Redaktør felt av Putin-plakaten

Jobber du innenfor pressen og skriver saker vedrørende nordområdene må du for Putins skyld ikke følge redaktørplakaten. Da får du sparken på dagen. Russerne bestemmer jo over internett også, vet du.

PUTINS MANTRA: Redaktøren av BarentsObserver fikk fyken fordi han ville følge redaktørplakaten. Kan det være fordi at det i nord er et press fra Russland og denne mannens pappenheimere? Bildet viser en ung Putin fra den tiden han muligens var redaksjonssekretær, men var i ferd med å bli en av verdens to redaktører for krig, fred, opprustning og litt ytringsfrihet. Foto: NTB Scanpix
PUTINS MANTRA: Redaktøren av BarentsObserver fikk fyken fordi han ville følge redaktørplakaten. Kan det være fordi at det i nord er et press fra Russland og denne mannens pappenheimere? Bildet viser en ung Putin fra den tiden han muligens var redaksjonssekretær, men var i ferd med å bli en av verdens to redaktører for krig, fred, opprustning og litt ytringsfrihet. Foto: NTB ScanpixVis mer
Meninger

I Allah dager, hva er det som skjer Nu da De? Skal man nedtegne noen ord om retten til å ytre seg? Nei, tror ikke det, fordi ytringsfrihet er en delikat plante.

Retten til det frie ord er et suverent smykke i de store og feiende festtaler med påfølgende musserende skål og flagget vaiende i vinden.

Vel, her i Kong Haralds seilbåtnasjon har vi litt mer ytringsfrihet enn i mange andre stater, men fortsatt bare litt mer. Dette i moderne tid altså (etter Muhammad).

Og, nå viser en klikk maktmennesker sitt sanne ansikt i nordområdene. Etter det som har vært en langvarig uoverensstemmelse mellom eierne, og redaktør Thomas Nilsen i nettstedet BarentsObserver, fikk nevnte Nilsen mandag fyken. Redaktøren fikk oppsigelsen fra styreleder Stig Olsen i Barentssekretariatet. Bakgrunnen for oppsigelsen, og Nilsen måtte også gå på dagen, er beskyldninger om pliktbrudd og illojalitet.

Nilsen sier til Norsk Telegrambyrå at «I brevet fra styrelederen beskyldes jeg for å ha opptrådt illojalt ved å publisere en samlet redaksjonell protest mot at de nordnorske politiske eierne vedtok at vi ikke skulle få følge redaktørplakaten.»

BarentsObserver er ledende på nyheter om Barentsregionen. Bak nettstedet står Barentssekretariatet som eies i fellesskap av de nordnorske fylkeskommunene, de får også støtte fra Utenriksdepartementet. Hører du, Børge Brende!

I vår vedtok styret i sekretariatet at nettstedet ikke skal være en fri og uavhengig publikasjon, men et informasjonsnettsted for Barentssekretariatet.

Nilsen sier at det er enhver redaktørs plikt å gjøre verden oppmerksom på hva det innebærer at han ikke får følge redaktørplakaten, spesielt i ei tid da ytringsfriheten i Russland er under et knallhardt press. Derfor, redaktør Nilsen, må den gamle redaktørplakaten vike for Putin-plakaten.

Ingen trøst, men det norske alfabetet søker nå pressevisum under en hårdere himmel. (Jens Bjørneboe).

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.