DEBATT

Redd mange ikke vil komme tilbake

Det er ikke for lett å få uføretrygd, men i mange tilfeller for vanskelig å bli stående i jobb.

ALVORLIG BEKYMRET: Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo mener man må legge om hele trygdesystemet og gi rett til arbeid i stedet for passiv trygd. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ALVORLIG BEKYMRET: Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo mener man må legge om hele trygdesystemet og gi rett til arbeid i stedet for passiv trygd. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I Dagbladet hevder Elisabeth Thoresen i AAP-aksjonen at jeg vil gjøre det vanskeligere å bli uføretrygdet. Det er feil. Mitt utgangspunkt er at noen blant oss har så store medfødte eller påførte helseproblemer at de trenger uføretrygd.

Den støtten skal de få, og rettighetene folk har skal vi hegne om. Mange står i årelange kamper mot NAV, og i en del tilfeller er prosessen fram mot et uførevedtak uverdig.

Samtidig er det et problem at de som sliter med helsa, men likevel har arbeidsevne og motivasjon til å stå i en tilpasset jobb i stadig mindre grad får mulighet til det.

Mens Erna Solberg har vært statsminister har det blitt nesten én ny uføretrygdet i timen, og andelen som kombinerer uføretrygd med jobb har gått ned. En del av forklaringen er regjeringas omfattende kutt i ordningen med arbeidsavklaringspenger og dessuten en økende utstøting fra arbeidslivet for de som er avhengig av tilpasninger for å stå i jobb.

Det er med andre ord ikke for lett å få uføretrygd, men i mange tilfeller for vanskelig å bli stående i jobb.

Arbeidsledigheten har i nyere tid aldri vært høyere i Oslo enn de siste månedene, og vi har både i antall og andel høyest arbeidsledighet i landet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer