Redder helga i TV 2

NRK må spare millioner av kroner og parkerer Tande-P. og programmet hans «Ditt livs sjanse». TV2 vil gi bort millioner til seerne og dobler sin millionærsatsing med Arve Juritzen. I tillegg henter de inn Synnøve Svabø som lørdagsredderen etter Flatland.

Sist fredag trakk Arve Juritzen over en million seere til TV2. Det vil kanalsjef Valebrokk ha mer av. Derfor får seerne «Vil du bli millionær» både fredag og lørdag neste vår. Valebrokk & co vil gjerne gi bort noen millioner til seerne sine, og gjør et ekstra nesepek til NRK som må spare millioner nettopp på sin helgesatsing. Juritzen blir også Valebrokks første redningsplanke når Hallvard Flatlands program blir tatt av tapetet to måneder før sendestart.

Ut på tur

Munnrappe Synnøve Svabø blir den andre lørdagsredderen. Etter 21-nyhetene, klokka 21.20, kommer hun med sitt 55 minutter lange nye underholdningsprogram, som har fått arbeidstittelen «12 underverker». Svabø har selv reist rundt både i inn- og utland for å lage innslag til programmet. I tillegg skal hun ha kjendisgjester som blir satt på ulike prøver i studio.

Hallvard Flatlands påtenkte program, idéskapt av Odd Arvid Strømstad og Tore Ryen, er besluttet droppet i vinter. Programmet var kostnadsberegnet til 20 millioner kroner.

- Uten en programleder som får det til å bli en suksess, er det bedre å utsette det. Det TV2 trenger aller minst, er en flopp, sier TV-direktør Kåre Valebrokk til Dagbladet.

Kontraktbruddet

Tande-P. ble kastet inn i programmet «Ditt livs sjanse» da Hallvard Flatland brøt sin NRK-avtale og forsvant til TV2. Men Tande-P. har ikke klart å skaffe NRK tilfredsstillende seertall. Programmet har hatt drøyt 500.000 seere. Noe som ikke er godt nok for en fredags-egenproduksjon i NRK. «Norge rundt» hadde høyere tall før det ble flyttet til søndag i høst.

- Det er veldig kjedelig at «Ditt livs sjanse» blir fjernet, eller i det minste tar en pause, sier underholdningssjef Tordis Aavatsmark til Dagbladet. I en tid har hun visst hvor det bar med millionærprogrammet. I går kom nådestøtet for programmet, som skal gå ut året. Isteden får Tande-P. konsentrere seg for fullt om sitt eget program, som skal på lufta neste høst.

- Dere tar millionærprogrammet av, mens TV2 dobler innsatsen?

- Ja, dessverre. Men samtidig skal vi ha Dan Børge Akerøs «Den store klassefesten» på lørdager. Det tror jeg skal bli veldig bra for oss, sier Tordis Aavatsmark.

Etter det Dagbladet kjenner til, vurderer NRK-ledelsen også om den skal skrinlegge planene om å sette i gang den planlagte relanseringen av «U». I denne redaksjonen skal det være til sammen 15 stillinger. Også i NRK Ressurser vurderes det å kvitte seg med et 30-talls stillinger, hvorav et 10-tall lederstillinger. I Nyhetsdivisjonen (NYDI) skal det reduseres med 23,5 stillinger. Også her kommer lederjobber i tillegg, som etter alt bråket i NYDI det siste året har stått ubesatt, og som nå vurderes ikke å bli erstattet. Etter det Dagbladet forstår, vil ikke Einar Førde legge fram et endelig 2001-budsjett før styremøtet den 18. desember. Årsaken er at det på grunn av budsjettbehandlingen i Stortinget ikke er ferdig i god nok tid før styremøtet 20. november. NRK-budsjettet kan nemlig ikke legges før spørsmålet om det kommer nye momssatser og konjunkturavgift, er avklart.

200 stillinger

Etter det Dagbladet forstår, har Einar Førde nå kommet til at rundt 200 årsverk må vekk. Styreleder Torger Reve ba om 300 i styremøtet den 23. oktober, men med de programmessige endringene som NRK nå legger opp til, skal det være slik at sprekken på 159 millioner kroner kan dekkes inn ved bare å fjerne 200 årsverk.

LØRDAG: Synnøve Svabø skal redde lørdagskvelden på TV 2.