Stopp pressen: Vi var på den store grautdagen og så Trond Speymaster

Redd villaksen nå før vi roper Å!

Det gamle alfabetet forteller den samme historien fra elva en gang til.

SPEYMASTEREN FRA Å: Laksesesongen er endelig i gang igjen. Vi er som vanlig i Orkla og stedet som alfabetet aldri glemmer, Å. I går var det den store grautdagen der det var mye som skjedde. Blant annet den lokale helten, han som har fikset i Orkla siden han var smolt, Trond Syrstad, viste fram litt unik speyteknikk. Takk, hilsen en som ikke er i nærheten. Foto: Hans Arne Vedlog.
SPEYMASTEREN FRA Å: Laksesesongen er endelig i gang igjen. Vi er som vanlig i Orkla og stedet som alfabetet aldri glemmer, Å. I går var det den store grautdagen der det var mye som skjedde. Blant annet den lokale helten, han som har fikset i Orkla siden han var smolt, Trond Syrstad, viste fram litt unik speyteknikk. Takk, hilsen en som ikke er i nærheten. Foto: Hans Arne Vedlog. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Å (Dagbladet):

Ja, vi er her igjen med de samme bokstavene hentet fra det samme gamle alfabetet, og dermed sier vi skål for laks, stenger, baksleng, spey, mark, sluk og dram og drøm om den store.

Vi gjør akkurat det samme som før, og liker det. Sitter lenge i gapahuken som i år er byttet ut med ei gammel campingvogn. Vi ser tjukkaser som oss i vadere. Vi stopper ved den bokstaven som er like fin som Jupiter, nemlig Å.

Her har vi vært fast inventar i snart tjue år hos bonden og sønnen som i helga fikk en trailer full med nye høner til gårds. Hanen blir helt gal av langt mindre vil vi tro. Laksefiskere ja. Snobber. Gamle surrehuer. Okay. Greit. Kjør på. Vi skammer oss ei, vi lider. Det er moderne også har vi hørt.

Men, bare så det er sagt: Vårt laug på fire fiskere utgjør sjelden noen trussel for bestanden av Orkla-laksen, dette selv om vi er blitt noe bedre fiskere (med mer flaks) de siste åra enn da vi satt fast fluer i hodebunn, trær, kratt og kinn. Grautdagen på Å trakk i år som i fjor flust med store og små. Noen mellomstore også.

Fullt med biler ved grendehuset. Innom vårt faste, og fortsatt favorittsted når det kommer til kaffe og vafler med brunost, Å-Stuggu, som driftes av Å grendalag. Her var det foredrag om laksefiske før og nå. Vi fikk vite at under laksesesongen, fra 1. juni til og med 31. august, er det 5000 besøkende fiskere fra hele verden i Orkla som legger igjen mye penger. Dette er lakseturisme som skaper arbeidsplasser, og for oss fiskere, frustrasjon og små øyeblikk av glede. Selve livets essens.

Før vi glemme det. Under grautdagen, det nærmeste du kommer Las Vegas i Trøndelag, så vi det som gjør at vi liker dette au pair-landet, frivilligheten. Folk stiller opp for lokalsamfunnet der vi kjente tidlig lukten av graut, og der borte salg av brukte ting. Asbjørn er også i form igjen. Han farter elvelangs med varebilen og selger fiskeredskap Trenger vi flere sneller, fortom, fluer og annet? Nei, men det er jo godt å ha noe ekstra. Sånn går zendagene i deilige lakseland, men villaksen er truet mange steder. Det er uhyre skremmende unødvendig.

Senterpartiet må vise at de tar Bygde-Norge på alvor ved å sette hardt mot hardt. Jobbe bevisst og ekte for å bevare denne unike skapningen som fødes i elvene vår. Er her i et par år før den dra ut på vandring, kanskje mot Grønland, her for å fetes opp, så tilbake til fødestua for eksempel i Orkla. Rett ved der vi står med stengene vår. Vi kaster, men kjenner ingen ting. Ser ingenting heller. Hører om en rugg som er mistet, den var på rundt tolv kilo og leser at det er tatt en på 16 kilo. Vi? Ingenting, men vi gir oss ikke. Der! Noe bortpå? Eller?

Redd villaksen sier vi før drar på setra uten innlagt noe som helst. Ser ei ørretelv og stopper – roper lavt: Uten villaksen blir vi en fattigere nasjon. Vi skal og må ha stammer av villaks Norge rundt, basta. I går kveld ble det pasta forresten. Skitt fiske og fra setra ser vi ned på vannet der vi ser noen ringer. To til. Vak er ørretens haikudikt. Vak er naturens ringer under øynene. Nok nå. Sorry. Men, er det røye her også? Hmm. Italiensk rødvin også? Jøss.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer