FRA TEORI TIL FAKTA: Bran gir oss svaret på en av de aller største hemmelighetene i fantasyuniverset. Foto: HBO NORDIC
FRA TEORI TIL FAKTA: Bran gir oss svaret på en av de aller største hemmelighetene i fantasyuniverset. Foto: HBO NORDICVis mer

Recap: Fanteori-fest i «Game of Thrones»-finalen

Spoiler alert! Fire viktige spørsmål som ble besvart i ukas episode.

Har du ennå ikke sett ukas episode? Les forrige ukes recap her.

Årets sesong av «Game of Thrones» har vært imponerende og begivenhetsrik, men mer enn noe annet har det vært en sesong for blodfansen.

Endelig har vi fått skikkelig uttelling for alle timene vi har brukt på fanforum- og Reddit-tråder, og for å ha lest alle bøkene til George RR Martin. Det har gjort det lettere å henge med i svingene, men først og fremst har det gjort mange av de viktigste scenene til langt mektigere opplevelser.

Nå må du slutte å lese dersom du ennå ikke har sett siste episode. Spoilere fra bøkene vil også forekomme.

Før jeg trykket play på sesongens aller siste «Game of Thrones»-episode, satte jeg opp en liste over ni sentrale fanteorier som kunne bli bekreftet eller avkreftet i kveldens episode. Jeg regnet med at vi ville svinge innom én eller to av dem.

Resultatet: Tre bekreftet, én definitivt avkreftet. Og FOR noen teorier det var som endelig ble omgjort til fakta!

Alle fanteoriers store mor

En lang og begivenhetsrik finale til tross: Enhver «Game of Thrones»-recapper med respekt for seg selv må starte med følgende:

NÅ VET VI HVEM MAMMAEN TIL JON SNOW VAR!

Alle fanteoriers store mor (uansett tv-serie, vil jeg påstå) har vært teorien om opphavet til «Game of Thrones»' uoffisielle hovedperson. «r+l=j» er nærmest opplest og vedtatt blant fansen, og i ukas episode får vi endelig bekreftet det så mange av oss har vært skråsikre på:

At Lyanna Stark er mora til Jon, og at broren Ned tok på seg farskapet for å beskytte babyen, etter at hun døde i barselsenga.

BABY JON: En ung utgave av Ned Stark får Jon i armene for første gang. Lyanna Stark ligger blødende ved siden av. Foto: HBO NORDIC
BABY JON: En ung utgave av Ned Stark får Jon i armene for første gang. Lyanna Stark ligger blødende ved siden av. Foto: HBO NORDIC Vis mer

Inntil i dag, visste vi bare følgende sikkert: Rhaegar kidnappet eller rømte med Lyanna etter en ridderturnering omtrent femten år før handlingen i serien tar til, og det satte i gang borgerkrigen som har fått navnet «Roberts rebellion» (Robert Baratheon var forlovet med Lyanna). Ned hadde Jon med seg da han kom hjem til Winterfell etter krigens slutt, men ville ikke fortelle noen hvem mora var. Men vi vet også at han mot slutten av krigen fant Lyanna døende «på en seng av blod» i «The Tower of Joy». Hennes siste ord til broren skal ha vært «Lov meg det, Ned».

I denne sesongfinalen får Bran Stark et nytt glimt fra fortida, av Ned utenfor det berømte tårne. Vi hører en kvinne skrike, og han løper opp trappene. Han finner Lyanna i senga, svak og blodig. «Hør på meg, Ned», sier hun, og hvisker noe vi ikke hører i øret hans. «Det vet du, Ned. Du må beskytte ham. Lov meg det, Ned. Lov meg det.» En annen kvinne kommer til, og legger en baby i armene hans. Babyen åpner øynene, og bildet skifter til den voksne Jon Snow i storsalen på Winterfell.

Hva det betyr

Før dette blir altfor såpete: Denne oppdagelsen, som Bran foreløpig er den eneste som kjenner til, betyr svært mye både for Jon og for fantasyfortellingen i sin helhet. Vi har ikke fått vite hvem faren til Jon egentlig er, men det er nærliggende å tro at det er Rhaegar Targaryen, drageprinsen. I så fall er Jon «The Song of Ice and Fire» - tittelen på bokserien - i egen person. Kanskje ble ikke Lyanna kidnappet i det hele tatt, kanskje rømte hun frivillig med Rhaegar, og kanskje, kanskje rakk de til og med å gifte seg før Jon ble født. I så fall er Jon en ektefødt arving av Jerntronen. Men han ville neppe fått leve lenge dersom Robert Baratheon fikk vite om hans eksistens. Jeg gjetter på at det var det Lyanna mente da hun sa «det vet du, Ned».

Apropos teorier: Enkelte har diskutert hvorvidt Aerys kan være faren til Jon, og ikke sønnen Rhaegar. I så fall blir Jon broren til Daenerys, og det blir mer sannsynlig at han er en av dragens tre hoder, jamfør en spådom hun fikk høre for lenge siden.

Uansett tør jeg vedde ganske mye på at han kommer til å ri på en drage innen neste sesong er over.

Én morsom fanteori ble også avkreftet i denne scenene, nemlig den om at Jon har en tvillingsøster. «Du må beskytte ham», sa Lyanna, ikke «dem», og vi så bare én baby. Så sorry, folkens, Meera Reed er ikke søstera til Jon. Den teorien fikk en oppsving etter forrige sesong, da det så ut til at løpet var kjørt for Jon og vi måtte se oss om etter en annen sang om is og ild. Men akk.

Den gale dronningen

Så til en annen mamma som forsøker å beskytte sine barn for alt det er verdt. Og en annen og langt mørkere teori som ble bekreftet.

I episode åtte så vi Qyburn hviske til Cersei at han hadde undersøkt saken hun ba ham om, og funnet ut at antakelsen hennes stemte.

Hva snakket han om? Mange tolket samtalen i lys av andre samtaler i samme episode: Flere ganger blir det nevnt at Cersei elsker barna sine så høyt at hun er villig til å brenne ned byer for dem. I Westeros’ historie er det én person som har vært villig til noe slikt før, nemlig gale kong Aerys. Jaime drepte ham før han kom så langt. Men kan det tenkes at det hemmelige «wildfire»-lageret hans finnes fortsatt? Og at Cersei kunne tenke seg å gå i den gale kongens fotspor?

GOODBYE Highgarden's rose: Søskene Loras (nyutnevnt medlem av troens soldater) og Margaery går opp i røyk i ukas episode.
GOODBYE Highgarden's rose: Søskene Loras (nyutnevnt medlem av troens soldater) og Margaery går opp i røyk i ukas episode. Vis mer

Å, javisst! Hun brenner riktignok ikke ned hele King's Landing, slik Aerys hadde planer om. Bare katedralen Baelors sept. Men den er fylt til randen av alle som betyr noe i hovedstaden, utenom Cersei og hennes nærmeste.

Kort oppsummert: Cersei møter aldri opp til rettsaken mot henne og Loras Tyrell, en rettsak hun vet at hun vil tape. Loras har derimot, på oppfordring fra søstera Margaery, gått med på å tilstå sine «synder» som homofil og dedikere livet sitt til kirken og troens soldater. «Jeg lå med menn. deriblant forræderen Renly Baratheon. Jeg avga falsk forklaring foran gudene. Jeg er skyldig i fordervelse, uærlighet, umoral og hovmod. Jeg innser det nå», sier han. En spesielt uhyggelig scene, etter en helg med Pride-feiring her hjemme.

Cerseis versus Sansas hevn

Cersei sender livvakten sin, Gregor Clegane, for å hindre kong Tommen i å dra til septen. Når Margaery oppdager at både Tommen og Cersei er fraværende, aner hun uråd. Men da er det for sent. Stormester Pycelle har allerede blitt stukket ihjel av «de små spurvene», de fattige barna Qyburn har tatt under sine vinger. En scene som for øvrig minner urovekkende mye om en fra forrige sesong, der en horde med zombiebarn går til angrep i fribyen Hardhome. Lancel Lannister blir også lurt ned i en kjeller, der en av spurvene stikker ham i magen, like før han oppdager eksplosivene som sprenger både ham og de andre kirkegjengerne i fillebiter.

WILDFIRE: Westeros' svar på atombomben er en grønn og særdeles eksplosiv væske kalt wildfire. Her går katedralen Baelor's Keep opp i røyk. Foto: HBO NORDIC
WILDFIRE: Westeros' svar på atombomben er en grønn og særdeles eksplosiv væske kalt wildfire. Her går katedralen Baelor's Keep opp i røyk. Foto: HBO NORDIC Vis mer

Cerseis smil når hun snur ryggen til den ødelagte septen, er nøyaktig det samme vi så hos Sansa i forrige episode, da hun snudde ryggen til Ramsay i hundegården. Neste scene er enda et ekko av den: Cersei har bundet septa Unella fast til en bordplate, og lar Gregor Clegane torturere henne. Hun holder en liten tale om hvor deilig det kan være å drepe og torturere folk som fortjener det, og når hun går, roper hun «Skam! Skam! Skam!» - de samme ordene septaen ropte da hun selv måtte gå sin botsgang, naken gjennom byen. En scene tung av hevn, men den har en emmen smak, og jeg ser den som en kommentar til Sansas hevn i forrige episode. Hvis du lo med Sansa og mente at Ramsay fikk som fortjent, setter du trolig latteren i halsen når du ser Gregor bøye seg over Unella. Sansa er en mye mer populær figur enn Cersei, og vi unner henne langt mer. Men hvem er hun på vei til å bli? Hun har allerede vist at hun har lært flere triks av superskurken Lillefinger, og kanskje har hun lært en del av Ramsay også. «Jeg er en del av deg nå», sa han til Sansa før han døde. Er Sansa på vei til å bli vår nye superskurk?

Freys paier

Vi skal snakke mer om Sansa, men først: Alt går ikke som planlagt for Cersei, mildt sagt. Tommen tar tapet av kona og kirken så hardt at han kaster seg ut av et tårnvindu. Cersei blir dronning. Jaime kommer hjem akkurat i tide til kroningen, men ser ikke blid ut. Han tok livet av den forrige kongen som likte å leke med wildfire. Hva kommer han til å gjøre med Cersei?

Det får vi ikke vite før i neste sesong. Men det var flere som fikk sin etterlengtede hevn denne episoden. Walder Frey har fått seg en ny tjenestejente. Og med det fikk vi servert både «Freys paier» og bekreftet episodens tredje fanteori.

HEVN: Arya kan krysse enda et navn av lista si, etter sesongens siste episode. Foto: HBO NORDIC
HEVN: Arya kan krysse enda et navn av lista si, etter sesongens siste episode. Foto: HBO NORDIC Vis mer

I bøkene til George RR Martin blir Freys paier servert av Wyman Manderly i bryllupet mellom Ramsay Bolton og Jeyne Poole (som er erstattet av Sansa i tv-serien). Det har vært en utbredt oppfatning blant fansen at paiene inneholdt levningene etter to medlemmer av familien Frey som hadde besøkt Stark-lojale Manderly hjemme i White Harbour, men som aldri dukket opp i bryllupet de var invitert i etterpå. Denne handlingstråden, og hele «the grand northern conspiracy», er fjernet fra tv-serien, men paiene er det ikke. I ukas episode blir de servert til Walder Frey av den nye tjenestejenta, som viser seg å være Arya Stark i forkledning. Hun har drept arvingene hans, og nå kutter hun strupen hans også - slik mennene hans kuttet strupen på moren hennes i «the red wedding». Mange fans hadde allerede gjettet seg fram til denne plott-tvisten i forkant av episoden (helt ned til drapsmetode, faktisk), ettersom Ayra var på vei hjem til Westeros, og Walder Frey stod høyt på hevnlista hennes. Historien om paiene er dessuten inspirert av en gammel vandrehistorie fra Westeros om kannibalen «rottekokken», som tv-seerne fikk høre om allerede i sesong tre.

En ny allianse

Også i Dorne planlegges det hevn. Ellaria Sand og døtrene hennes har invitert Olenna Tyrell på besøk. Hun mistet både sønnen og begge barnebarna i eksplosjonen i Baelors Keep, og nå er hun rasende på Cersei. Sand-damene øyner muligheten til en allianse mellom Dorne og Highgarden, to hus som ifølge bøkene har vært fiender i årevis. Som om ikke det var nok, har Dorne-damene fått enda en gjest på besøk: Varys! Daenerys har allerede skaffet seg flere allierte i Westeros, i tillegg til Greyjoy-søsknene. Cersei skal få det tøft i neste sesong...

UKOSELIG TESELSKAP: Olenna Tyrell slår seg sammen med restene av Dorne. Foto: HBO NORDIC
UKOSELIG TESELSKAP: Olenna Tyrell slår seg sammen med restene av Dorne. Foto: HBO NORDIC Vis mer

Apropos Daenerys: Hun gjør seg klar til å reise fra Meereen, og sier farvel til en svært motvillig Daario Naharis. Hun har bestemt at han skal bli igjen. Senere sier hun til Tyrion at det som skremmer henne mest er at hun «tok farvel med en mann som elsker meg, og jeg kjente ingenting». Kjærligheten har ikke gode kår i denne fantasyserien. Men hun og Tyrion har fått et nært forhold, og scenen avsluttes med en rørende troskapserklæring fra ham, hvorpå hun utnevner ham til dronningens hånd.

Hva vil Sansa?

På Winterfell får vi en kraftig konfrontasjon mellom Davos, som endelig har regnet seg fram til sannheten om Shireens død, og Melisandre, som gråtkvalt innrømmer sine feil. Det ender med at Jon sender henne sørover, med beskjed om at hun vil bli hengt hvis hun kommer tilbake. Så spørs det hvor lurt det var, nå som «nattens konge» nærmer seg og han har bruk for all den magiske hjelpen han kan få.

Jon møter Sansa på borgmuren. Hun ber om unnskyldning for ikke å ha fortalt ham om alliansen med Lillefinger (ja, hvorfor holdt du det hemmelig, Sansa?), og han svarer at nå som de har så mange fiender, må de holde sammen og stole på hverandre. Igjen ser jeg en parallell til Cersei og Jaime. I opptil flere scener denne sesongen har tvillingparet erklært at de bare kan stole på hverandre. Men Cersei har sin egen agenda, som hun ikke alltid forteller Jaime om. Har Sansa det også?

Foreløpig ser det ut til at Jon kan stole på henne. Lillefinger oppsøker henne i gudeskogen, og erklærer at det eneste han ønsker seg her i verden er Jerntronen, og henne ved sin side. «Hvem bør nord samle seg om? En ektefødt datter, eller en morløs løsunge født i sør?» spør han retorisk. Hun svarer ikke, verken på kjærlighetserklæringen eller på spørsmålet.

TØFF: Er Lyanna Mormont den tøffeste hærføreren i nord akkurat nå? Foto: HBO NORDIC
TØFF: Er Lyanna Mormont den tøffeste hærføreren i nord akkurat nå? Foto: HBO NORDIC Vis mer

I neste Winterfell-scene samler folket i nord seg om løsungen Jon, og utroper ham til sin nye konge (etter en helt nydelig kamptale fra überkule Lyanna Mormont). Sansa sitter smilende ved siden av broren, unnskyld, fetteren sin. Har hun bestemt seg for å støtte ham? Kanskje, men så møter hun det misfornøyde blikket til Lillefinger, og smilet forsvinner. Her kommer det nok til å ulme litt i kommende sesong.

GOT-HEMMELIGHETER: På besøk hos Jimmy Fallon innrømmer Kit Harington at han røpet Game og Thrones-hemmeligheter for å unngå fartsbot. Video: TV 2 Humor Vis mer

Hva mer? Jo, Sam, Gilly og baby Sam Jr ankommer det gigantiske biblioteket i Oldtown, «universitetsbyen» i Westeros. Trioen har vært uforskammet lite med i sjette sesong, og jeg antar at årsaken til at vi har fått de glimtene vi har fått, er at Sam kommer til å oppdage store ting i det biblioteket.

Om hvitvandrerne, selvsagt. Og kanskje om diverse profetier, trehodede drager og lovede prinser. Kanskje får han selskap av Melisandre?

Hva som enn skjer i sesong sju: Det lenge bebudede slaget mellom levende og udøde bør få episke proporsjoner, skal det overgå slaget ved Winterfell i forrige episode. Med Daenerys og dragene hennes på vei over havet, har de levende fått litt bedre odds. Hvis de bare klarer å skape en felles front i tide.

Tidligere «Game of Thrones»-recaps denne sesongen:

• Episode én: The Red Woman (anmeldelse, ikke recap)

• Episode to: Home

• Episode tre: Oathbreaker

• Episode fire: Book of the Stranger

• Episode fem: The door

• Episode seks: Blood of My Blood

• Episode sju: The Broken Man

• Episode åtte: No One

• Episode ni: The Battle of the Bastards