Redaktør: - Kast ut tv-fjesene

Tv-fjes som Jon Almaas har ikke noe i NJ å gjøre, mener Vårt Land-redaktør Helge Simonnes. Petter Nome vil ikke ha Se og Hør-journalister i fagforeningen sin. Er de underholdere eller journalister?

- Jon Almaas, Dorthe Skappel, Arne Scheie og Frithjof Wilborn driver ikke journalistikk. De bør derfor ikke være medlemmer av Norsk Journalistlag.

Det mener redaktøren av Vårt Land, Helge Simonnes, som vil ha flere kjendiser ut av journalistenes rekker.

- Er det riktig at de som bare driver med tv-underholdning skal være medlem av Norsk Journalistlag (NJ)? De som bare driver med underholdning er ikke journalister. Og du blir ikke journalist bare fordi du kan skrive, sier Simonnes. Han vil ha diskusjon om hvorvidt tv-underholdere bør få være medlem i landets største journalistorganisasjon, Norsk Journalistlag.

- Hvem som er medlem har innvirkning på folks syn på journaliststanden. Journalistikkens formål er å belyse, informere og avsløre vesentligheter som berører forhold for fellesskapet. Det mange i tv holder på med, er fjernt fra disse kriteriene, mener Vårt Land-redaktøren.

- Mange begynner som journalister, men flytter seinere over til andre oppgaver i samme tv-rute. Tv-underholder og tv-journalist er to helt forskjellige ting, mener Simonnes.

Må bort

- Hvem skal bort fra medlemslistene?

- Det er et komplisert spørsmål. Jon Almaas er sikkert en flink journalist, men jeg har problemer med å se at «Nytt på nytt» er grunnleggende journalistisk virksomhet. Fredrik Skavlan (ikke NJ-medlem) er journalist, men hans intervju med Kristin Krohn Devold viser den vanskelige blandingen av underholdning og journalistikk. Hennes utsagn i «Først & sist», hvor hun bekreftet at hun ikke hadde kontroll over Forsvaret, kom fordi det var en «selskapsstemning» rundt samtalen. Hun ville ordlagt seg helt annerledes i et journalistisk debattprogram, tror Helge Simonnes.

- Vi hadde en sår og vond debatt når det gjaldt medlemskapet til informasjonsmedarbeidere for ei tid tilbake. Det endte med at de ble kastet ut. Nå ønsker jeg at Journalistlaget og Redaktørforeningen gjør det samme i forhold til denne saken.

Simonnes serverer en rekke eksempler på hva han mener ikke er journalistikk i klassisk forstand:

- Uproblematisk

- Frithjof Wilborn er en flink sportsjournalist, men er det journalistikk å stille spørsmål i «Vil du bli millionær»? spør Simonnes, og får svar fra TV2-kjendisen:

- Jeg blir ikke forferdet eller såret over dette. Det er interessant å registrere at man ikke er velkommen av alle. Jeg innrømmer at jeg vurderte situasjonen for ei tid tilbake. Men jeg driver med andre oppgaver parallelt med «Vil du bli millionær?». Mitt medlemskap er uproblematisk, mener Wilborn, som ikke har problemer med å forstå at ferdiglagde spørsmål ikke har noe med journalistikk å gjøre.

- Det er meningsløst hvis man må ut av NJ fordi man i en periode er på tv med noe annet enn journalistikk.

Takk, og god kveld

Helge Simonnes fortsetter:

- Dorthe Skappel i «God kveld, Norge!» driver heller ikke med journalistikk, men underholdning.

Det samme gjør noen sportsreportere. De opptrer ikke uavhengig, i hvert fall ikke når norske sportsutøvere konkurrerer med utenlandske aktører. Da er de alltid på parti med nordmenn, og det kan stilles spørsmål om både fotballkommentator Roar Stokke i TV3 og NRKs Arne Scheie er journalister i ordets rette betydning. Uavhengighet er det som konstituerer journalistikken. De som taper mest på dagens situasjon er de andre journalistene, mener Simonnes.

- Også Se og Hør-ansattes medlemskap i Norsk Redaktørforening og Norsk Journalistlag setter Simonnes spørsmålstegn ved:

- Det de driver med er fjernt fra den opprinnelige tanken for journalistikken, mener han.

TV2-KJENDIS: Er Dorthe Skappel journalist eller underholder?