Redder danskene

- Jeg var svært spent på om de skulle forstå mitt sørlandsmål. Det gikk bra. Det var deilig å kjenne at de var med og humret på de rette stedene.

Det sier Sverre Anker Ousdal til Dagbladet i telefonen fra København, morgenen etter sin premiere på Det Kongelige Teaters «Gengangere»-oppsetning, i regi av Terje Mærli, der Ousdal hopper inn denne måneden for en sykemeldt Jørgen Reenberg i rollen som pastor Manders.

Til stor tilfredshet for Ekstrabladets teateranmelder, Gregers Dirckinck-Holmfeld:

«Det vesentligste ved Ousdals medvirkning er at «Gengangere» bevarer sin humor. Denne uforlignelige utlevering av bornerthet, smalskuldret pliktmoral og ubluferdig kvinneundertrykkelse,» skriver anmelderen, og fortsetter:

«Det er som om all verdens forstenet bakstrev er samlet i hans kropp og uttrykk. Så pen, så forløyet uten å ane det selv. For noen kanskje bekreftelsen på norsk stivsinn, hvis man opererer med den fordommen. Hans norsk har sørlandsk klang, og det er lettfattelig,» skriver Ekstrabladet, som i går var alene om å omtale den norske skuespillervikarens innsats.

Mens den norske «Gjengangere»-oppsetningen på Nationaltheatret i 1993, der Lise Fjeldstad spilte mot Ousdal, høstet både kritikerros og en heftig publikumstilstrømning, har den danske varianten, med Ghita Nørbye og Sofie Gråbøl i spissen for et dansk stjernelag, fått en mer lunken mottakelse.

«Ibsen på tomgang» var tittelen på Dagbladets anmeldelse før jul.