- Redde for å skitne seg til

- Forfattere som selger godt og figurerer ofte i media, betraktes som skitne. Forfattere som debatterer i lukkede salonger og selger i små opplag, sees på som rene. Slik oppsummerer Ari Behn den pågående litteraturdebatten.

Delta i debatten!

- Fordømmingen av Erlend Loe og andre kjente forfattere er nymoralisme og matpakkekultur fra etterkrigstida, sier Behn, som nå arbeider med en roman som skal være ferdig i 2002. Handlingen er lagt til USA og Afrika.

I Dagbladet sist lørdag hevdet Morten Harry Olsen at den gode litteraturen er på vikende front i offentligheten til fordel for lettvintheter og kjente navn. Forfatteren Torunn Borge har tidligere uttalt at det «...av og til er vanskelig å se hva som kommer først. Erlend Loe eller Akersgata».

- Loe er for populær til å bli likt blant den såkalte intelligentsiaen. Behn presiserer at det ikke spiller noen rolle for ham om Loes litteratur er god eller dårlig.

- Det er tull å hevde at han har fått for mye plass. Loe har ikke gjort annet enn å synge ut det han har på hjertet. Så får folk lytte eller la være.

Forfatteren har sett seg kraftig lei av utspillene. Han mener det ikke står så dårlig til med litteraturoffentligheten som Olsen og Borge vil ha det til.

- Må slutte å klage

- Nå må norske forfattere slutte å klage over at de ikke slipper til i media med avanserte utspill. Norge elsker sine forfattere, og sånn sett er vi privilegerte. Utspillene deres er jo i seg selv bevis for at det er rom for det meste, sier Behn.

- Media vil ha spissformuleringer, og utdypingen vil alltid eksistere i periferien. I bøkene er det jo plass til den nyanseringen vi måtte ønske.

- Er det ikke slik at den rene litteraturen har vanskeligere for å nå ut?

- Dette er jo bare tull. Puritanismen tror at det er noe som heter skitne og rene penger. At massemedia står for det skitne, mens industriarbeideren står for det rene. Poenget er at næringsliv, kulturliv og åndsliv glir over i hverandre. Vi lever i en fantastisk tid der alt strømmer fritt. Det er derfor Kjartan Fløgstad vippes av pinnen og blir nostalgiker.

Behn mener dessuten at det alltid har eksistert såkalte popstjerner innenfor litteraturen.

- I århundrer har forfattere visst å bruke det offentlige rom. Bare tenkt på personligheter som Cicero, Voltaire, Wergeland og Bjørnson, eller debatten som foregikk på torget i Firenze under renessansen. Media representerer dette rommet i dag. Det er bare å ta det, det står åpent.

- Mentale riksveier

- Men mener forfattere like mye substansielt i dag?

- Det viktige er ikke nødvendigvis at forfatterne mener noe, men at litteraturen sier noe. Forfatterens oppgave er å sette ting i sammenheng, skape felles bilder og mentale riksveier som folk kan navigere etter.

- Står ikke du og de såkalte «popstjerneforfatterne» i fare for å bruke opp seg selv?

- Enten lytter folk eller så lytter de ikke. Poenget er at det i utgangspunktet er plass for alle, sier Ari Behn.

Delta i debatten Kjendiseri i litteraturen? i /ordskiftet.

POPSTJERNE: Ari Behn ønsker å være en litterær popstjerne. Han mener at flere forfattere burde stikke hodet fram i den offentlige debatten.