Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Flyktningkrisen i Hellas og Tyrkia

Redd barna fra Moria

Dagbladet mener: Hvis du ser barn gå til grunne utenfor døra di, lar du ikke være å hjelpe fordi det er så mange barn som lider.

OPPVEKST: Barn leker i den overfylte Moria-leiren på den greske øya Lesbos. Angela Merkel ber EU-land hente ut syke og enslige barn. Foto: LOUISA GOULIAMAKI / AFP / NTB Scanpix
OPPVEKST: Barn leker i den overfylte Moria-leiren på den greske øya Lesbos. Angela Merkel ber EU-land hente ut syke og enslige barn. Foto: LOUISA GOULIAMAKI / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

På tampen av sitt politiske liv, prøver den tyske kansleren Angela Merkel nok en gang å appellere til europeeres humanisme i håndteringen av flyktningkrisa. Hun forsøker å bygge en allianse blant EU-land som er villig til å ta imot barn fra overfylte flyktningleirer i Hellas etter sammenbruddet i avtalen med Tyrkia, en avtale den samme Merkel i stor grad var arkitekten bak da resten av EU ble lammet av panikk i 2015. Tyskland har vedtatt å hente ut barn som trenger akutt hjelp og enslige barn under 14 år, særlig jenter. Det er en begynnelse, men langt ifra tilstrekkelig.

Enda en gang vegrer norske politikere seg. Det synes ikke å gjøre noe fra eller til at Frp har gått ut av regjering. Det enøyde mantraet om å hjelpe dem der de er, er gjentatt så ofte at de synes å innbille seg at det faktisk er det de gjør. Men nå er flyktninger i Europa, har ingen andre steder å gå og får ingen hjelp. De får ikke engang søke asyl.

Desperate mennesker på flukt fra krigssoner blir i stedet møtt med piggtrådgjerder og opprørspoliti; foreldre med barn på armen blir drevet tilbake med køller, tåregass og gummikuler. Mennesker i båter blir skutt etter i farvann europeere bader i på ferie. De groteske scenene utspiller seg jevnlig på TV-skjermer hjemme hos folk, og det er ikke som om europeere lukker øynene for den humanitære katastrofen. Tvert imot følger statsledere og politikere nøye med i frykt for å måtte handle hvis velgere plutselig skulle finne på å la seg engasjere.

SINNE: Her blir frivillige ved flyktlingleiren Moria, på den greske øya Lesvos, angrepet av menn på motorsykkel. Video: Privat. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Det er snakk om rundt 1800 enslige barn som bor i leire i Hellas, ifølge Human Rights Watch. Det er selvfølgelig overkommelig for Europa å håndtere. Men ellers bør barn som regel ikke skilles fra sine foreldre; barn og foreldre må hentes ut sammen. Det er ingen unnskyldning at man frykter økt tilstrømning og derfor vil sette et eksempel ved å la folk gå til grunne i leirene. Hvis du ser et barn lide utenfor døra di, lar du ikke være å hjelpe fordi det er så mange barn som lider. Barna i Moria-leiren er blitt Europas ansvar og må behandles som det.

Flyktningkrisen i Hellas og på grensen til Tyrkia er et resultat av at Europa flyktet fra sitt ansvar og sin del av avtalen med Tyrkia. I mangel av støtte, har heller ikke Angela Merkel gode og bærekraftige svar. Hun bøyer seg for Tyrkias utpressing og vil betale enda mer for å redde avtalen, samtidig som hun henter ut noen barn. Det er kortsiktig og kynisk, og gjør det lettvint for Erna Solberg og andre statsledere å si at det ikke virker på lengre sikt. Men her må det også handles på kort sikt og det raskt.

Hele Norges coronakart