LEDER

IS-barna

Redd barna fra politikken

Dagbladet mener: Frp´s lemfeldige forhold til humanitære prinsipper og folkeretten kan ikke få sette en ny norsk standard.

INTERNERING: Under svært dårlige forhold i flyktningeleiren al-Hol nordøst i Syria befinner minst 18 norske barn seg. PST anslår at det i alt er 40 norske barn med foreldre som er tilknyttet IS. Men norske barn bør ikke straffes for foreldrenes handlinger, mener Dagbladet.  Foto: Delil SOULEIMAN / AFP / NTB Scanpix
INTERNERING: Under svært dårlige forhold i flyktningeleiren al-Hol nordøst i Syria befinner minst 18 norske barn seg. PST anslår at det i alt er 40 norske barn med foreldre som er tilknyttet IS. Men norske barn bør ikke straffes for foreldrenes handlinger, mener Dagbladet. Foto: Delil SOULEIMAN / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Norske myndigheter har endelig begynt å hente ut norske barn fra flyktningleire i Syria etter lang tids intern strid i regjeringen. I første omgang har statsminister Erna Solberg åpnet for å bistå foreldreløse barn, og mandag ble det kjent at fem søsken i alderen ett til sju år som ble funnet i flyktningleiren al-Hol i april, er overlevert norske myndigheter. Foreldrene reiste til Syria for å knytte seg til terrorgruppa IS. Faren, en afrikansk mann, er drept, mens mora, en etnisk norsk kvinne, er forsvunnet.

PST anslår at det befinner seg rundt 40 norske barn i Syria, 18 av dem er identifisert i al-Hol-leiren som huser nærmere 74000 krigsflyktninger, blant andre IS-krigere, deres ektefeller og barn. Det er i hovedsak medier og humanitære organisasjoner som har oppsporet barna, mens regjeringspartiene har vært mer opptatt av å krangle seg imellom om barnas skjebne. Frp vil ikke en gang slippe barna inn i landet, mens Venstre og KrF mener også mødrene må hentes hjem og stilles til ansvar i norske domstoler. Flere norske IS-krigere er allerede dømt.

Det er en komplisert situasjon, både praktisk, politisk og rettslig. De fleste av barna er født i Syria eller Irak, uten fødselsattest og identitetspapirer, noen av dem også med foreldre som har hatt oppholdstillatelse i Norge, men ikke statsborgerskap. Mødrene kan ha medvirket til terrorvirksomhet, men det vil ta lang tid å få gjennomført et rettsoppgjør og denne gruppa er neppe prioritert. Imens lever mindreårige norske barn i flyktningleire under livstruende forhold. Ett barn har dødd.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer