Redd kua!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Det er greit at andre aktører melker kua. Men man kan ikke melke kua for hardt heller, da dør den», uttalte daglig leder for Notodden Blues Festival, Borgar Dahle, til Dagbladet i går. Dahle var oppgitt over at bluesbyens næringsliv bare var ute etter å skumme ølet, uten å bidra med noe selv. Han hevdet at utelivsbransjen arrangerte konserter som både stjal festivaldeltakere og var med på å senke nivået på musikken. Slik konkurranse kan true festivalen, mente han. I år hadde Notodden Blues Festival 20 000 besøkende. Det var 5000 mindre enn i fjor, og festivalen endte med 1500 kroner i underskudd. «Vi er avhengig av et lojalt næringsliv for å arrangere en bra festival», hevdet Dahle.

QUARTFESTIVALEN har slitt med et liknende problem i mange år. I etterkant av årets festival annonserte Quart-ledelsen at et av de tiltakene de ønsker å forbedre neste år, er avviklingen av KlubbQuart. «Mange av klubbene har investert mindre og mindre. Det virker bare som om de er ute etter promotion og selge dyr øl», sa festivalsjef Toffen Gunnufsen til Aftenposten.

NÅ FINNES DET selvfølgelig grenser for hvor mye lojalitet en musikkfestival kan kreve av et næringsliv i konkurranse. Men selv om dette kan minne om sedvanlig post -festivalblues, har både Dahle og Toffen noe for seg når de etterlyser mer engasjement fra det lokale næringslivet. I innlegget «Uten festivaler stopper Norge» i Dagens Næringsliv i slutten av juli, presenterte Esben Hoff, redaktør av magasinet Kulturliv, et interessant regnestykke. Han anslo at 300 norske festivaler omsetter for 1,24 milliarder i året. Videre kalkulerte han at de økonomiske ringvirkningene kom på om lag 3,7 milliarder kroner. Hver festivalbillett som blir solgt på Quart, gir 1000 kroner i lokal meromsetning. Og det er øl, regntøy, solkrem, hotellrom når man ikke orker mer camping, vasne 7-Eleven-baguetter, morgen- og nachspielkaffe, taxi hjem og billiglunsj på RIMI. Næringslivet på Notodden må selvfølgelig gjøre som det vil, men er det ikke bedre med langsiktig økonomisk planlegging enn en easy fix ?

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer