilbake Iron Islands!»

Theon løfter hodet, drikker, og nikker, og Yara reiser seg: «Nå, siden det er min siste natt på land på lenge, skal jeg gå og knulle puppene av den jenta.» Og jeg må innrømme at jeg er nokså spent på på Yaras sjanser hos Daenerys (som også liker damer, forresten, i alle fall i bøkene).

Tøffe slag
Endelig får vi også et gjensyn med «The Blackfish», som har barrikadert seg i Tully-familiens slott, Riverrun. Utenfor står en gjeng med Frey-krigere og skriker tomme trusler. Virkelig tomme. The Blackfish kan tydeligvis ikke bry seg mindre om hvorvidt nevøen hans, Edmure Tully, blir henrettet eller ikke. Riverrun er nærmest uinntakelig, og han har forsyninger nok til to års beleiring. Det forteller han til Jaime Lannister, når han omsider ankommer for å bistå de stakkarslige Frey-styrkene. De skal åpenbart få det tøft.

Det samme gjelder styrkene til Sansa og Jon, som forbereder seg på å angripe Ramsay Bolton på Winterfell. De er altfor få, og folkene som har sluttet seg til dem går dårlig overens. Jon mener de får klare seg med det de har, men Sansa er skeptisk, og til slutt skriver hun et brev i skjul. Til hvem? Takker hun ja til Lillefingers tilbud likevel? Vil hun forhandle med Ramsay? Eller sender hun bud på noen andre?

Arya i trøbbel
Lillesøster Arya er også i trøbbel i Braavos, etter å ha trosset ordren fra Jaqen og de ansiktsløse. Heldigvis har hun gjemt unna en stor sum penger, og bruker dem til å kjøpe seg en lugar ombord på et skip til Westeros. Bra!

Men vent - istedet for å ligge lavt fram til skipet skal seile dagen etter, stiller hun seg opp på ei bru og skuer utover havet, som en hvilken som helst bedagelig turist. Vet hun ikke at hun er i livsfare? Vil hun bli sett?

Det tar ikke lang tid før ei gammel kone oppsøker henne. Det er jenta fra tempelet i forkledning, hun trekker en kniv og begynner å hugge løs på henne. Arya kommer seg løs og kaster seg i vannet, som straks blir farget rødt. Jenta ser ut til å tro at oppdraget er utført. Hun går sin vei, og Arya dukker fram igjen. Hun kravler opp av vannet og sjangler inn i folkemengden, med flere blødende knivstikk i magen.

BRODER RAY: Ian McShane ser ut til å være ute av serien like fort som han kom inn, i rollen som den sympatiske presten broder Ray. Foto: HBO NORDIC
BRODER RAY: Ian McShane ser ut til å være ute av serien like fort som han kom inn, i rollen som den sympatiske presten broder Ray. Foto: HBO NORDIC Vis mer

Her er det mye som skurrer, men det er neppe det siste vi ser til henne.

Kort oppsummert
Beste replikk: Lady Olenna til Cersei: Jeg lurer på om du er det verste mennesket jeg noengang har møtt. I min alder er det så vanskelig å huske.
Mest brutale drap: Nedslaktningen av de fromme vennene til Sandor Clegane. Brrr.
Kuleste nye bekjentskap: Lyanna Mormont
Kuleste comeback: Sandor Clegane

Tidligere «Game of Thrones»-recaps denne sesongen:
Episode én: The Red Woman (anmeldelse, ikke recap)
Episode to: Home
Episode tre: Oathbreaker
Episode fire: Book of the Stranger
Episode fem: The door
Episode seks: Blood of my blood

LYANNA MORMONT: Ti år og beintøft familieoverhode. Foto: HBO NORDIC
LYANNA MORMONT: Ti år og beintøft familieoverhode. Foto: HBO NORDIC Vis mer