DEBATT

Tenkekassa

Redd for å bli lurt i morgen? Slapp av, du blir lurt hver dag

Gratulerer med nominasjonen, Nav, Carl I. Hagen, Nettavisen og TVNorge. Dere har alle bidratt til å spre misforståelser og feiloppfatninger i offentligheten.

DELER UT PRIS: Arnlaug Høgås Skjævland, leder i Humanistisk Ungdom, lanserer i dag de nominerte til  Tenkekassa. Prisen, ei gullforgylt verktøykasse, deles ut til en som har misbrukt sin offentlige posisjon til å spre eller bygge opp under usannheter. 
DELER UT PRIS: Arnlaug Høgås Skjævland, leder i Humanistisk Ungdom, lanserer i dag de nominerte til  Tenkekassa. Prisen, ei gullforgylt verktøykasse, deles ut til en som har misbrukt sin offentlige posisjon til å spre eller bygge opp under usannheter.  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I morgen kommer mange til å passe seg, slik at de ikke blir lurt. Men de fleste av oss blir lurt hver dag. Løsningen på et problem eller svaret på et spørsmål ligger bare noen tastetrykk unna, og i den hektiske hverdagen møter informasjonsstrømmen dessverre få demninger for ettertanke.

Buzzordene alternative fakta og falske nyheter brukes som angrep fra alle hold, og gjør det vanskelig å vite hva som faktisk er sant. Derfor går vi ofte i fella og velger oss ut den informasjonen som passer våre egne meninger og syn på verden best. Noen av de største synderne som benytter seg av dette er Nav, Carl I. Hagen, TVNorge og Nettavisen.

Humanistisk Ungdom lanserer i dag de nominerte til prisen Tenkekassa, samt vår kampanje om kritisk tenkning med samme navn. Prisen deles ut til den som har misbrukt sin offentlige posisjon til å spre eller bygge opp under usannheter.

Nav skal hjelpe arbeidsledige ut i arbeid, og ett av hjelpemidlene er å betale for utdanning. Men Nav har nok neppe tenkt seg godt om når de sender personer på arbeidsavklaringspenger på kurs for å bli healere. I mars skrev Vårt Land en sak om tømreren Daniel Andre Lystad, som har fått Nav-støtte til å omskolere seg til Rainbow Reiki-mester. Det er problematisk at samfunnsaktøren Nav gir tyngde til yrker som ikke har dokumentert vitenskap bak seg, for med finansieringen kommer også et statlig godkjent-stempel. En annen innvending er at disse yrkene har begrenset samfunnsverdi. Merkelig nok har ikke Nav kommentert saken etter avsløringene. Nav trenger Tenkekassa for å forstå at det er viktig å møte kritikk med argumenter og ikke stillhet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer