Redder de fleste, men klarte ikke redde Weinstein

PR-kongen Michael Sitrick har siden 90-tallet hjulpet kjendiser som har vært involvert i skandaler.

GODT BETALT: Ifølge The New York Times tar Michael Sitrick nærmere 8 000 kroner i timen. Så mye koster det nemlig å reddes fra skandaleoppslag. Foto: Julian Berman / The New York Times / NTB Scanpix
GODT BETALT: Ifølge The New York Times tar Michael Sitrick nærmere 8 000 kroner i timen. Så mye koster det nemlig å reddes fra skandaleoppslag. Foto: Julian Berman / The New York Times / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Der hvor det finnes kjendiser, vil det alltid oppstå skandaler. Det vet Michael Sitrick altfor godt. Siden 90-tallet har han nemlig tjent en formue på å det. Både Paris Hilton, Chris Brown og Kobe Bryant har ringt ham i nøden. Men én utfordring ble for stor: Harvey Weinstein.

I Hollywood forventer de at han kan redde dem ut av de verste kniper, men kjendissaker utgjør under ti prosent av sakene PR-byrået Sitrick and Company jobber med. De bruker nemlig mesteparten av tida på å veilede store firmaer og organisasjoner.

Ingen første utvei

«'Ingen kommentar' bør aldri være første utvei.»

Det er ett av rådene Sitrick gir i boka «Spin: How to Turn the Power of the Press to Your Advantage», som ble utgitt i 1998. Ifølge The New York Times som gjengir deler av boka, utdyper han rådet følgende:

«Om du ikke ønsker å snakke med journalistene, er det noen andre som gjør det. Det er altså det samme som at om du ikke ønsker å fortelle historien din, vil noen andre gjøre det for deg.»

OVERGIR SEG: Harvey Weinstein har overgitt seg til politiet i New York, melder nyhetsbyrået AP. Tidlig fredag morgen New York-tid ankom han politistasjonen. Video: CNN Vis mer

Brown-skandalen

Da Chris Browns natt til 8. februar i 2009 satte sin egen karriere i fare, stilte Sitrick opp. Brown hadde nettopp brutalt angrepet Rihanna, og bildene av den hardt skadde kjæresten fikk så å si hele verden til å vende seg mot ham. Så uttalte han følgende uttalelse, gjengitt av magasinet Rolling Stones:

«Ord kan ikke beskrive hvor lei meg jeg er for det som har skjedd. Jeg søker veiledning hos min pastor, mor og andre personer som er nær meg. Med Guds hjelp er jeg forpliktet til arbeidet med å bli en bedre person», sto det i Browns første offentlige uttalelse som ble utarbeidet av Sitrick and Company.

Slik er altså Sitricks jobb. Han holder seg i skyggen, og pønsker ut hvordan de kan styre hvordan historiene fortelles, og dermed kanskje redde klientenes rykte. Noe han ifølge amerikansk presse tjener omtrent 8 000 kroner i timen på.

Weinstein hjelp

Da The New York Times og The New Yorker publiserte saken den første saken om Harvey Weinstein, som sparket i gang metoo-kampanjen, prøvde han å fylle Sitricks rolle selv.

I samarbeid med advokaten Lisa Bloom, utarbeidet han en noe pinlig uttalelse hvor han skyldte på at bransjen var annerledes tidligere, feilsiterte Jay-Z og annonserte at han ville donere fem millioner dollar som skal gå til utdanning av kvinnelige regissører:

«Jeg begynte i bransjen i 60- og 70-åra, da regler rundt atferd på arbeidsplassen var annerledes. Det var kulturen på den tida».

«Jay Z skrev i 4:44: 'I’m not the man I thought I was, and I better be that man for my children.' Det samme gjelder for meg.»

HUN BLE VOLDTATT: Den norske skuespilleren Natassia Malthe hevder hun ble voldtatt av Harvey Weinstein i 2008. Hun fortalte dette på en pressekonferanse i New York onsdag kveld, sammen med sin advokat Gloria Allred. Video: CNN / Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Kom inn for å redde

Etter den pinlige affæren var det altså på tide å få inn en som kunne håndtere krisesituasjoner: Michael Sitrick.

Sitrick har tidligere uttalt til magasinet Inc at han ikke er redd for å fortelle redaktører akkurat hva han mener.

- Om en journalist tar feil, lar jeg han få vite det. Om jeg ikke føler at jeg blir behandlet rettferdig, oppsøker jeg redaktøren hans. Jeg er ikke redd for å være ansikt til ansikt med noen, sa Sitrick til magasinet i 2006.

Overfor The New York Times forteller han at han og PR-byråets rolle i Weinstein-saken var å forsikre seg om at det verken ble gitt informasjon eller uttalelser til pressen, uten at advokatene hadde klarert det.

Uttalelsen

De skulle også undersøke hvilken informasjon journalistene satt på, slik at advokatene kunne forberede seg på det som kom. Men den første offentlige uttalelsen som ble gjort etter at Sitrick ble en del av laget, tyder på at de var helt uforberedt på hva som ventet.

«Enhver anklage om sex uten samtykke tilbakevises av Weinstein. Han bekrefter videre at han aldri har brukt makt mot kvinner som har avvist ham.»

«Weinstein har nå oppsøkt veiledning, og lytter til samfunnet ved å prøve å forbedre seg. Han håper å få en ny sjanse, om han viser store nok framskritt.»

Det skjedde i oktober, og i løpet av noen måneder hadde 80 kvinner stått fram med sine anklager mot filmmogulen. I mars ble også selskapet hans slått konkurs, noe som også betød slutten på samarbeidet med PR-byrået.

Tiltale

To måneder seinere ble Weinstein som kjent arrestert, og fredag tok statsadvokaten i Manhattan i New York ut tiltale mot Weinstein. Tiltalen gjelder blant annet voldtekt.

Weinsteins advokat, Benjamin Brafman, sier i en uttalelse til Dagbladet at tiltalen kom raskt på etter at Weinstein ble pågrepet og siktet fredag forrige uke.

- Vi spurte statsadvokaten om mer tid til innsamling av materiale som vil gi Weinstein tid til skikkelige forberedelser før det kommende storjuryvitnemålet han skal avgi, men det ble vi nektet, sier Brafman.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer