Redaktør beklager Shabana-oppslag

Er dette en invitasjon til et anti-islamsk nettverk? Her er brevet de krangler om.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Lørdag slo avisa Klassekampen opp på sin førsteside at de kjente samfunnsdebattantene Shabana Rehman, Hans Rustad og Nina Witoszek tar initiativet til å danne «et lukket anti-islamsk nettverk».

Rehman og Witoszek tar kraftig til motmæle i debattinnlegget «Et trippeldrap» i dagens Dagbladet. De avviser at det dreier seg om et nettverk mot islam, og kaller oppslaget en organisert løgn:

Klassekampens oppslag viser at de er i den anale fasen i islam-debatten. Der må de gjerne boltre seg, men ikke innbille seg at de kan henge ut frittenkende mennesker med løgner og grov omskriving av hva folk står for.

I Aftenposten skriver Witoszek at Klassekampen setter liv i fare. Etter oppslaget har både Rehman og Witoszek mottatt trusler, og det er nå usikkert om de våger å arrangere møtet som etter planen skal finne sted hjemme hos Witoszek på onsdag.

Witoszek skriver at hun ble sjokkert over Klassekampens overskrift der møtet hun inviterte til er blitt til et forum mot islam.

Det vi hadde planlagt var et åpent møte i et privat hjem hvor vi kunne diskutere brennende saker så lenge som vi ville og med hvem vi ville: Eksilforfattere, sinte feminister, journalister, homser, arabere, buddhister, israelvenner, standupkomikere, you name it.

Ikke veldig lukket

Rundt 50- 60 personer ble invitert til møtet i forumet som de tre initiativtakerne kaller Selskapet. Og møtet var ikke mer lukket enn at både journalister i Dagbladet.no og Klassekampen var invitert, noe for øvrig Klassekampen unnlot å nevne i sitt oppslag.

HAR MOTTATT DRAPSTRUSLER: Shabana Rehman Foto: Dagbladet
HAR MOTTATT DRAPSTRUSLER: Shabana Rehman Foto: Dagbladet Vis mer

I brevet står det ingenting om at det dreier seg om et anti-islamsk nettverk. Her er hele invitasjonen:

Du inviteres til å delta på det første møtet i Selskapet.

Vi ønsker å skape et forum, hvor engasjerte mennesker møtes. Verden trenger seg på: Midtøsten, Jihad i Europa, og møte mellom kulturer. Vi mangler et politisk begrepsapparat for å diskutere fenomener som ikke lenger er bare \'der\', men også her.

Ytringsfriheten må brukes for at man skal vite hva den er verdt. Det er viktig å skape en møteplass for folk som vil bruke den.

Dato: onsdag 30. august

Sted: (anonymisert)

Tid: kl.20.00

Tema: Antisemittisme på norsk

Redaktør beklager Shabana-oppslag

Innledning ved universitetslektor

Bente Groth.

Hun skal snakke om Jostein Gaarders kronikk: Hvor kommer hans ideer fra? Har det skjedd noe med synet på staten Israel, jøder og jødedom? Og hvem er det som leverer premissene for denne debatten?

Groth har undervist ved religionshistorisk institutt både i Oslo og Trondheim, vært sensor, veileder og skrevet bøker om jødedommen.

Etter at den formelle delen er over er det mulig å prate sammen over et glass vin.

sd

Du er herved invitert!

Hilsen Nina Witoszek, Shabana Rehman, Hans Rustad

Braanen: - Vi har gjort en feil

Klassekampens redaktør Bjørgulv Brannen innrømmer nå at avisen burde håndtert saken annerledes.

- Vi har gjort en feil. I den grad vi mener dette er et anti-islamsk nettverk, burde vi ha skrevet det som en kommentar, ikke brukt karakteristikken i en nyhetssak, sier Klassekampens redaktør til Dagbladet.no.

Braanen vil ikke kommentere at Rehman hevder oppslaget har ført til drapstrusler:

- Nei, jeg skal vel ikke kommentere det. Det er vel en framstilling av hennes egen følelse, sier han til Dagbladet.no.

Religion

I dagens leder i Klassekampen henviser Braanen til debatten omkring drapet på nederlandske Theo van Gogh, da Rehman hevdet at det var religion som drepte filmskaperen. Han mener det er et eksempel på at Rehman er en talsmann for en langt tøffere anti-islamsk linje i den norske offentligheten.

- Jeg kan vise til Dagbladets egen polemikk mot Rehman i Theo van Gogh-saken. Diskusjonen dreier seg om man kan si at religion i seg selv fører til for eksempel terror, om det er religionen som skaper selvmordsbombere. I så måte minner Rehmans argumentasjon om anti-kristne posisjoner, sier Braanen til Dagbladet.no.

Men redaktøren understreker samtidig at han ikke vet hva Rehman mener om dette i dag.

- Disse to kvinnene har selv innvandrerbakgrunn, bør ikke de kunne diskutere for eksempel patriarkalske strukturer i egne miljøer?

- Jo, for all del! Jeg har stor respekt for Shabana Rehman. Men det at man er fra en innvandrerkultur, betyr ikke at man ikke kan være uenig i deres standpunkter, sier Braanen.

"SAMMEN MOT ISLAM":</B> Klassekampens oppslag på lørdag.
SKARP ORDBRUK:</B> Klassekampens sjefredaktør Bjørgulv Braanen innrømmer at de fant på betegnelsen "anti-islamsk" selv.
<B>- SETTER LIV I FARE:</B> Nina Witoszek skriver at Klassekampens oppslag setter liv i fare.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer