Redder Førdes lederkabal

Mari Velsand Tjosås (31) redder Einar Førdes nye lederkabal i NRK. Hun blir etter alt å dømme NRKs nye programdirektør. I så fall må faren Lars Velsand ut av NRK-styret.

NRKs distriktsredaktør i Hordaland, Mari Velsand Tjosås, setter snart kurs for Oslo. Etter det Dagbladet erfarer, har hun takket ja til å bli kringkastingens nye direktør for programproduksjon på Marienlyst. Hun får dermed ansvaret for hele NRKs radio- og TV-produksjon ved Marienlyst.

Foreløpig er det en konstituert direktørstilling, som skal lyses ut på nytt etter at Einar Førde har gått av som kringkastingssjef. Styret i NRK kommer til å ansette Tjosås på sitt styremøte 12. april.

Kvinne-nei

Da er en måned gått etter at Førde fikk trumfet gjennom resten av sin nye ledergruppe i et dramatisk styremøte. Bare programdirektørjobben sto igjen, i mangel av en kvalifisert kandidat - helst kvinnelig.

Ifølge VG har Annika Biørnstad, Anne Aasheim og Tordis Aavatsmark alle takket nei.

Mari Velsand Tjosås har NRK-bakgrunn både som reporter, vaktsjef og redaksjonssjef, før hun ble distriktsredaktør i Bergen.

- Jeg har ingen kommentar til dette. Du får snakke med Førde, sier Mari Velsand Tjosås blidt til Dagbladet i går kveld.

Med henne på plass på Marienlyst får NRK to kvinnelige direktører i sin nye toppledelse. Kari Werner Øfsti ble for fjorten dager siden ansatt som direktør for programproduksjonen på Tyholt i Trondheim.

Pappatrøbbel

Mari Velsand Tjosås løser ett problem for NRK-styret, men skaper et nytt: Maris far, Lars Velsand, sitter i NRK-styret, men må trolig forlate styrestolen når datteren blir direktør. Dermed blir Einar Førde kvitt en motstander.

Det er ingen hemmelighet at Velsand har vært kritisk til flere av Førdes bevegelser, seinest til hans ønske om å slå sammen programsjefstillingene i radio og fjernsyn.

Pappa Velsand var sammen med styreformann Kåre Willoch imot at Hans-Tore Bjerkaas fikk den mektige programmeringsstillingen.

odd.roar.lange@dagbladet.no