VIRKELIGHETSNÆRT: Abigail Spencer fra «Rectify» kjenner godt igjen i seriens fremstilling av livet som motstrøms familie i en sørstatssmåby fra sin egen oppvekst. - Alle gikk i kirka og hadde gode verdier. Jeg kom fra en familie som var profesjonelle surfere, reiste til California og tedde seg ikke på klassisk sørstatsvis. Foto: James Minchin III
VIRKELIGHETSNÆRT: Abigail Spencer fra «Rectify» kjenner godt igjen i seriens fremstilling av livet som motstrøms familie i en sørstatssmåby fra sin egen oppvekst. - Alle gikk i kirka og hadde gode verdier. Jeg kom fra en familie som var profesjonelle surfere, reiste til California og tedde seg ikke på klassisk sørstatsvis. Foto: James Minchin IIIVis mer

«Rectify»-stjernas råd til «Frikjent»-gjengen: - Viktig å gjøre andre ting

Amerikansk kritikeryndling.

Året var 2013. Tv-dramaet «Rectify» hadde premiere, og seriens hovedroller Aden Young og Abigail Spencer hadde funnet veien til en kinosal på Sundance-festivalen som viste hele førstesesongen i én jafs.

- Etter sjette episode grein alle, forteller Spencer til Dagbladet.

- Jeg gikk på do fordi jeg grein så mye. Det var seks andre damer der. Alle klemte hverandre.

Siden premieren i 2013 har serien, som går på Viasat Crime her til lands, vært en kritikerrost dramayndling med både ambivalent fortellerteknikk, strålende skuespill og filmatisk foto.

Og en handling til forveksling lik vår hjemlige «Frikjent».

For, her følger vi drapsdømte Daniel Holden (Young) som slipper ut av fengsel og returnerer til mistenksomme blikk i hjembygda etter nesten 20 år når nye bevis viser at han kanskje ikke drepte ungdomskjæresten likevel.

- Det verst tenkelige
Likhetene sitter nok mest på overflaten. Der Aksel kun har sittet et år, har Daniel sittet på dødscelle i nesten tjue og sliter med å tilpasse seg livet utenfor murene.

Og der Aksel virkelig er frikjent, er saken til Daniel langt fra over.

Spencer (også aktuell i den nye sesongen av «True Detective») spiller Daniels søster Amantha, klippefast i troen på brorens uskyld.

I forberedelsene til rollen snakket hun blant annet med den amerikanske organisasjonen The Innocence Project, som har fått flere dødsdømte fanger frikjent ved hjelp av DNA-bevis.

- Jeg har en familie. To brødre. For meg er dette er det verst tenkelige som kan skje.

Interessante tilnærminger
Det kan virke som vi nå står oppi en mini-bølge av krimfortellinger med utgangspunkt i spørsmålet om «gjorde han det/gjorde han det ikke?»

Foruten «Rectify» og «Frikjent» har både radiodokumentaren «Serial» (om saken til drapsdømte Adnan Syed) og HBO-dokumentaren «The Jinx» (om Robert Durst, en mulig seriemorder) blitt snakkiser verden over.

Spencer er en av mange som har hørt«Serial».

- Minnet vårt om fortiden er fascinerende. At det vanligvis er de uskyldige som er de mest ubrukelige. De husker ikke noe, fordi de ikke drepte noen.

Hun mener også de forskjellige tilnærmingene til det samme temaet er interessant.

- I «Serial» er faktaene i saken den medrivende bestanddelen, og i «The Jinx» følger vi avdekkingen av en kriminell i sanntid på en veldig rett-i-fjeset måte. «Rectify» handler om den følelsesmessige komponenten. Saken ligger der, men det jeg synes er fascinerende er det som skjer når for eksempel moren går i butikken eller svigersøsteren møter folk i kirka som mener hun gifta seg inn i familien til en drapsmann, sier Spencer.

Spencer har ikke fått med seg «Frikjent», selv om hun blir nysgjerrig når Dagbladet forteller om likhetene.

- Siden dere starta i 2013 har dere jo et lite forsprang. Har du noen råd til «Frikjent»-gjengen?

- Tematikken er så tung, den kan suge deg rett inn, så det er viktig å gjøre helt andre ting i hverdagen. Når jeg trenger å komme ut av «Rectify»-bobla går jeg ut og danser.