Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Redd for å bare bli en barne-artist

Odd Nordstogas nye barnebokhelt har sansen for poker, kvinnfolk og fest.

NÅ OGSÅ FORFATTER: Odd Nordstoga savnet noen actionfylte guttehistorier å lese for barna. Nå debuterer han med barnebok. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
NÅ OGSÅ FORFATTER: Odd Nordstoga savnet noen actionfylte guttehistorier å lese for barna. Nå debuterer han med barnebok. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet:) - Ideen var å skrive om noe en gjerne skulle gjort, men ikke tør. Jeg er en av dem som ofte sier «Nei, det får bli en annen gang». De to jeg skriver om, feiger aldri ut, sier Odd Nordstoga.

Han er midt i en turné med suksessplata «Heimafrå», sammen med Vinje-sambygding Ingebjørg Bratland. Samtidig har han funnet tid til å prøve seg på noe helt nytt, som barnebokforfatter.

Politisk ukorrekt
«Eg og Pontus går for gull» er skrevet i verseform. Boka handler om en trubadur og katten hans, og hvordan de nærmest slumper til å lage revolusjon i den middelalderaktige byen de turer inn i. De drikker, slåss og plyndrer, og skaffer nok gull «til ei femårsfest / med poker, kvinnfolk og spel på hest».

- Det er så klart litt politisk ukorrekt at katten drikker seg så full at han må bæres hjem. Men er det ett sted det må være lov, så er det i en historie. Bedre at det skjer der, enn hver fredag hjemme. Og er det noe det er nok av i dette landet, så er det politisk korrekthet. Herregud, så trangt det kan bli! sier Nordstoga.

Han forteller at han har savnet actionfylte guttehistorier blant norske barnebøker. Men det var først etter gjentatte spørsmål fra en ivrig forlagsredaktør, at han bestemte seg for å skrive noe selv. Utgangspunktet var en låtskisse, som han har omgjort til bok sammen med illustratør Rune Markhus.

Ikke barne-artist
Nordstoga har skrevet musikken til barne TV-serier som «Linus i Svingen» og «Vaffelhjarte», der han også hadde en liten rolle. Veien til å skrive en egen barnefortelling kan virke kort. Men han er ikke bare komfortabel med å bli plassert i barnekultur-båsen.

- I den grad «Vaffelhjarte»-musikken er tillempet barn, er det fordi jeg har prøvd å lage enkle og tydelige bilder. Men hallo, det er jo det Bjørn Eidsvåg gjør hele tiden! Det har ikke vært noen bevisst tanke for meg å lage ting for barn. Jeg er heller redd for at det skal virke ekskluderende, at jeg bare blir en barne-artist.

Mye bortreist
Selv har Nordstoga tre barn på ti, åtte og fem år.

- Hva synes de om boka?

- Njaa... Jeg vet ikke. Jeg bruker ikke å presse meg på folk...

- Ikke på barna dine en gang?

- Neei... Jeg har lest litt av det for dem, og de fulgte med som vanlig.

Egentlig har han ikke lest særlig mye for barna i det siste, vedgår han.

- Jeg har vært mye ute på turné, og er nok ikke favoritten nå om dagen, når de skal leses for på kvelden.

- Hvordan er det å ha tre barn og være så mye bortreist?

- Du må være hjemme når du er hjemme, så jevner det seg ut. Men i det siste har jeg vært på en skikkelig, gammeldags turné med Ingebjørg Bratland. På det meste har vi vært borte 20 dager i strekk. Det blir en slitasje av å jobbe slik over lang tid, som det er viktig å være bevisst på. Det hadde ikke gått  uten et bra team på hjemmebane, sier han, og legger til:

- Moralen må være at hvis du skal være musiker, må du være ekstra nøye med hvem du gifter deg med.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling