- Redd for Norge

Herborg Kråkeviks (29) møte med Redd Barnas hjelpearbeid forandret livet hennes.

Det er lenge siden vi så noe til Herborg. Hun har dagene fulle som mamma til lille Agnes, men i dag gjør hun sin innsats for Redd Barnas TV-aksjon. Arbeidet for Redd Barna har forandret livet hennes.

- Jeg har vært i Kambodsja sju ganger. Når jeg jobber for Redd Barna, må jeg tvinge meg til å huske at det fins folk utenom ens nærmeste som trenger en. Første gang jeg reiste til Kambodsja med Redd Barna, ville jeg bare bort. Jeg fikk sjokk, for jeg hadde aldri vært i et land som var så fattig før. Folk lå på gatene, jeg visste ikke om de levde eller var døde. Barna dro ustanselig i meg, og jeg hørte barneprostituertes historier, så fæle at jeg følte meg som en grafser. Det virket nedslående på meg.

Skal synge

Herborg sitter avslappet i skinnstolene på Bristol Hotel i Oslo, ser lett og glad ut og er ikke det minste nervøs foran sin første fjernsynsopptreden på mange måneder. Herborg skal synge på høymessen under TV-aksjonen.

- Jeg kunne ikke teksten helt i dag, men en liten gutt i koret sa han skulle hjelpe meg, så da går det nok bra, ler Herborg.

- Jeg er glad jeg kan bruke kjendisstatusen min til noe annet enn å selge billetter. Det er ikke sant at verden forblir som den er, uansett hva vi gjør. Mister vi troen på at enkeltmennesket kan utrette noe, tror jeg vi blir enormt deprimerte. Jeg ser hva Redd Barna får utrettet for lite penger. De bruker lokalbefolkningens kompetanse når de bygger skoler, så skolene blir deres.

Solgte lodd

Vi fikk streng beskjed foran intervjuet at dette ikke skulle dreie seg om Herborg som mamma og hennes nye familieliv.

- Jeg har angst for at såkalte kjendisunger skal lese seg tilbake til ting foreldrene har sagt og bildet de har skapt av dem, seinere i livet. Jeg vil ikke at Agnes skal lese det når hun blir stor, forklarer Herborg enkelt.

Siden 2000 har Herborg stadig reist tilbake til Kambodsja. Hun traff faren til datteren sin i Phnom Penh, den danske juristen Esben Hvam. Han jobbet for Dansk Senter for Menneskerettigheter.

- Jeg reiser til et senter Redd Barna driver for tidligere barneprostituerte jenter, hver gang jeg er der. Det skal ikke mye penger til for å gi jentene engelskundervisningen de trenger for å skaffe seg en jobb. Til tross for arbeidet med forsoning med familiene til jentene, blir de fleste avvist, enda de er blitt kidnappet til prostitusjon. De har ingenting når de blir avvist av familien, det eneste sosiale nettverket som virker i Kambodsja.

- Har du alltid hatt et så sterkt engasjement?

- Jeg har arvet mye av engasjementet mitt fra foreldrene mine. Faren min var den eneste som jobbet hjemme, i 70 prosents stilling som rektor, ved siden av driften av en liten gård. Vi hadde ikke mye penger da jeg vokste opp, men foreldrene mine hadde et slags system; de la alltid av en viss sum penger så de fikk gjort litt for noen. Det er vits i at noen får ei varm jakke når de fryser, det er både jeg og broren min oppflaska med. Nå som jeg selv har fått ansvar for et nytt menneske, tenker jeg at det er viktig å sette pris på de enkle ting, ikke fråtse slik som jeg har gjort før.

Bekymret for Norge

I sommer ble Norge for andre gang kåret av FN til verdens beste land å bo i i forhold til levekår og forventet levealder.

- I stedet for at folk jubler, sier de at vi må huske på at det ikke er bra her, at mye er dårlig. Kan de ikke bare være takknemlige? Vi har det så ekstremt godt i Norge.

Hun er blitt smått bekymret for mor Norge.

- Jeg merker at det begynner å bli stuereint å si at man ikke gir penger til u-hjelp fordi pengene ikke kommer fram. Mye på grunn av at media er så flinke til å fokusere på prosjekter som går galt, ikke på dem som virker. Jeg anbefaler helhjertet å støtte TV-aksjonen, det virker. På gata i Phnom Penh bryr de seg ikke om Redd Barna er subsidiert av dårlig samvittighet eller ekte engasjement.

Den beste måten å hjelpe på er å gi penger til en organisasjon med folk som har peiling og vet hva som trengs i lokalsamfunnene, mener Herborg.

- Jeg synes Redd Barna er gjennomtenkt og mye mer moralsk grundig enn de organisasjonene der du får et bilde på kjøleskapsdøra av et barn når du har gitt penger. Det er ikke ungenes oppgave å stå i takknemlighetsgjeld til oss i Vesten.

Høygravid på tur

Da Herborg reiste til Kambodsja siste gang i mai, var hun høygravid, men dit skulle hun.

- Jeg hadde en måned igjen til terminen, men løy på meg litt ekstra tid overfor flyselskapet.

- Var du ikke redd for å føde der?

- Det var viktigere for meg å være der. En må gå ut fra at ting går bra, ikke være forberedt på det verste.

Nå skal hun på turné til Norges mange kirker og kulturhus med pianisten Helge Lilletvedt og en kvartett fra Trondheimssolistene.

- Savner du det livet?

- Vet ikke, når jeg er på turné, savner jeg å være i fred, og når jeg er i fred, savner jeg å være på turné. Jeg gleder meg, men jeg blir litt nervøs av å ha pauser.

Herborg bor både i Danmark og Jondal. Der er det nok hus å bo i på gården.

- Jeg holder på med et nytt CD-prosjekt. Da er det alltid viktig for meg å være et sted jeg kan være alene, det kan jeg der.

- Nytt CD-prosjekt?

- Ja, jeg forsker litt, og det tar tid. Det er ganske fint å si at jeg «forsker».

- Og så skriver du sikkert dikt?

- Det har jeg alltid gjort. Nå skriver jeg sangtekster, men jeg blir så kritisk med åra.

Hun vil ikke si så mye, for sier man for mye, går det fine i hodet i stykker.

- Å være kreativ er sårbart. Snakker man om en idé, går litt av magien bort. Det er kjekt å ha hemmeligheter, jeg blir så glad når jeg får det til.

Hun kan røpe en hemmelighet: Hun drar til Kambodsja igjen.

- Til våren når jeg er ferdig med ammingen. Jeg har et prosjekt, sier hun lurt.

SYNGER FOR REDD BARNA: I dag opptrer Herborg Kråkevik for første gang etter fødselen på fjernsyn, på Redd Barnas TV-aksjon. - Det nytter å gi, sier hun.<p>