Stopp pressen: Vi var på den store grautdagen og så Trond Speymaster

Redd villaksen nå før vi roper Å!

Det gamle alfabetet forteller den samme historien fra elva en gang til.

SPEYMASTEREN FRA Å: Laksesesongen er endelig i gang igjen. Vi er som vanlig i Orkla og stedet som alfabetet aldri glemmer, Å. I går var det den store grautdagen der det var mye som skjedde. Blant annet den lokale helten, han som har fikset i Orkla siden han var smolt, Trond Syrstad, viste fram litt unik speyteknikk. Takk, hilsen en som ikke er i nærheten. Foto: Hans Arne Vedlog.
SPEYMASTEREN FRA Å: Laksesesongen er endelig i gang igjen. Vi er som vanlig i Orkla og stedet som alfabetet aldri glemmer, Å. I går var det den store grautdagen der det var mye som skjedde. Blant annet den lokale helten, han som har fikset i Orkla siden han var smolt, Trond Syrstad, viste fram litt unik speyteknikk. Takk, hilsen en som ikke er i nærheten. Foto: Hans Arne Vedlog. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Å (Dagbladet):

Ja, vi er her igjen med de samme bokstavene hentet fra det samme gamle alfabetet, og dermed sier vi skål for laks, stenger, baksleng, spey, mark, sluk og dram og drøm om den store.

Vi gjør akkurat det samme som før, og liker det. Sitter lenge i gapahuken som i år er byttet ut med ei gammel campingvogn. Vi ser tjukkaser som oss i vadere. Vi stopper ved den bokstaven som er like fin som Jupiter, nemlig Å.

Her har vi vært fast inventar i snart tjue år hos bonden og sønnen som i helga fikk en trailer full med nye høner til gårds. Hanen blir helt gal av langt mindre vil vi tro. Laksefiskere ja. Snobber. Gamle surrehuer. Okay. Greit. Kjør på. Vi skammer oss ei, vi lider. Det er moderne også har vi hørt.

Men, bare så det er sagt: Vårt laug på fire fiskere utgjør sjelden noen trussel for bestanden av Orkla-laksen, dette selv om vi er blitt noe bedre fiskere (med mer flaks) de siste åra enn da vi satt fast fluer i hodebunn, trær, kratt og kinn. Grautdagen på Å trakk i år som i fjor flust med store og små. Noen mellomstore også.

Fullt med biler ved grendehuset. Innom vårt faste, og fortsatt favorittsted når det kommer til kaffe og vafler med brunost, Å-Stuggu, som driftes av Å grendalag. Her var det foredrag om laksefiske før og nå. Vi fikk vite at under laksesesongen, fra 1. juni til og med 31. august, er det 5000 besøkende fiskere fra hele verden i Orkla som legger igjen mye penger. Dette er lakseturisme som skaper arbeidsplasser, og for oss fiskere, frustrasjon og små øyeblikk av glede. Selve livets essens.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer