Red Eye

Ujevn psykologisk thriller om flyskrekk og terrorisme.

FILM: Skrekkfilmspesialisten Wes Cravens «Red Eye» er en film jeg godt kunne tenke meg å se på en flyreise. Skumlere er den ikke.

Hitchcock-liknende

Mannen bak de velkjente «Skrik»-filmene og klassikeren «A Nightmare on Elm Street» har denne gangen droppet grøsserformatet og laget en stram, Hitchcock-liknende psykologisk thriller. Det lukkede roms drama foregår her om bord på en «red eye»-flight, altså en nattflyging fra vestkysten til østkysten av USA. Målet er i dette tilfellet Miami.

Framkaller frysninger

En hotellsjef med flyskrekk (Rachel McAdams) deler seterad med en høflig type som kaller seg Jackson Rippner (Cillian Murphy). I tillegg har han et par isblå øyne som er egnet til å framkalle frysninger. Men Lisa, som hotelldamen heter, blir først sjarmert.Flyhjulene har ikke før lettet fra rullebanen før mannen avslører sitt egentlige oppdrag. Han er leiemorder og akter å tvinge Lisa til å bidra til et politisk mord på hotellet i Miami. Hennes far er gisselet i attentatplanen.

Ingen fare

Et drama i en flykropp i ti tusen meters høyde har potensial til å bli klaustrofobisk ekkelt. Når det ikke blir særlig nifst her, skyldes det kanskje at heltinnen aldri er i direkte fysisk fare. Etter 11. september-traumet er det jo ganske vanskelig å få smuglet en neglesaks om bord i et amerikansk fly. Først mot slutten, når flyet er trygt på bakken, tar filmen av med en tradisjonell katt-og-mus-jakt. Men den når aldri de store høyder.