Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Recap: Ukas «Game of Thrones»-episode pøser på med rørende møter - og varsler et svært etterlengtet ett

Vi plukker sesongens andre episode fra hverandre.

I FOKUS: Missandei stod for en ganske sentral scene denne uka. Foto: HBO NORDIC
I FOKUS: Missandei stod for en ganske sentral scene denne uka. Foto: HBO NORDIC Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Åååh! Tenk at vi skulle få se de der sammen? Eller at de to skulle få møtes igjen? Og at de to der endelig skulle få...

  • NB: Dette er en recap, en oppsummering og analyse av ukas episode, og det betyr spoilerfest! Hvis du ikke har sett episoden ennå, er mitt beste råd at du umiddelbart stopper å lese og går for å gjøre det. Men lagre lenka og kom tilbake etterpå, så kan vi nerde litt sammen!

Sånn. «Skal vi begynne?» spurte Daenerys helt til slutt i forrige episode, og denne uka - i andre episode i sjuende sesong - gjør vi nettopp det. Der sesongpremieren var en skikkelig posisjoneringsepisode - alle hovedkarakterene presenterte seg og og sine mål, som for å minne oss på hva vi er her for - begynner brikkene i tronspillet å skli noen hakk nærmere målet og hverandre denne uka. Det betyr at flere av dem støter på hverandre, noen av dem for første gang, andre for første gang på veldig lenge.

For oss som ser på betyr det rørende scener i fleng. Men også noen overraskende nye bekjentskaper.

Dragonstone

Det første er mellom Melisandre og Daenerys! Vi begynner der forrige episode sluttet, i rådsrommet på Dragonstone. Utenfor er det storm, akkurat som da Daenerys ble født i akkurat denne borgen. Er det bare jeg som tenker på Ronja Røverdatter - ei annen knalltøff, stormfødt fantasyheltinne? Og skal Daenerys endelig få møte sin Birk?

RONJA DRAGEDATTER: Daenerys åpner episoden. Foto: HBO NORDIC
RONJA DRAGEDATTER: Daenerys åpner episoden. Foto: HBO NORDIC Vis mer

Melisandre har i alle fall bestemt seg for å spleise henne og Jon. I forrige sesong ble Melisandre forvist fra Winterfell da Jon fant ut at hun hadde brent Shireen Baratheon på bålet - som en offergave for at guden hennes skulle hjelpe Stannis. Men siden har Melisandre skjønt at Stannis ikke var den lovede prinsen som skal redde dem fra mørket. Nå satser hun på Jon istedet.

Daenerys tror først at det er henne Melisandre har utpekt som Messias-figur. Hun har tross alt hørt det fra en annen, rød prestinne i Meereen tidligere. Profetien til de røde prestene handler om en prins, men som Missandei påpeker: Det valyriske ordet for prins er kjønnsnøytralt, og kan like gjerne bety «prinsesse».

Melisandre har åpenbart lært av sine fatale feil. Hun nøyer seg med å si at «profetier er farlige ting», men at hun tror at både Jon og Daenerys har en rolle å spille. «Ålreit, send en ravn til Jon Snow», sier Daenerys. Og vi håper.

Så hvem er egentlig den lovede prins(esse)n? Det kunne ligne en religionskritisk serie som «Game of Thrones» å avslutte uten et svar, som om profetien bare har vært vrøvl og oppspinn hele tida. Men det ville vært kjedelig. Det vi vet, er at den lovede frelseren skal ha blitt født «et sted blant røyk og salt», under «en blødende stjerne», og at han eller hun skal trekke et brennende sverd fra ilden, for å bekjempe mørket, samt vekke drager av stein. Ifølge bøkene er vedkommende dessuten av Targaryen-blod. Jeg skal ikke bruke mye plass på dette her, men både Jon, Daenerys, og til og med Tyrion (hvis fanteorien om at han er sønn av Aerys Targaryen stemmer) kan passe beskrivelsen. Hvis Daenerys klarer å lokke Jon sørover, vil alle tre snart møtes på Dragonstone, en borg full av steindrager...

Maktdiskusjoner

Før Melisandre dukket opp, hadde Daenerys og Varys en liten samtale om makt, der den hittil nokså mystiske Varys flagget sine intensjoner. Får vi tro, i alle fall. Er han «Game of Thrones»' svar på den fjerde statsmakt? I det minste forsøker han å være en slags vaktbikkje. Han har tjent to konger før Daenerys, og forrådt minst en av dem. Men som han sier, blind lojalitet er ikke hans greie. Han vil først og fremst tjene folket. Daenerys godtar dette - under tvil ser det ut til, demokrati står ikke så høyt i kurs her - så lenge han lover å si det til henne først, dersom han mener hun gjør en dårlig jobb.

FOLKETS MANN: Varys. Foto: HBO NORDIC
FOLKETS MANN: Varys. Foto: HBO NORDIC Vis mer

Men hun tar imot råd fra fra Tyrion, som oppfordrer henne til ikke å være en «askedronning»- hun må erobre Westeros så fredelig som mulig. Dette gjentar hun på det større rådsmøtet etterpå, der også Olenna Tyrell, Greyjoy-søsknene og Ellaria Sand deltar. De uttaler seg akkurat som forventet - med blodtørstige argumenter om å vise styrke og skape frykt. Men Daenerys' og Tyrions strategi er en annen: Greyjoy-skipene sendes for å hente soldater fra Dorne og Highgarden, som skal brukes til å beleire King's Landing. Samtidig drar Grey Worm og soldatene hans for å erobre Lannister-borgen Casterly Rock - slik fansen har gjettet seg fram til for lengst, ved å analysere traileren.

Før de drar, får vi sesongens første sexscene, med «Game of Thrones»' kanskje nusseligste par, de tidligere slavene Missandei og Grey Worm. Scenen er nesten pornografisk, med glinsende hud i romantisk stearinbelysning. Men vi får ingen full frontal-nakenbilder her. Bare Missandei får se hvordan en «usvertet» (penisløs) soldat ser ut naken. De nervøse blikkene og små, forsiktige smilene de sender hverandre gjør det til den første av flere rørende scener i denne episoden. Som så mange ganger i «Game of Thrones» handler det om fordommer som må vike (selvsagt kan Grey Worm ha sex) og aksept for det som er annerledes.

Winterfell

Ravnene flyr raskt i Westeros, og Jon og Sansa får umiddelbart brevet fra Daenerys. Han er skeptisk, hun enda mer, selv om begge har sansen for Tyrion (han behandlet henne ikke så aller verst da de ble tvangsgiftet, teknisk sett er hun vel fortsatt gift med ham). Men Davos minner dem på at dragene kan bli et uvurderlig våpen mot zombiehæren som nærmer seg.

FELLE ELLER INVITT? Jon har ikke oddsen på sin side. Foto: HBO NORDIC
FELLE ELLER INVITT? Jon har ikke oddsen på sin side. Foto: HBO NORDIC Vis mer

Så får Jon brevet Sam skrev i forrige episode, og da er det avgjort: Dragonstone sitter på et fjell av drageglass! Deres fremste våpen i kampen mot hvitvandrerne! Det er klart han må dra sørover, selv om til og med Lyanna Mormont protesterer kraftig. Sansa lurer på hvem skal være herre over Winterfell mens han er borte. «Du», sier Jon, og jammen fikk jeg ikke noe rusk i øyet her også.

Det må forresten nevnes at ivrige trailer-tolkere hadde forutsett dette også, ettersom et av bildene fra den siste traileren viser Jon og Davos i et snøfritt landskap. Jeg trodde ikke helt på det, det virket litt søkt at Jon skulle dra sørover nå, mens zombiehæren nærmer seg og ismuren aldri har virket mer knuslete. Men våre helter har reist ufattelig fort over enorme avstander i de siste episodene. Utfra bøkene og ikke minst kartene til George RR Martin å dømme, burde en reise fra Winterfell til Dragonstone ta mange dager, kanskje uker. Likevel tør jeg vedde ganske mye for at vi får det etterlengtede møtet mellom Jon og Daenerys allerede i neste episode.

King's Landing

Cerseis hoffmøte er ikke like rørende. Dronningen har samlet en rekke mindre lorder som har sverget troskap til Highgarden og Tyrell-familien, for å lokke dem over på sin side. Olenna Tyrell har naturlig nok valgt Daenerys, etter at Cersei brant arvingene hennes levende i Baelor's Sept. Cerseis strategi er å sverte Daenerys ved å pynte på sannheten, slik mange andre statsledere har gjort før henne. Dragedronningen er allerede beryktet for sin grusomhet, hevder hun, og viser til alle adelsfamiliene som har måttet bøte med livet i Slaver's Bay etter at hun kom til makten der.

Den kanskje viktigste lorden som har kommet for å lytte til henne, er Randyll Tarly, pappaen til Sam. Han kommer sammen med lillebror Dickon, som Jaime ved en feiltakelse kaller Rickon - et lite nikk til fansen, som sikkert også tenker på lille Rickon Stark, som ble drept av Ramsay Bolton i forrige sesong. Tarly blir lovet stadtholderstillingen i sørvest (etter Olenna) dersom han kneler for Cersei. Men først vil han ha svar på hva de tenker å gjøre med drageproblemet. «Vi jobber med en løsning», svarer Qyburn forsiktig. Og det er her jeg blir nysgjerrig. Denne løsningen, det skulle vel ikke være dragehornet til Euron, vel? Et horn som ifølge bøkene skal kunne gi eieren kontroll over drager. I så fall kan den gaven Euron lovte Cersei i forrige episode være en levende drage.

Men det ser ikke helt slik ut. Qyburn tar Cersei med ned i kjelleren for å se på de mildt sagt fryktinngytende hodeskallene etter tidligere tiders drager - samt våpenet han har konstruert for å ta knekken på de nye: En enorm harpun som gjennomborer den største drageskallen uten problemer.

Oldtown

Apropos drager: Greyscale-hud ser mer og mer ut som dragehud, gjør det ikke? Det slo meg etter forrige episode, og enda mer nå, når jeg ser Sam og erkemesteren i Oldtown undersøke Jorah Mormont (som for øvrig var den personen jeg skrev at vi fikk «et sjokkartet gjensyn» med, i anmeldelsen av i forrige episode). Den grusomme hudsykdommen, som først angriper huden og siden gjør deg sinnssyk, stammer fra det gamle Valyria, dragenes hjemsted. Og mange av de smittede blir sendt dit, til en slags leprakoloni i ruinbyen. Hva om sykdommen har noe med drager å gjøre? Og hva om den, som så mye annet som har med drager å gjøre, kan brukes mot hvitvandrerne på noe vis? Det må da være en viktig grunn til at han dukker opp igjen nå, mens alle løse tråder er i ferd med å samles sammen igjen.

Oldtown-mesteren levner ikke Jorah noe håp, men han sier ikke at sykdommen ikke kan kureres - bare at de ikke har kunnskapen som skal til. Mormont får valget mellom å ta sitt eget liv, nå mens han kan, eller bli tvangssendt til Valyria. Men Sam vil det annerledes. Han har lest seg fram til en behandlingsmetode, som riktignok er ulovlig fordi den innebærer skyhøy fare for smitte, og vil gjøre et forsøk. Til ære for Jorahs far Jeor Mormont, tidligere leder for nattevaktene - han som ble drept av avhoppere under opprøret hos Craster, samtidig som Crasters datter Gilly fødte lille Sam, og store Sam tok begge med seg sørover. Det er rørende å se hvordan Sam reagerer når han hører Mormont-navnet, og enda mer rørende å se hvor mye han er villig til å risikere for mannen han nettopp har møtt. Men scenen der han begynner å skjære vekk infisert hud, dryppende av gul verk, må være noe av det ekleste jeg har sett i serien så langt. Og det sier ikke lite. Overgangen til neste scene, der noen kakker toppen av en gul pai, gjør det ikke bedre (men det er elegant, jeg innrømmer det).

King's Road

Men pai betyr også et nytt, lett rørende gjensyn! Arya er fortsatt på vei sørover (endelig en reise som framstår noenlunde tidsmessig sannsynlig), og legger selvsagt inn en stopp på vertshuset der Hot Pie jobber - gutten hun ble kjent med da de begge reiste nordover som rekrutter til nattevakten. Han forsøker å holde en slags samtale i gang med Arya, og slik røper han noe hun ennå ikke har fått med seg: At Jon, favorittbroren hennes, er ny herre på Winterfell. Arya setter umiddelbart av gårde i nordover igjen. Og jeg lurer på hvilket møte jeg gleder meg mest til, gjenforeningen mellom henne og Jon, eller møtet mellom Jon og Daenerys. Helt til jeg kommer på at Jon ikke kommer til å være på Winterfell når Arya ankommer.

HÆ? Er Jon blitt konge?
HÆ? Er Jon blitt konge? Vis mer

Men vi rekker en rørende gjenforening til. For litt lenger nord blir Arya omringet av en skummel ulveflokk. De flekker tenner og ser lite hyggelige ut. Men jeg klarer bare å tenke på hvem som helt sikkert er leder for flokken, for hun har fått sine egne kapitler i bøkene, der vi, gjennom Aryas drømmer, har fått følge litt av ulvelivet hennes i skogen: Nymeria, den digre vargen til Arya. Vi har ikke sett henne siden første sesong, da Arya jaget henne ut i skogen for å hindre Cersei å ta livet av henne. Det skjedde da Arya, Sansa og faren Ned var på vei sørover til King's Landing, i følge med Robert, Cersei og Joffrey. Nymeria forsvarte Arya mot Joffrey, og Cersei krevde ulvene avlivet som straff. Sansas ulv Lady ble den første ulven som ble drept, noe mange fans har tolket som et tegn på at Sansa er den av Stark-barna som har minst tilhørighet til nord. Den mest urbane, om du vil. Nå er det bare Nymeria og Jons ulv Ghost som er igjen, og forholdet mellom Stark-barna og ulvene forblir mystisk. Bøkene hinter til sterker bånd enn tv-serien legger opp til. Kanskje har også Jon og Arya, innerst inne, en del av den evnen Bran har til å se verden gjennom ulvenes øyne. Arya kunne hatt god bruk for en diger, firbeint venn med skarpe tenner. Men selv om Nymeria åpenbart kjenner henne igjen, snur hun på hælen og forlater henne, sammen med flokken.

The Narrow Sea

Så til sesongens første slagscene! Den starter ombord på et skip, der Ellaria Sand, noe forutsigbart, legger an på den andre kjente, bifile kvinnekarakteren i serien, Yara Greyjoy. Men før de rekker å komme ordentlig i gang, blir skipet angrepet av pirater: Euron Greyjoy har ankommet. Og jeg lurer på hvem som tenkte at det var en god idé å sende Greyjoy-søsknene av gårde med en liten pyseflåte og ingen drager, strake veien mot en hevngjerrig, morderisk sjørøveronkel. Vi har kommet til kampscenen fra traileren, der det ser ut som om Yara og Theon blir angrepet av drageild. Nå viser det seg at det ikke er drager, bare brennende kanonkuler. Men Euron får raskt overtaket. To overmodige sandslanger skrives ut av serien, men Ellaria Sand ser ut til å bli spart. Sannsynligvis fordi det er hun som er Eurons kjærlighetsgave til Cersei («Se her, kjære, hun drepte datteren din. Nå kan du gjøre hva du vil med henne!»). Hun kommer nok til å ønske at hun ble drept på båten.

Hva som skjedde med Yara vet vi ikke, men Theon hopper i havet heller enn å forsøke å redde henne fra øksa til onkel. Det ser ut til at sjokket har gjort ham gal igjen, og Euron ler seg skakk av den pysete oppførselen. Men jeg tenker at det å angripe onkelen hadde vært virkelig galskap, han hadde ikke hatt en sjanse mot slåsskjempen. Trolig overlever han dette også.

Les også:

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!