DEBATT

Redaktører i Brand

De som har makt over ordene bør være edru blant de rasende.

Jeg kan ikke fri meg fra tvilen:  Er også absolutt ytringsfrihet en form for fanatisme, som når «det hellige» blir krenket går over til raseri, ytringsraseri? Spør Per Fugelli
Jeg kan ikke fri meg fra tvilen: Er også absolutt ytringsfrihet en form for fanatisme, som når «det hellige» blir krenket går over til raseri, ytringsraseri? Spør Per Fugelli Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

7. januar blir 12 journalister henrettet av islamistiske fanatikere i Paris. Faren for økende fiendtlighet mellom muslimer og Europa/Vesten er overhengende. Stemningen kaller på sindighet og nøkternhet. I stedet for å roe ned, går redaktører i Brand. De hisser hverandre opp i krigshumør og lover å velte en flodbølge av krenkelser over den muslimske verden.

Etter myrderiene er det som mange redaktører vil hylle Charlie Herbdo- redaktøren Stephane Charbonnie’s motto: «Jeg vil heller dø stående enn å leve på mine knær.» Redaktørene skal vise at de har mot i brystet. De trer fram som hvite riddere, nesten korsfarere. Aner vi også hevnlyst? De roper også med Brand: Intet eller alt! «Her er det ingen kompromissenes gråsone. Vi har ingenting å gi» skiver den ellers kloke Harald Stanghelle. Retorikken minner om George W. Bush i dagene etter 11. september. Nå er det dem eller oss, mørketid eller opplysningstid - enten er du med oss eller så er du mot oss. Når den modige Jonas Gahr Støre antyder at offensiv blasfemi ikke er å anbefale, blir han kalt svak og feig og verre enn alt: han går fiendens ærend. Per Edgar Kokkvold hærfører for den frie presse, med uinnskrenket rett til å krenke, får krigshelten Gunnar Sønstebys minnepris. Journalist Kristin Solberg som får samme heder sier at for henne er total ytringsfrihet å likne med en ideologi, et kall.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.