Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

-  Redd kunstverk med milliardfond

Christen Sveaas mener norske kunstverk må holdes her i landet ved hjelp av et offentlig milliardfond.

Den kjente finansmannen og museumseieren har vært sett på som en av flere mulige redningsmenn for Bonnard-bildene ved Henie Onstad Kunstsenter på Høvikodden utenfor Oslo.

Det ene av bildene ble mandag solgt på auksjon hos Christie\'s i London for ca. 14,5 millioner kroner til en anonym kjøper. Skjebnen til det andre bildet er foreløpig uviss.

-  Ikke vårt ansvar

En aksjonskomité med bred støtte i norsk kulturliv har kjempet for å beholde bildene i Norge, og har blant annet appellert til kjente finansfolk og større norske bedrifter om å legge de nødvendige millionene på bordet.

«Det kan ikke være en oppgave og et ansvar for norske bedrifter og finansfolk å hindre at verdifulle og anerkjente kunstverk selges ut av landet,» skriver Christen Sveaas i en e-post til Dagbladet. Sveaas har blant annet bygd opp og driver Kistefos-Museet ved Jevnaker.

På spørsmål fra Dagbladet svarer han per e-post at han er lei for at denne typen kunstverk ikke kan beholdes i Norge.

Nasjonal oppgave

«Det er både trist og beklagelig at flotte og interessante internasjonale kunstverk forlater landet, all den stund Norge er så rikt på finanskapital og relativt sett fattig på kulturkapital,» skriver Sveaas.

Han mener dette må være en nasjonal oppgave, og vil ha myndighetene på banen:

«Både Christian Bjelland, Nasjonalmuseets styreleder, og jeg har tidligere tatt til orde for et betydelig utvidet innkjøpsfond for landets hovedmuseer, et fond som monner, dvs. i milliardklassen. Dessverre har ikke regjeringen fattet noen interesse for dette, noe som er meget beklagelig.»

Kan trekke turister

Sveaas mener dette ikke bare ville gagne norsk kunst- og kulturliv, men også gjøre landet mer attraktivt som turistmål.

«Nettopp fordi Norge er et rikt land, burde vi kunne investere noen milliarder i å øke kulturkapitalen. Det ville øke kunst- og kulturinteressen hos folk flest, trekke flere turister, og er neppe en dårlig investering på lang sikt,» sier Sveaas i sin e-post til Dagbladet.

Han avviser overfor Dagbladet at han var blant kjøperne på mandagens auksjon i London.

SATS PÅ KULTUR: - Nettopp fordi Norge er et rikt land, burde vi kunne investere noen milliarder i å øke kulturkapitalen, mener investor og museumseier Christen Sveaas.