Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Redd for «kvinnefellen»

Unge kvinner er redde for å gå inn i rollen «kvinnelig forfatter». I stedet boikotter de litteraturdebatten.

Litteraturdebatt er en manneting

Dagbladet har uten hell forsøkt å få unge kvinnelige forfattere til å kommentere den mannsdominerte litteraturdebatten. En av dem, Brit Bildøen, tror hun vet hvorfor:

- Det er riktig at få kvinner deltar i de store avisdebattene, sier Brit Bildøen:

- Men det gjelder også mange menn. Debattene blir ofte for åpne og for lite konkrete, og slik inviterer de til posisjonering og kollegiale håndslag. Debatten handler ofte mer om aktørene enn litteraturen, og blir derfor uinteressant.

- Men ønsker ikke kvinner å delta i det offentlige ordskifte om litteraturen?

- Jo, men de gjør det via andre kanaler og på måter som på lengre sikt vil sette mer varige spor. I lengden gir det mer uttelling å sitte i råd og utvalg, drive tidsskrifter og skrive artikler - og skrive bøker ikke minst.

- Er det noen spesiell grunn til at kvinner ikke deltar?

- Det er lett å gå inn i rollen som «kvinnelig forfatter», slik jeg gjør nå. Jeg ønsker å bli respektert som forfatter og holder meg bevisst unna situasjoner som inviterer til å definere meg som «kvinnelig forfatter». Frykten for «kvinnefellen» kan faktisk hindre kvinner fra å delta i debatt, sier Bildøen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media