DEBATT

Tenkekassa

Redd for å bli lurt i morgen? Slapp av, du blir lurt hver dag

Gratulerer med nominasjonen, Nav, Carl I. Hagen, Nettavisen og TVNorge. Dere har alle bidratt til å spre misforståelser og feiloppfatninger i offentligheten.

DELER UT PRIS: Arnlaug Høgås Skjævland, leder i Humanistisk Ungdom, lanserer i dag de nominerte til  Tenkekassa. Prisen, ei gullforgylt verktøykasse, deles ut til en som har misbrukt sin offentlige posisjon til å spre eller bygge opp under usannheter. 
DELER UT PRIS: Arnlaug Høgås Skjævland, leder i Humanistisk Ungdom, lanserer i dag de nominerte til  Tenkekassa. Prisen, ei gullforgylt verktøykasse, deles ut til en som har misbrukt sin offentlige posisjon til å spre eller bygge opp under usannheter.  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I morgen kommer mange til å passe seg, slik at de ikke blir lurt. Men de fleste av oss blir lurt hver dag. Løsningen på et problem eller svaret på et spørsmål ligger bare noen tastetrykk unna, og i den hektiske hverdagen møter informasjonsstrømmen dessverre få demninger for ettertanke.

Buzzordene alternative fakta og falske nyheter brukes som angrep fra alle hold, og gjør det vanskelig å vite hva som faktisk er sant. Derfor går vi ofte i fella og velger oss ut den informasjonen som passer våre egne meninger og syn på verden best. Noen av de største synderne som benytter seg av dette er Nav, Carl I. Hagen, TVNorge og Nettavisen.

Humanistisk Ungdom lanserer i dag de nominerte til prisen Tenkekassa, samt vår kampanje om kritisk tenkning med samme navn. Prisen deles ut til den som har misbrukt sin offentlige posisjon til å spre eller bygge opp under usannheter.

Nav skal hjelpe arbeidsledige ut i arbeid, og ett av hjelpemidlene er å betale for utdanning. Men Nav har nok neppe tenkt seg godt om når de sender personer på arbeidsavklaringspenger på kurs for å bli healere. I mars skrev Vårt Land en sak om tømreren Daniel Andre Lystad, som har fått Nav-støtte til å omskolere seg til Rainbow Reiki-mester. Det er problematisk at samfunnsaktøren Nav gir tyngde til yrker som ikke har dokumentert vitenskap bak seg, for med finansieringen kommer også et statlig godkjent-stempel. En annen innvending er at disse yrkene har begrenset samfunnsverdi. Merkelig nok har ikke Nav kommentert saken etter avsløringene. Nav trenger Tenkekassa for å forstå at det er viktig å møte kritikk med argumenter og ikke stillhet.

Fremskrittspartiets Carl I. Hagen er vant til å møte motbør for sine utspill. Da Hagen lanserte sitt kandidatur til stortingsvalget, erklærte han kampen mot klimaforskere som en kjepphest. I desember uttalte Hagen til Dagbladet om klimaforskere at «jeg anerkjenner ikke dem som eksperter. De er kjøpt og betalt».

Rett etterpå braste han sammen med klimaforsker Bjørn Hallvard Samset på «Dagsnytt 18». En ting du ikke har tatt med i betraktningen, Hagen, er at min generasjon ikke er like opptatt av lette løsninger som deg. Vi stoler på forskning mer enn det som er mest behagelig å tro på. Hagen trenger Tenkekassa for å forstå at han ikke kan velge ut den vitenskapen som passer egne synspunkt best.

Har du hørt om appen Natural Cycles, som fungerer «like godt» som andre prevensjonsmidler? I februar var Nettavisen en av flere som omtalte appen. Avisa har også tidligere reklamert for den.

Tryggheten begrunner de blant annet med at den er godkjent av et tysk seritifiseringsselskap, Tüv Süd, i Tyskland. Dette betyr selvsagt ikke at metoden er like trygg som andre prevensjonsmidler, særlig om man tar brukerfeil med i likningen. De andre avisene som også skrev om appen har i ettertid beklaget spredningen av feilinformasjon om appens pålitelighet. Det har ikke vår kandidat. Hvor går grensa for «falske nyheter»? Nettavisen trenger Tenkekassa for å bli mer kritisk til kildene sine.

Spøkelser, seriøst? Siden 2005 har TVNorge sendt programmet «Åndenes makt». I programmet tar «klarsynte» kontakt med gjenferd og «renser» hjemsøkte hus. På kanalens egne hjemmesider skriver de: «Åndenes makt forsøker å finne forklaringer på det uforklarlige, der vitenskapen ikke strekker til». Det er altfor lettvint å si at vitenskapen ikke strekker til, for alt har en naturlig forklaring om man gidder å lete. Programmet er derfor underholdning forkledd som vitenskap, uten noen forbehold om at dette ikke har rot i virkeligheten.

Kanalen har de siste tolv åra vært et mikrofonstativ for alternativbevegelsen. TVNorge trenger Tenkekassa for å forstå at de oppfordrer folk til å se spøkelser på høylys dag, og fordi de imiterer vitenskapelige metoder uten at de på noen måte er på jakt etter fakta

Skal vi bekjempe edderkoppnettet av påstander og propaganda, må vi konfrontere dem som utgir seg for å være seriøse aktører. I den offentlige debatten må vi dra troll, som nekter å innrømme at de tar feil, ut i sola. Humanistisk Ungdom håper Tenkekassa vil bidra til at offentlige aktører ikke slipper unna når de sprer usanne påstander, og at folket ikke svelger alt de blir servert.

Det finnes andre aktører i det offentlige ordskiftet som også kunne blitt nominert. De nevnte kandidatene har stukket seg ut, blant annet fordi at de ikke har trukket utsagnene sine etter at det er blitt motbevist. En av de viktigste leksene vi alle kan lære, er at en god tenker er den første til å innrømme sine egne feil. Derfor håper vi også at den som til slutt vinner prisen, bruker den til å forbedre sin offentlige stemme.

Prisen er en verktøykasse i gull, full av verktøy for å tenke bedre. Verktøyene tar utgangspunkt i vitenskapelige metoder, og vi deler gladelig de beste tipsene for ikke å bli lurt. Det er viktig at vi ikke lar påstander komme for dypt inn i bevisstheten uten å stille kritiske spørsmål til dem.

Med vernemasken får du et filter mellom deg og verden som gjør at du kan se klarere. Drill hjernen din til å stille flere spørsmål: Hvem er det som sier det? Hvorfor høres dette rart ut? Bruk sagen til å se flere sider av en sak. En øks åpner flere dører til informasjon. Med hammeren er du beredt til å knuse myter. Personlige erfaringer og ubegrunnede meninger burde ikke veie like tungt som god forskning. Bruk vateret for å sjekke om begge sider av en diskusjon har like tungt kildegrunnlag eller om det er falsk balanse. Nå som du vet alt dette, må du bruke pussepapiret til å finslipe dine egne argumenter.

Ta med deg Tenkekassa gjennom narredagen, og lån den også gjennom alle andre dager i året. I dag er du kanskje beredt på ikke å bli lurt, men vi bør være på vakt mot alternative fakta hver eneste dag.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer