Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Redd for kjendisstatus

Noomi Rapace (29) har suksess som Lisbeth Salander i Stieg Larsson-filmene.

HYLLES: Noomi Rapaces innsats som Lisbeth Salander i Stieg Larsson-filmen «Jenta som lekte med ilden» får fram rosende adjektiver hos svenskenes anmeldere. Foto: NORDISK FILM DISTRIBUSJON
HYLLES: Noomi Rapaces innsats som Lisbeth Salander i Stieg Larsson-filmen «Jenta som lekte med ilden» får fram rosende adjektiver hos svenskenes anmeldere. Foto: NORDISK FILM DISTRIBUSJON Vis mer

|||STOCKHOLM (Dagbladet): Den første Stieg Larsson-filmen er en eventyrlig suksess — sett av over 500 000 nordmenn og med over seks millioner solgte billetter i alt. Det gleder skuespiller Noomi Rapace, som spiller rollen som Lisbeth Salander.

- Det er utrolig morsomt at den har slått sånn an, men jeg er livredd for å ende opp som en kjendis, sier Rapace til Dagbladet.

- Jeg vil gjerne få skryt for innsatsen min som skuespiller, men å gå på røde løpere og bli gjenkjent på grunn av ansiktet mitt gir meg ingenting. Og faktisk er det ikke så mange som kjenner meg igjen heller, og det er veldig deilig.

Harmonisk Salander
«Menn som hater kvinner» har spilt inn over 50 millioner euro, altså nærmere 500 millioner kroner, ifølge produksjonsselskapet Yellow Bird.

Den andre Stieg Larsson-filmen, «Jenta som lekte med ilden», har verdenspremiere i Norge, Sverige og Danmark neste fredag.

Filmen starter med en tilsynelatende mer harmonisk Salander, som nyter glade dager i et luksuriøst sydhavsparadis takket være pengene hun tilegnet seg på ulovlig vis i slutten av film nummer én.

— Hun er blitt litt eldre i denne filmen og har nok fått noe av en frihetsfølelse. For første gang i sitt liv har hun håp. Men det skal ikke vare så lenge, sier Rapace.

Mistenkt for trippeldrap
Når Salander vender hjem til Sverige, blir hun snart jaget som mistenkt for et trippeldrap. Drapet settes i forbindelse med en avslørende artikkel om trafficking, som journalisten Mikael Blomkvist og kollegaene hans i magasinet Millennium jobber med.

De gamle flammene starter hver for seg jakten på den virkelige morderen - en jakt som kompliseres ytterligere når det viser seg at saken har nær tilknytning til Salanders hemmelighetsfulle fortid.

Den forrige filmen sluttet med forsoning mellom Salander og moren, som hun ikke hadde truffet på mange år. I «Jenta som lekte med ilden» dukker Salanders far opp.

- Har mørke sider
Med den internasjonale suksessen tar Rapace nå steget over i storproduksjoner. For tida forbereder hun seg til et actiondrama, som skal spilles inn i både New York, Berlin, Zürich og Nice.

Rapace røper hemmelighetsfullt at hun har en stor birolle som hovedpersonens søster.

Med suksessen som den tøffe Salander er det mange som ser etter likheter mellom datahackeren og Rapace. Stjerneskuddet understreker at hun er mer ulik enn lik filmheltinnen.

— Som Lisbeth Salander har jeg også mørke sider. Du kan vel si at jeg har Salanders mørke, men ikke hennes hat, sier Rapace.

På film er hun en sint, fiendtlig og intens. I virkeligheten er hun intens, vennlig og smilende.

— Den store forskjellen på oss er at jeg har blitt elsket som barn. Salander greier seg alene. Det hadde jeg aldri klart. Og jeg er ikke voldsom, slik hun er. Jeg tror ikke på vold som hevn, eller at man kan vinne gjennom vold.

«Rapace redder filmen»
«Filmen domineres av Lisbeth Salander, og Noomi Rapace viser gang på gang hvor riktig hun er i rollen,» skriver Aftonbladet i sin anmeldelse, og gir filmen fire av fem mulige poeng.

«Salander fortsetter å gløde,» mener Helsingfors Dagblads anmelder, og fortsetter med at «Noomi Rapaces svarte blikk biter seg igjen fast».

«Jenta som lekte med ilden» får over middels god mottakelse, men nær sagt samtlige trekker fram Rapaces tolkning av datahackeren Lisbeth Salander som fenomenal.

Nettstedet MovieZine gir tre av fem, og skriver at «Noomi Rapace fortsetter å befeste sin plass som Sveriges mest interessante skuespiller», mens bio.nu mener at «akkurat som i 'Menn som hater kvinner' er Rapace den heteste» og gir også tre av fem.

«Det er først når Rapace slipper løs at det begynner å røre på seg. En hevsøkende Lisbeth i full krigsmaling eller en småleende Lisbeth på motorsykkel, etter å ha gitt to motorsykkelfyrer hva de fortjener, er filmens redning,» skriver Expressen, som gir filmen to av fem.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling