Redd for gulp og bitemerker på mobilen?

Her er to nye pekebokapper for de yngste.

EFFEKTIV MORO: Leketøysprodusenten Fisher-Price har vel aldri hatt noe mål om å lage stor kunst. Men å sjarmere babyer, det kan de, skriver vår anmelder om deres nye app.
EFFEKTIV MORO: Leketøysprodusenten Fisher-Price har vel aldri hatt noe mål om å lage stor kunst. Men å sjarmere babyer, det kan de, skriver vår anmelder om deres nye app.Vis mer

Få har flere bøker å velge mellom i Appstore enn de aller yngste. Nettbrettet er perfekt for pekebøker, som kan gjøres ekstra spennende med effekter som musikk, klikkbare bilder og små animasjoner.

Men ofte utgis pekebøkene som en del av større underholdnings- og leketøyskonsepter, og med dem følger gjerne en god del reklame for andre produkter i serien.

Hver måned anmelder Dagbladet nye barnebokapper for mobil og nettbrett. Forrige gang lot vi oss begeistre av den nye «Kubbe»-appen.

«Vennebyen: Tell med Ted» Av Carl Christian Hamre og Anne Stray Hamre
Creacon Entertainment / Cappelen Damm / Ravn Studio
Passer for Iphone, Ipod touch og Ipad. Krever iOS 5.0+
Alder: 2+
Terningkast: 4

BARNEBOKAPP: Av og til er det enkle helt greit. «Tell med Ted» er basert på TV-serien «Vennebyen». Appen er utformet som en klassisk pekebok, med tolv oppslag bygget over samme lest: I ett skal du telle hvor mange fotballer Apa spiller med, i et annet fargeblyantene til Ted, eller eplene til Elfie. I høyre hjørne ser du det riktige tallet. Vil du ha tallet eller teksten opplest, må du klikke på det. Ved å klikke på bildene, kan du få ballene til å sprette og tegne med fargeblyantene.

To små tellespill følger med barnebokappen, som er både lærerik og underholdende for de minste. Men noe trekker ned: Appen ville fått lengre levetid om det var mulig å hoppe mellom oppslagene, ikke bare følge tallene kronologisk fra én til tolv. Det er mulig å skru av lyden. Men uten fortellerstemmen gir appen lite mening. Det hadde vært bedre å skru av bare bakgrunnsmusikken. Startsiden har irriterende mye «Vennebyen»-reklame, deriblant flere knapper som leder ut av appen og gjør det vanskelig for små barn å komme seg tilbake.  

«Sangbok» Fisher-Price
Passer for Android, Iphone, Ipod touch og Ipad. Krever iOS 4.0+
Alder: 6 måneder+
Terningkast: 3

BARNEBOKAPP: Denne sangboka har så ung målgruppe at produsenten oppfordrer til å kjøpe en gulpe- og bitesikker duppeditt, som babyen kan ha telefonen eller Ipaden oppi. Appen er gratis, og fungerer som et digert reklamevindu for disse lekene. Men den kan også fint brukes alene.

Barnesangene «En, to, snør min sko» og «Lille Petter Edderkopp» framføres med sang, musikk og enkel animasjon, på sider som blas om som i en fysisk bok. Du kan velge om du vil ha syngemodus eller læremodus, der du kan klikke på bildene og blant annet lære forskjellen på opp og ned.

Også denne appen skjemmes av et svært reklamebanner på startsiden. Men når du først er i gang, er boka fri for klikkbare elementer som ikke hører med til opplevelsen. Det betyr at du må gå ut av appen og inn igjen dersom du vil endre innstillingene, men også at babyen ikke kan klikke seg bort ved en feil.

Estetisk er dette ingen höjdare, med flate illustrasjoner og (for et voksent øre) slitsom musikk. Men leketøysprodusenten Fisher-Price har vel aldri hatt noe mål om å lage kunst. Å sjarmere babyer derimot, det kan de.