Redd heiajenta, redd verden

Dette er tv-seriene du kommer til å snakke om i 2007.

(Dagbladet.no): En heiajente som er usårlig. En kunstner som kan male framtiden. En sykepleier som tror han kan fly. En irriterende blid japaner som teleporterer seg selv i hytt og pine.

Sammen skal de stoppe New York fra å bli detronisert av en kjempebombe, og sammen er de noen av hovedpersonene i suksess-serien «Heroes».

I februar kommer den på Canal Plus, som ofte er tidlig ute med innkjøp av gode serier. Flere av de store norske tv-kanalene står imidlertid i kø for å vise den seinere i år.

Bred nerdemat

«Heroes» var den store serien i USA i høst, der den for lengst har overgått «Lost» i seertall.

Dette til tross for at flere anmeldere - blant andre USA Today - mente den nok ville appellere mer til nerdene enn til et bredt tv-publikum.

I realiteten har den vært en suksess i begge leire.

Drøyt 16 millioner seere følger den jevnlig i USA, der en av årets mest populære t-skjorter har hatt påskriften «Save the cheerleader, save the world» - en av gjennomgangsstrofene i serien.

DISSE SKAL REDDE VERDEN: Kan disse personene redde verden fra en katastrofe? «Heroes» var en stor seervinner i USA. I løpet av 2007 kan det bli vist på flere kanaler i Norge, og først på Canal Plus.
DISSE SKAL REDDE VERDEN: Kan disse personene redde verden fra en katastrofe? «Heroes» var en stor seervinner i USA. I løpet av 2007 kan det bli vist på flere kanaler i Norge, og først på Canal Plus. Vis mer

Nye norske, gamle vinnere

Dette er imidlertid ikke den eneste serien som blir vist på norske skjermer i begynnelsen av 2007. TVNorge har allerede tjuvstartet med «Ugly Betty», mens TV3 sender «Vanished» og «Shark».

«Vanished» - laget av CSI-forfatter Josh Berman - er allerede kansellert i USA, og vil derfor ikke få noe langt liv her hjemme heller. «Shark», med James Woods, har derimot vært en suksess.

De store spenningsmomentene i 2007 er kanskje først og fremst de egenproduserte seriene til de norske kanalene. NRKs «Kodenavn Hunter» har allerede startet opp, mens TV2s «Torpedo» og TVNorges «Hombres» er på trappene.

I tillegg satser kanalene stort på nye episoder av gamle vinnere. TV3 sender nye «Prison Break»-episoder, TVNorge setter i gang «Lost» igjen, mens TV2 nok en gang satser på «Frustrerte fruer».

Sopranos mot slutten

Hva så med serievåren i USA? Størst forventninger er det kanskje knyttet til avslutningen av «Sopranos», som blir sendt fra begynnelsen av april.

14. januar begynner også en ny runde med «24» - samme dag som HBO begynner sesong nummer to av populære «Rome».

Redd heiajenta, redd verden

Januar byr på andre runde av sesong tre med «Lost», mens nye episoder av blant annet «Monk» og «Battlestar Galactica» kommer senere.

«Knights Of Prosperity» og «Class of 3000» (med Andre 3000 fra Outkast) er blant de nye seriene som allerede har debutert på amerikansk tv.

Her er serievåren (nye serier eller nye episoder):

TV 2:

Torpedo

Criminal Minds

Frustrerte fruer

Kongen av Queens

NRK:

Kodenavn Hunter

Krøniken

Med hjartet på rette staden

Seks fot under

Politiagentene

TVNORGE:

Hombres

Gilmore Girls

Lost

CSI NY

Cold Case

CSI

TV3:

Vanished

Shark

Entourage

My Name Is Earl

Prison Break

Bones

Canal Plus:

Dexter

Monk V

Thief

Heroes

House

TIL NORGE: «Hombres» med Christian Skolmen floppet i Sverige. Nå skal den også vises på TVNorge.
TILBAKE: «Rome», tidenes dyreste tv-serie, returnerer på HBO.
MOT SLUTTEN: James Gandolfini er Tony Soprano for siste gang denne våren.
TIL TV3: «Entourage», også den en HBO-serie.
FLERE EGENPRODUKSJONER: Jørgen Langhelle og Maria Schwarz i «Torpedo» på TV 2.