Reddende filmengler

Harald Eia har sett seg lei på at folk sitter på gjerdet og syter over norsk film. - Jeg vil hjelpe Film-Norge. Nå kan norske filmregissører og skuespillere se på meg og lære, sier Eia om sin rolle i «Detektor».

Hypen er allerede i gang nesten to måneder før premieren, mye takket være såpass riktige navn i sentrale posisjoner som Erlend Loe (manus), Pål Jackman (regi) og Mads Ousdal (hovedrolle).

Og så Jon Øigarden og Harald Eia, da.

Smertens barn

- Norsk film er som et smertens barn for meg, sier Eia.

Men også et gledens barn.

- Jeg traff min nåværende kone, Anne (Ryg, red.anm.), på en visning av den norske filmen «Zodiac». Det var en sånn eksperimentell, fragmentarisk og usammenhengende film. I en sekvens dukker det opp en garasje. Plutselig sier Anne: «Oi, optikon!» Hun syntes garasjen liknet på et optikon! Da skjønte jeg at hun hadde et godt øye for detaljer og assosierte som meg. En kvinne jeg kan like, tenkte jeg.

Nå vil Eia spre positive vibrasjoner inn i filmbransjen.

- Norsk film er et ganske dårlig varemerke. Men det nytter ikke å klage. Man må gjøre noe selv, sier Eia, som føler han tar ansvar med sin rolle i «Detektor».

Lillebjørns indre eksil

Eia er overrasket over at kollega Jon Øigarden nok en gang dukker opp i en norsk film - etter publikumsfiaskoer som «Weekend», «1732 Høtten», «Sult» og «Dykaren».

- Eier du ikke skam, Jon? Lillebjørn Nilsen gikk ikke utendørs på månedsvis etter å ha spilt i «Himmel og helvete», beretter Eia.

Men Øigarden er som mange i filmbransjen håpefull til «Detektor» og dens evne til å tekkes publikum.

- Jeg merker at det er et ønske om at «Detektor» skal redde norsk films ry. Men man vet aldri hvordan kritikere og publikum mottar norske filmer.

- Jeg husker etter at vi hadde spilt inn «1732 Høtten». Vibrasjonene var utrolig gode og alle var fornøyde. Og hva skjer når jeg åpner Dagbladet på julaften for å lese anmeldelsen? Terningkast 1!!

ET FRISKT PUST: Harald Eia pøser på med munnspray for å sikre filmstjerneånden. Sammen med Jon Øigarden skal han intet mindre enn redde norsk film.