Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Redaktører i Brand

De som har makt over ordene bør være edru blant de rasende.

 Jeg kan ikke fri meg fra tvilen:  Er også absolutt ytringsfrihet en form for fanatisme, som når «det hellige» blir krenket går over til raseri, ytringsraseri? Spør Per Fugelli
Jeg kan ikke fri meg fra tvilen: Er også absolutt ytringsfrihet en form for fanatisme, som når «det hellige» blir krenket går over til raseri, ytringsraseri? Spør Per Fugelli Vis mer
Meninger

7. januar blir 12 journalister henrettet av islamistiske fanatikere i Paris. Faren for økende fiendtlighet mellom muslimer og Europa/Vesten er overhengende. Stemningen kaller på sindighet og nøkternhet. I stedet for å roe ned, går redaktører i Brand. De hisser hverandre opp i krigshumør og lover å velte en flodbølge av krenkelser over den muslimske verden.

Etter myrderiene er det som mange redaktører vil hylle Charlie Herbdo- redaktøren Stephane Charbonnie’s motto: «Jeg vil heller dø stående enn å leve på mine knær.» Redaktørene skal vise at de har mot i brystet. De trer fram som hvite riddere, nesten korsfarere. Aner vi også hevnlyst? De roper også med Brand: Intet eller alt! «Her er det ingen kompromissenes gråsone. Vi har ingenting å gi» skiver den ellers kloke Harald Stanghelle. Retorikken minner om George W. Bush i dagene etter 11. september. Nå er det dem eller oss, mørketid eller opplysningstid - enten er du med oss eller så er du mot oss. Når den modige Jonas Gahr Støre antyder at offensiv blasfemi ikke er å anbefale, blir han kalt svak og feig og verre enn alt: han går fiendens ærend. Per Edgar Kokkvold hærfører for den frie presse, med uinnskrenket rett til å krenke, får krigshelten Gunnar Sønstebys minnepris. Journalist Kristin Solberg som får samme heder sier at for henne er total ytringsfrihet å likne med en ideologi, et kall.

Jeg kan ikke fri meg fra tvilen: Er også absolutt ytringsfrihet en form for fanatisme, som når «det hellige» blir krenket går over til raseri, ytringsraseri? Folkevettet har i gjentatte meningsmålinger sagt ja til ytringsfrihet, men med klokskap og måte. Flertallet mener at de som ytrer seg bør vise respekt for religionene.

Redaktører i opphisselse kombinert med medienes tradisjon for dramatisering er en skummel blanding.

Mediene er ikke glade i nøkternhet. Moderasjon gir ikke klikk. Mediene er «ekstremister». De lever av svart - hvitt, enten - eller. Medienes dramaturgi kan gi terrorhandlinger større apokalyptisk potensial enn nødvendig. Uten å ville det kan mediene være med på å piske opp de stemningene terroristene er ute etter å skape: frykt, raseri, splittelse, bygging av fiendebilder.

Når fare truer og hysteri er i anmarsj, ba Sokrates oss om «å være edru blant rasende.» Han tenkte på oss alle, men ikke minst på de som har makt over ordene og tegningene.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media