Anmeldelse: Monica Isakstuen - «Rase»

Redd for å skade barna

Intenst, klart og poetisk om en mor som mister besinnelsen.

TENKER OVER DET UHØRTE. Monica Isakstuen vant Brageprisen for sin forrige roman, «Vær snill med dyrene». Følelser og intellekt kolliderer igjen i årets roman, «Rase», som har både klarhet og kraft. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet.
TENKER OVER DET UHØRTE. Monica Isakstuen vant Brageprisen for sin forrige roman, «Vær snill med dyrene». Følelser og intellekt kolliderer igjen i årets roman, «Rase», som har både klarhet og kraft. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

«Hjertet slår tungt og truende i kroppen, de kommer for nær, de ber om for mye, forsyner seg umettelig av mitt stadig krympende jeg».

Det er moren i Monica Isakstuens nye roman, «Rase», som tenker dette. De tre barna krever og opponerer, og raseriet veller opp i henne. Bannord, trusler og desperasjon smeller mellom veggene i huset. Vilje står mot vilje.

Etterpå kommer redselen, selvbebreidelsene og skammen hos moren, jeget i romanen. Hun er nådeløs mot seg selv: «Hva slags menneske er jeg egentlig?»

Redd

Isakstuen fikk Brageprisen for sin forrige roman, «Vær snill med dyrene», om skilsmisse og delt omsorg. Årets roman kan leses som en forlengelse, tematisk sett.

Hovedpersonen har ny mann, nytt hus, og tvillinger på fire, i tillegg til datteren. Fra denne nåtidssituasjonen svinger blikket; fra enkelte fryktelige scener med barna, til tiden før barn, til fødsel, og møtet med mannen, som hun elsker, men som likevel er en provokasjon når han som sindigheten selv ber henne roe seg i kampen med barna.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer